Peter Östmanin terveiset hallitusneuvotteluihin: Katteettomia vaalilupauksia ei pidä maksattaa yrittäjiä rankaisemalla

15.5.2019 klo 15:15 Uutiset Samuli Rissanen

Kansanedustaja Peter Östman muistuttaa hallitusneuvottelijoita, että työllisyyden parantaminen on tulevan hallituskauden keskeisiä tavoitteita.

Tavoitteen saavuttamisessa pienet ja keskisuuret yritykset ovat keskeisessä asemassa.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK esitteli eilen hallitusneuvottelijoille oman, laajoja veronkiristyksiä sisältäneen vero-ohjelmansa.

SAK:n mallissa esillä olivat esimerkiksi listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristäminen ja yrittäjävähennyksestä luopuminen.

Listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisellä kerättäisiin 288 miljoonaa euroa ja 130 miljoonaa euroa kerrytetään yrittäjävähennyksestä luopumisella.

– Yrittäjävähennys on perusteltu ja oikeudenmukainen. Sen poistaminen iskisi erityisesti pieniin yrityksiin ja itsensä työllistäviin, joita pitäisi kurittamisen sijaan tukea

– Mikäli haluamme saada työllisyyslukemia parannettua, tämänkaltaiset ehdotukset tulisi unohtaa, sillä nimenomaan pienet- ja keskisuuret yritykset ovat merkittäviä työllistäjiä, Östman muistuttaa.

Yrittäjävähennys toteutui viime hallituskaudella ja Östman esitti siitä toimenpidealoitteen jo aiemmin.

– Yrittäjävähennys on perusteltu ja oikeudenmukainen. Sen poistaminen iskisi erityisesti pieniin yrityksiin ja itsensä työllistäviin, joita pitäisi kurittamisen sijaan tukea, Östman perustelee kantaansa.

Hänen mielestään myös nykyinen listaamattomien yritysten osinkoverotus on kannustava ja toimiva.

– Veikkaanpa, että moni hallitusneuvotteluihin osallistuva varmaankin miettii, että mitä tuli ennen vaaleja luvattua. Puolueiden antamia katteettomia vaalilupauksia ei pidä maksattaa yrittäjiä rankaisemalla.

Ylös