Toistuuko nyt vuoden 2011 hankalat hallitusneuvottelut? ”Silloin oli mentävä isänmaan asialla vastuuta kantamaan”, Päivi Räsänen kertoo

10.4.2019 klo 17:51 Politiikka Samuli Rissanen

Sunnuntain vaalitulos saattaa olla hallituksen muodostamisen kannalta yhtä hankala kuin vuoden 2011 vaalien jälkeen. Tuolloin ensimmäisen jytkynsä saaneet perussuomalaiset ja rökäletappion kokenut keskusta jättäytyivät oppositioon. Sama kuvio uhkaa toistua nyt.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen muistaa vuoden 2011 vaalien jälkeisen tilanteen ja tunnelmat kuin eilisen päivän.

Perussuomalaiset jättäytyivät oppositioon huimasta vaalivoitosta huolimatta ja kun tappion kokenut keskustakin kieltäytyi hallitusvastuusta, oli edessä umpisolmu.

Lopulta hallitus muodostui vaalit hävinneistä puolueista. Joukossa oli vaalitappion kokenut Kristillisdemokraattien tuolloinen puheenjohtaja Päivi Räsänen, josta tuli kuuden puolueen hallituksen sisäministeri.

– Silloin hallitukseen oli mentävä isänmaan asialla, Räsänen muistelee.

Räsänen odottaa, että pääsisi tulevalla vaalikaudella ratkomaan erityisesti terveydenhuollon uudistamiseen liittyviä kysymyksiä. Myös perhepolitiikkaan kuuluvat ratkaisut odottavat päättäjiä.

Nyt, aivan eduskuntavaalien kynnyksellä ollaan lähellä kahdeksan vuoden takaista toisintoa.

Sen sijaan seitsemännelle kaudelleen pyrkivä Päivi Räsänen on kampanjoinut tällä kertaa hyvän tunnelman saattelemana.

– Jostain syystä kielteisyyttä on ollut nyt vähemmän ilmassa, oman vaalipiirinsä Hämeen alueella kiertänyt Räsänen kertoo.

Vaalikentillä on puhuttanut erityisesti vanhustenhoidon nykytila sekä maa-ja metsätalouteen liittyvät kysymykset. Räsäsen mukaan niissä on ollut mukana myös ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä.

– Ollaan oltu huolissaan esimerkiksi kotimaisen ruuantuotannon jatkuvuudesta.

Räsänen odottaa, että pääsisi tulevalla vaalikaudella ratkomaan erityisesti terveydenhuollon uudistamiseen liittyviä kysymyksiä. Myös perhepolitiikkaan kuuluvat päätökset odottavat.

– Niihin liittyvät ratkaisut ovat entisestään kirkastuneet mielessä.

Ylös