Yli 140 000 ihmisen allekirjoittama kansalaisaloite aktiivimallin kumoamisesta tulee tänään eduskunnan käsiteltäväksi

19.2.2019 klo 09:39 Politiikka Samuli Rissanen

Joulukuussa 2017 tehty kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi on kaikkien aikojen toiseksi eniten allekirjoituksia kerännyt aloite. Sen allekirjoitti reilun kuukauden aikana 140 944 Suomen kansalaista.

Kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi on eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä tänään, klo 14 alkavassa täysistunnossa. Aloitteen on allekirjoittanut liki 141 000 suomalaista.

Hallituksen kiistellyssä aktiivimallissa on kansalaisaloitteen mukaan useita epäkohtia, joihin eduskunnan pitäisi puuttua.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnössä todetaan, että aktiivimallin leikkuri kohdistuu työttömiin epätasa-arvoisesti iän ja asuinpaikkakunnan perusteella

Useat tutkimukset osoittavat, että työttömien on hyvin vaikea täyttää aktiivimallin ehtoja.

Esimerkiksi SAK:n ja Teollisuusliiton kyselytutkimusten mukaan vain alle kolmannes työttömistä pystyi viime vuonna täyttämään aktiivimallin ehdot. Vaikein tilanne oli Pohjois-Suomessa asuvilla sekä yli 55-vuotiailla työttömillä.

Myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnössä todetaan, että aktiivimallin leikkuri kohdistuu työttömiin epätasa-arvoisesti iän ja asuinpaikkakunnan perusteella. Valiokunta toteaa lisäksi, ettei malli tarjoa työnhakijalle riittävästi keinoja osoittaa aktiivisuutta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta painottaa mietinnössään työllisyyttä tukevien palvelujen kehittämistarpeita.

Ylös