Kansanedustaja Sari Tanus hakee jatkokautta Kristillisdemokraattien varapuheenjohtajana – ”Tavoitteena vihreämpi ja maahanmuuttokriittisempi KD”

17.8.2019 klo 10:21 Politiikka Kristiina Kunnas

Neljä vuotta Kristillisdemokraattien varapuheenjohtajana toiminut lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus on jälleen ehdolla tehtävään. Oulun puoluekokoukseen valmistautuva Tanus näkee erittäin tärkeänä sanan-, mielipiteen ja uskonnonvapaudesta huolehtimisen. – Se on länsimaisen demokratian peruspilari, hän sanoo.

Tamperelainen toisen kauden kansanedustaja, erikoislääkäri Sari Tanus on ehdolla KD:n varapuheenjohtajaksi Kristillisdemokraattien puoluekokouksessa. Ouluun kokoonnutaan 24.–25. elokuuta.

Tanus kertoo pohtineensa pitkään ehdolle asettumista.

– Päätin varapuheenjohtajakisaan lähtemisestä vasta pari viikkoa sitten, hän kertoo.

– Olen iloinen siitä, että hyviä ehdokkaita on ilmaantunut paljon eli ihmisillä on vahva vaikuttaa KD:n tulevaisuuteen.

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtajaksi on tällä hetkellä hakemassa jo yhdeksän henkilöä.

– Oman värinsä puheenjohtajatilanteeseen toi KD:n nykyisen puheenjohtajan Sari Essayah’n sairastuminen rintasyöpään, Tanus huomauttaa.

– Essayah on ilmoittanut tiedottavansa omasta puheenjohtajaehdokkuudestaan tulevana maanantaina, joten lopullinen asetelma puheenjohtajavaaleja koskien selvinnee juuri ennen Oulun puoluekokousta.

Tanus toteaa, että mikäli Essayah haluaa jatkaa puheenjohtajana, ei haastajia puheenjohtajaksi todennäköisesti ilmaannu.

– Mikäli Sari Essayah kuitenkin vetäytyy puheenjohtajuudesta, valitaan uusi puheenjohtaja todennäköisimmin istuvien kansanedustajien joukosta.

Muut Kristillisdemokraattien kansanedustajat ovat Antero Laukkanen Uudeltamaalta, Päivi Räsänen Hämeestä, Sari Tanus Pirkanmaalta sekä Peter Östman Vaasan vaalipiiristä.

– Kannan huolta KD:n tulevaisuudesta ja toivon, että voisin olla vaikuttamassa siihen, että yhä useampi suomalainen voisi löytää Kristillisdemokraateista itselleen poliittisen kodin, puolueen joka puolustaa perinteisiä suomalaisia arvoja.

Kannan huolta KD:n tulevaisuudesta ja toivon, että voisin olla vaikuttamassa siihen, että yhä useampi suomalainen voisi löytää Kristillisdemokraateista itselleen poliittisen kodin. – Sari Tanus, ehdolla jatkokaudelle varapuheenjohtajana

Tanuksen puheessa toistuvat usein sanat: oikeudenmukaisuus, sanan-, mielipiteen- ja uskonnonvapaus, tasa-arvo ja heikoimmista huolehtiminen. Tanuksella on vahvat pelastusarmeijalaiset juuret.

Luterilaiseen kirkkoon kuuluva ja kirkkovaltuutettunakin toimiva Sari Tanus on kasvanut Pelastusarmeijassa.

– Siellä heikoimmista huolehtiminen on tärkeä osa kristillisyyttä.

Tanus haluaisi selkeyttää ja terävöittää Kristillisdemokraattien politiikkaa.

– Tavoittelemani Kristillisdemokraatit olisi sosiaalisesti oikeudenmukaisempi, vihreämpi, mutta samalla kriittisempi esimerkiksi  hallitsematonta maahanmuuttoa kohtaan.

– Ymmärrän hyvin perussuomalaisten kannatuksen nousun, Tanus toteaa.

– Moni suomalainen kokee epäoikeudenmukaiseksi monet viime vuosina maahanmuuttoon liittyvät tapahtumat. Seksuaalirikosten valtava kasvu, taloudelliset vastakkain asettelut, värittynyt uutisointi ja aidon keskustelun puute ovat luoneet tilanteen, jossa suomalaisten asenteet turvapaikanhakijoita kohtaan ovat tulleet jyrkemmiksi.

Tanus peräänkuuluttaakin päättäjiltä ja medialta vastuuta, jottei poliittinen keskustelu polarisoituisi liikaa.

– Näen erittäin tärkeänä sanan-, mielipiteen ja uskonnonvapaudesta huolehtimisen. Se on länsimaisen demokratian peruspilari, Tanus toteaa.

– Ihmettelen nykyistä kuohutusta ympäristöpoliittisessa keskustelussa. Ilmastonmuutokseen pitää suhtautua vakavasti ja tehdä toimenpiteitä, mutta keskustelussa on kuultava kaikkia näkökantoja.

Tanus haluaa myös KD:n nostavan vihreät luontoarvot vahvemmin esille politiikassaan.

– Suomessa on paljon konservatiivisia äänestäjiä, joille luontoarvot ovat erittäin tärkeitä, mutta jotka eivät halua äänestää ääriliberaaleja arvoja ajavia Vihreitä.

Hänen mielestään aiheita kyllä riittää politiikassa.

– Mutta jos kiteyttäisin, minulle Suomen Kristillisdemokraatit olisi perinteisiä kristillisiä arvoja ja sananvapautta puolustava, sosiaalisesti oikeudenmukainen, sekä ympäristöstä huolehtimiseen, yrittäjyyteen ja työntekoon kannustava kansanliike.

Gynekologi, joka tuli tunnetuksi Omantunnonvapaus-kansalaisaloitteestaan

Sari Tanus tuli tunnetuksi Omantunnonvapaus-kansalaisaloitteestaan ennen valitsemistaan eduskuntaan.

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri Tanus on ajanut sairaanhoitohenkilökunnalle oikeutta kieltäytyä elämän lopettamisesta. Euroopassa on Suomen lisäksi ainoastaan kolme maata, jossa tällaista vakaumukseen perustuvaa oikeutta ei ole.

– Perimmiltään kyse on äitien hyvinvoinnin edistämisestä, elämän suojelemisesta ja pienimpienkin ihmisoikeuksista – siis paljon suuremmasta kuin jonkin toimenpiteen vastustamisesta, Tanus painottaa.

– Tanus haluaisi helpottaa myös adoption mahdollisuutta. Tällöin useampi perhe, jolla ei ole mahdollisuutta saada omia lapsia, voisi nykyistä helpommin saada lapsen adoption kautta.

Kansanedustajan työn lisäksi Sari Tanus toimii Tampereen kaupunginvaltuutettuna, Keliakialiiton puheenjohtajana sekä Suomen Senioriliikkeen varapuheenjohtajana.

Viime eduskuntakaudella Tanus oli ainoa kansanedustaja, joka ajoi eduskunnassa niin sanotun taitetun indeksin poistoa.

– Monien eläkeläisten taloudelliseen asemaan on saatava parannusta. Vuonna 1995 käyttöön otetun, väliaikaiseksi tarkoitettun, taitetun indeksin poisto on yksi tärkeä keino, Tanus toteaa.

Monien eläkeläisten taloudelliseen asemaan on saatava parannusta. – kansanedustaja Sari Tanus

 

Puolue valitsee kolme varapuheenjohtajaa

Puoluekokous valitsee puolueelle puheenjohtajan sekä kolme varapuheenjohtajaa Oulussa elokuun lopulla. Ehdolla Kristillisdemokraattien kolmeksi varapuheenjohtajaksi ovat lääkäri-kansanedustaja, varapuheenjohtaja Sari Tanuksen ohella ainakin Helsingin KD-kaupunginvaltuutettu, pastori Mika Ebeling, Hämeen piirin puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Sonja Falk Lahdesta, Pirkanmaan piirin puheenjohtaja, varakaupunginvaltuutettu Sirpa Pursiainen Tampereelta, Etelä-Savon piirin puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Jouni Koskela Savonlinnasta, puolueen 1. varapuheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Tiina Tuomela Vantaalta, professori Tapio Puolimatka Jyväskylästä,  KD Nuorten pääsihteeri Viljami Haavisto sekä Helsingin KD Nuorten puheenjohtaja, teologian yo Miikka Korpiranta. Myös kansanedustaja Peter Östmania on pyydetty asettumaan ehdolle, mutta hän ei ole vielä varmistanut, lähteekö mukaan varapuheenjohtajakisaan.

 

Ylös