Azad Saber on odottanut 24 vuotta, että saisi pysyvän oleskeluluvan – ”Kristityksi kääntyneenä kurdina minua odottaa kuolema, jos joudun palaamaan”

1.4.2019 klo 09:44 Kotimaa Kristiina Kunnas

Hiekka rahisee ja puinen kaulakoru-risti rikkoutuu sedän kengänkannan alla. Jotain rikkoutuu myös Azadin sydämessä. Setä tuijottaa vihaisin silmin Azadia ja lausuu sitten: ”Jos joskus vielä näen kaulassasi jotain tällaista, katkaisen sinulta kaulan.”

Vapaus. Sitä tarkoittaa Azadin nimi kurdin kielellä. Mutta juuri sitä hän ei ole saanut koskaan kokea. Hän on odottanut kohta 24 vuotta, että saisi turvapaikan Euroopasta.

Azad on kurdi, yksi niistä 45 miljoonasta, jolla ei ole omaa valtiota, mutta joita asuu levottomilla seuduilla Irakissa, Iranissa, Turkissa ja Syyriassa tai sitten maan paossa eri puolilla maailmaa.

–  Olemme joutuneet väkivalloin kohdelluiksi niin monta kertaa. Ensin muslimivalloittajien puolelta, sitten Saddamin hallinnon ja viimeksi radikaali-islamistien.

Azad kasvoi islamilaisessa perheessä. Hänen tulevaisuutensa alkoi näyttää valoisalta, sillä hän ja kaksi isoveljeä osoittautuivat erittäin lahjakkaiksi taiteellisesti.

Ollessaan kahdentoista vanha Azad sai Englannissa asuvalta sukulaiselta puisen risti-kaulakorun. Hän laittoi sen kaulaansa.

Kun setä näki pojalla kristillisen symbolin, ei paluuta menneeseen enää ollut.

Setä repi ristin Azadin kaulasta ja murskasi kenkiensä alla. Samalla hän tuijotti poikaa ja sanoi: ”Jos vielä näen kaulassasi jotain tällaista, katkaisen kaulasi.”

– Siitä lähtien aloin vihata kaikkea, mikä liittyi islamiin, Azad kertoo.

– Rupesin etsimään elokuvia ja asioita, jotka kertovat kristinuskosta ja Jeesuksesta Kristuksesta.

Nuoreen Azadiin tekivät syvän vaikutuksen Jeesuksen luonteenpiirteet: hänen rakkautensa ja kärsivällisyytensä.

Azad ja muut nuoret taiteilijat kehittyvät taiteenteossaan. He alkoivat suunnitella pitkää taidenäyttelyiden sarjaa, jossa työt olisivat totuttua realistisempia ja aiheena olivat heidän oikeutensa menetettyyn nuoruuteensa, naisten ja miesten välinen tasa-arvo sekä alastonkuvat.

– Onnistuminen alastonkuvissa osoittaa, kuinka taitava taiteilija oikeastaan on, Azad puolustaa aihevalintaa.

–  Mutta samalla tulimme tehneeksi anteeksiantamattoman virheen islamilaisessa viitekehyksessämme, jossa alastomuuden kuvaaminen on kuolemantuomion arvoinen teko.

Juuri ennen viimeisen näyttelyn avaamista 1995 näyttelytilaan murtauduttiin ja taiteilijaryhmän kaikki teokset poltettiin. Seinälle jätettiin näyttävä kirjoitus: ”Seuraavaksi vuorossa ovat teidän henkenne.”

Taiteilijat lähtivät pakoon kukin henkensä hädässä.

–  Minä pääsin ihmiskauppa-salakuljettajien mukana Turkkiin.

Turkista Azad jatkoi Kreikkaan ja vuonna 1998 hän pääsi Alankomaihin.

– Elin siellä vuoteen 2010, jolloin tuli viimein kielteinen turvapaikkapäätös.

Hän on saanut kerta toisensa jälkeen tuntea, että hänen oma toiveensa vapaudesta ja turvasta murskataan kuin tuo nuoren pojan puinen risti-kaulakoru: vihan ja katupölyn joukkoon, kengänkannan alle.

Hänen oli poistuttava Alankomaista. Hän lähti Syyriaan, mutta ei voinut hengenvaaran vuoksi jatkaa sieltä Irakiin.

–  Hain Syyriassa turvapaikkaa Suomesta. Veljeni perhe on aiemmin asunut täällä, joten tulin Suomeen 2011. Siitä lähtien olen yrittänyt saada myönteisen turvapaikkapäätöksen – mutta se ei ole vielä onnistunut.

Suomessa Azad tapasi suuren joukon kristittyjä.

– Lahja minulle oli tavata fresco-taiteilija Meo Prencipe. Hän opetti minulle Jeesuksesta aivan uusia asioita. Otin Jeesuksen vastaan Herranani ja Vapahtajanani. 2016 minut kastettiin ja tunsin saaneeni aivan uuden elämän.

– Kristus vapauttaa, Azad sanoo.

Olen nähnyt oman kuolemani varjon kaikissa painajaisissani, vaikka olisin niin halunnut vain unelmoida ja nähdä kauniita unia rauhallisesta elämästä hyvässä Suomen kaltaisessa maassa. – Azad Saber

Hänellä onkin paljon, mistä pitää vapautua. Painajaiset ja pelot ovat vainonneet vuosien ajan.

– Luulen, että monen on vaikea kuvitella sitä epävarmuutta ja painajaismaisuutta, joka syntyy, kun ei ole tervetullut.

– Olen nähnyt oman kuolemani varjon kaikissa painajaisissani, vaikka olisin niin halunnut vain unelmoida ja nähdä kauniita unia rauhallisesta elämästä hyvässä Suomen kaltaisessa maassa.

– Pelkään kuolemaa. Joka ikinen kirje aiheuttaa sydämen hypähdyksen ja paniikkikohtauksen, koska pelkään sen olevan jälleen kielteinen päätös. Odottaminen ei ole elämää, odottaminen on kidutusta, Azad kuvailee.

On vain odotettava. En voi muuta. Paluu sinne, mistä jouduin lähtemään, on paluu helvettiin ja kuolemaan. – Azad Saber, myönteistä turvapaikkapäätöstä odottava kristitty kurdi-taiteilija

– Mutta muuta mahdollisuutta ei ole. On vain odotettava. En voi muuta. Paluu sinne, mistä jouduin lähtemään, on paluu helvettiin ja kuolemaan.

Suomen kieli on alkanut sujua yhä paremmin.

– Totta kai on monia eroja kommunikaatiossa, kulttuurissa ja säässä, Azad virnistää.

– Mutta ne ovat kaikki siedettäviä, hän jatkaa.

– Pahinta on tämä pitkä odotus hyvän lopputuloksen saamiseksi.

 

”Kirjoitin kirjan joka vertailee Jeesusta ja Muhammedia”

Azad Saber innostui kirjoittamaan pari vuotta sitten kirjan, joka vertailee Jeesusta ja Muhammedia.

–  Annoin tämän kirjan Suomen muslimeille islamilaiseen kulttuuriin kuuluvana ihmisenä avartaakseni heidän näkemyksiään asioista, Azad Saber kertoo.

Azad on asunut nyt Suomessa yli kahdeksan vuotta ja Euroopassa yhteensä lähes 24 vuotta.

–  Olen odottanut virallisen passin saamista. Olen odottanut todella pitkään vapautta asua tällä alueella pysyvästi. Maahanmuuttoviraston kanta oleskelulupaan kaksi vuotta sitten oli kielteinen, koska he eivät pitäneet minua kristittynä. He halusivat minun palaavan Kurdistaniin

Azadilla on nyt hallussaan kurdistanilainen lehti, jossa on hänen tarinansa.

–  Sen hankkiminen olisi mahdollisesti voinut johtaa jopa hengenvaaraan hirttotuomion muodossa, Azad kertoo.

– Muhammedista kielteisesti puhuminen käytännössä johtaa tähän, hän jatkaa.

– Olen onnellinen, että tutustuin kristinuskoon jo pikkupoikana Kurdistanissa. Euroopassa käännyin kristityksi ja nyt opin siitä koko ajan lisää.

– Samalla minusta tuli ihmisenä paljon vapaampi.

Azad Saberin teos Kristuksesta, Vapahtajasta.

 

 

Ylös