”Ei pitäisi olla Dublin-sopimuksen hengen mukaista, että lähdetään ympäri Eurooppaa hakemaan turvallisempaa paikkaa”, Essayah sanoo

8.4.2019 klo 20:25 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaatii, että tuleva hallitus ei saa hyväksyä EU:ssa turvapaikanhakijoiden automaattista jakomekanismia vaan hädänalaisia autetaan suoraan pakolaisleireiltä.

Essayah vaatii tulevaa hallitusta olemaan tiukkana, ettei EU:ssa muuteta Dublin-sopimusta siihen suuntaan, että turvapaikahakijoita alettaisiin jakaa jäsenmaihin automaattisella mekanismilla.

– Ei pitäisi olla sopimuksen hengen mukaista ollenkaan, että lähdetään eteenpäin ympäri Eurooppaa hakemaan turvallisempaa paikkaa

Essayah muistutti, että alkuperäinen Dublin-sopimus on edelleen voimassa.

– Dublin-sopimus lähtee sitä, että kun saavut ensimmäiseen turvalliseen maahan, hakemus jätetään ja käsitellään siellä.

– Ei pitäisi olla sopimuksen hengen mukaista ollenkaan, että lähdetään eteenpäin ympäri Eurooppaa hakemaan turvallisempaa paikkaa, Essayah muistutti Almamedian vaalitentissä Helsingissä.

Dublin-sopimuksen muuttaminen automaattisen jakomekanismin suuntaan olisi hänen mielestään vääränlaista politiikkaa.

– Se entisestään kiihdyttää sitä, että kuka tahansa yrittää jollakin keinolla päästä Eurooppaa, todennäköisesti hukkuu Välimereen. Siinä ruokitaan vain ihmissalakuljettajien raakaa bisnestä.

Kristillisdemokraattien linjana on ollut, ettei ihmisalakuljetusta sen enempää kuin turvapaikkashoppailua mahdollistettaisi. Sisäministeri Päivi Räsäsen kaudella Syyrian sodan pakolaisia otettiin kiintiössä suoraan kuntiin kotoutumaan.

Essayah’n mukaan edelleen tärkeintä on ottaa vastaan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia turvapaikanhakijoita suoraan pakolaisleireiltä ja turvata heidän kotoutuminen.

– Myös turvapaikkaprosessia on nopeutettava, koska kuitenkin 60 prosenttia hakijoista saa kielteisen päätöksen, hän sanoo.

Ylös