Mikäli hallitus nostaa sosiaaliturvan tasoa, niin pienipalkkaisten verotusta on kevennettävä enemmän, KD:n Sari Essayah sanoo

30.4.2019 klo 12:05 Uutiset Samuli Rissanen

–  Antti Rinteen kysymyspatteristo oli varsin laaja, mutta muutamien kysymysten kokonaan puuttuminen pisti myös silmään, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi.

–  Talous- ja finanssipolitiikka on erillisneuvotteluissa avattu ensin neljän suurimman puolueen väliseen keskusteluun. Tätä voi pitää erikoisena menettelynä, koska se on kuitenkin hallitusohjelman pohja, Essayah kommentoi hallitustunnustelija Antti Rinteen menettelyä.

Puolueet ovat tänään jättäneet vastauksensa hallitustunnustelijan kysymyksiin.

Essayah muistuttaa, että työnteon kannattavuuteen vaikuttaa esimerkiksi perheellisellä kolme asiaa: palkan verotus, päivähoitomaksut ja sosiaaliturvan taso.

Kristillisdemokraatit kertoivat omissa vastauksessamme, että pitävät epätodennäköisenä osallistumista sellaiseen hallitukseen, joka lähtökohtaisesti heikentää työnteon ja yrittämisen kannattavuutta.

Essayah muistuttaa, että työnteon kannattavuuteen vaikuttaa esimerkiksi perheellisellä kolme asiaa: palkan verotus, päivähoitomaksut ja sosiaaliturvan taso.

Tulevan hallituksen pitää Essayah mukaan pienentää pienipalkkaisen työnteon verotusta työtulovähennystä nostamalla ja keventämällä päivähoitomaksuja.

Odotuksia on ladattava myös sosiaaliturvan uudistukseen, jossa KD:llä on oma kannustavan perusturvan mallinsa. Sillä pystyttäisiin vastaamaan sekä työnteon kannustavuuteen, että riittävään sosiaaliturvan tasoon.

Toinen silmiinpistävä asia Essayah’n mielestä on, että niinkin tärkeästä asiasta kuin maataloudesta ei hallitustunnustelijan paperissa kysytä suoraan, vaikka vaalikeskusteluissa ruuantuotanto liha- ja maitoveroineen oli vilkkaasti esillä.

Maataloutta ei saa hänen mukaansa unohtaa hallitusneuvotteluissa.

Kristillisdemokraattien kaikki vastaukset hallitustunnustelijalle voit lukea tästä.

Ylös