Krooninen väsymysoireyhtymä voi jäädä hoitamatta julkisella puolella, Sari Tanus muistuttaa

28.2.2019 klo 18:45 Politiikka Samuli Rissanen

Suomessa ja maailmalla vietetään tänään harvinaisten sairauksien päivää.

– Kroonista väsymysoireyhtymää sairastavat potilaat ovat yksi erityinen huolenaihe. Heille voi tulla dramaattisia, täysin invalidisoivia oireita, kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus muistuttaa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus nosti kroonisen väsymysoireyhtymän valokeilaan eduskunnan kyselytunnilla, samalla kun Suomessa ja maailmalla vietetään kansainvälistä harvinaisten sairauksien päivää.

– Ongelmana joissakin tapauksissa on ollut paitsi näiden potilaiden ja heidän omaistensa kohtelu myös heidän hoitamisensa tai paremminkin hoitamatta jättämisensä julkisella puolella

Yksi tällainen sairaus on krooninen väsymysoireyhtymä.

– Joillakin tilanne voi näyttää hyvältä, mutta kuntoutus tai joku muu rasite voi romahduttaa heidät täysin sängyn pohjalle.

– Ongelmana joissakin tapauksissa on ollut paitsi näiden potilaiden ja heidän omaistensa kohtelu myös heidän hoitamisensa tai paremminkin hoitamatta jättämisensä julkisella puolella, lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus muistutti eduskunnan kyselytunnilla tänään.

Ruotsissa ja Norjassa potilaat saavat hoitoja, joita Suomessakin saa, mutta vain yksityispuolella eli rahalla. Tätäkin on Valvira pyrkinyt rajoittamaan.

– Kun diagnoosiksi jää vain toiminnallinen häiriö, niin usein nämä potilaat putoavat myös Kelan tukien ulkopuolelle ja talouskin romahtaa. Kysyisinkin nyt asianosaisilta ministereiltä: onko teillä tietoa tämän potilasryhmän ongelmista, ja kuinka näihin aiotaan puuttua, Tanus kysyi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kertoi, että väsymysoireyhtymään sairastuneet ovat hänelle hyvinkin tuttu ryhmä.

– Kyseessä on hyvin kansalaisaktiivinen joukko, on myös lasten vanhempia tai itse sairastuneita, jotka kokevat, että meidän julkinen terveydenhuoltojärjestelmämme ei ole kohdannut heitä riittävällä vakavuudella. Siksi pidän hyvänä, että vahvistetaan tätä tutkimustietoa, jota toki sinällään on olemassa.

– Tunnemme myöskin ristiriidan, että näitä tuloksia kiistetään, ja siihen on vaikea ilman lääketieteellistä koulutusta edes ottaa kantaa.

– Tärkeää on kuitenkin, että jokainen saa asianmukaisen hoidon, voi ylläpitää työkykyään, toimintakykyään. Pidän erityisen tärkeänä, että esimerkiksi nämä lapset voivat jatkaa koulunkäyntiä. Eduskunta osoitti tähän lisärahoituksen, ja se käytetään ministeriössä viisaasti, Saarikko vastasi.

Ylös