Päivi Räsäsen rikosnimike muistuttaa ruotsalaispastori Åke Greenin tapausta-”Hän saarnasi samasta Raamatun kohdasta”, Räsänen sanoo

24.8.2019 klo 14:09 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsästä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Ruotsalaispastori Åke Green sai tuomion viharikoksesta vuonna 2005. Hän saarnasi samasta Raamatun kohdasta kuin mistä Räsänen kesäkuussa twiittasi.

Kansanedustaja Päivi Räsänen saapui tänään kristillisdemokraattien puoluekokoukseen Ouluun poliisitutkinnan alaisena.

Puoluekokouksen avajaisten alla kansalaistapaamisessa kauppakeskus Valkeassa Räsänen otettiin lämpimästi vastaan, kun ihmiset tulivat osoittamaan hänelle avoimesti tukeaan.

Räsänen sai eilen tietää, että hänestä on aloitettu poliisitutkinta ja rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Se tarkoittaa, että poliisi etsii seuraavaksi Räsäsen tapauksessa syyttäjää ja kuulee Räsästä itseään.

Räsänen pitää tilannetta omituisena ja on hämmästynyt, että asia on viety näin pitkälle.

Uskonnonvapauden kannalta Räsänen pitää hänestä tehtyä tutkintapyyntöä eräänlaisena ennakkotapauksena Suomessa.

– Green saarnasi samasta rooomalaiskirjeen kohdasta, josta minä kesäkuussa twiittasin, Räsänen kertoo.

Räsänen kirjoitti kesäkuussa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kokoavan Pride-viikon alla siitä, miten kirkon oppi ja Raamattu sopivat yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi.

Oleellinen sisältö oli sitaatti Raamatun Uudesta testamentista: ”Sentähden Jumala on heidät, heidän sydämensä himoissa, hyljännyt saastaisuuteen, häpäisemään itse omat ruumiinsa, nuo, jotka ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen ja kunnioittaneet ja palvelleet luotua enemmän kuin Luojaa, joka on ylistetty iankaikkisesti, amen. Sentähden Jumala on hyljännyt heidät häpeällisiin himoihin; sillä heidän naispuolensa ovat vaihtaneet luonnollisen yhteyden luonnonvastaiseen; samoin miespuoletkin, luopuen luonnollisesta yhteydestä naispuolen kanssa, ovat kiimoissaan syttyneet toisiinsa ja harjoittaneet, miespuolet miespuolten kanssa, riettautta ja villiintymisestään saaneet itseensä sen palkan, mikä saada piti. (Room 1:24-27)”.

Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on Suomessa tuomittu ainoastaan Jussi Halla-aho tämän islaminuskoa arvioivien kirjoitusten vuoksi.

Raamatun siteeraamisesta sen sijaan ei Suomessa ole syytetty tai tuomittu vielä aiemmin ketään. Lähimpänä Räsäsen tapausta lieneekin ruotsalaispastori Åke Greenin tapaus. Greeniä epäiltiin viharikoksista ja hän sai tuomion, mutta vapautui lopulta siitä uskonnonvapauslain nojalla.

Greenin tapaus on vuodelta 2005.

– Suomessa tullaan kymmenen vuotta Ruotsia jäljessä, Räsänen sanoo lakonisesti.

Hän muistuttaa myös, että hänen kritiikkinsä kärki kohdistui kirkon toimintaan, ei niinkään Pride-tapahtumaan.

Kiinnostavaa kuitenkin on, että Greenin tutkintaan johtaneet saarnat on pidetty samasta Uuden Testamentin kohdasta, johon Räsänenkin viittasi.

Green sai aikanaa laajaa tukea ruotsalaisilta pastoreilta, jotka yhdessä päättivät saarnata samaisesta roomalaiskirjeen kohdasta, jonka pohjalta Greenin viharikossyyte tuli.

Räsänenkin toivoo, että Raamatun sanaan uskovat kristityt rohkenisivat käyttämään oikeuttaan ilmaista mielipiteensä. Muuten sanomisen tila kaventuu entisestään.

– Sitten tällaiset tutkintapyynnötkin lisääntyvät, Räsänen muistuttaa.

Ylös