KD:n tuore varapuheenjohtaja Sonja Falk: ”Asuminen kasvukeskuksissa liian kallista – Onko lapsiin varaa?”

7.9.2019 klo 11:41 Politiikka Kristiina Kunnas

– Tämä on mielenkiintoinen uusi näkökulma, Kristillisdemokraattien 3. varapuheenjohtajaksi Oulun puoluekokouksessa ensiyrittämällä valittu Sonja Falk kuvailee tuoretta tehtäväänsä.

Sonja Falk on pitkään vaikuttanut Kristillisdemokraateissa taustalla ja tehnyt puolueelle ja sen kansanedustajien käyttöön paljon tekstiä.

– Puolue on hyvin tuttu, kädenjälkeäni näkyy kyllä, sillä olen ollut tekemässä sen poliittisia ohjelmia.

Falk on ehtinyt toimia 2001 alkaneella puolueurallaan eduskuntaryhmän pääsihteerinä, KD-Lehden päätoimittajana, sisäministerin erityisavustajana ja poliittisena sihteerinä. Juuri nyt hän työskentelee Lastensuojelun Keskusliitossa erityisasiantuntijana. Lisäksi hän on Hämeen varakansanedustaja sekä Lahden kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen ja Hämeen Kristillisdemokraattien puheenjohtaja.

Sonja Falk pettyi kevään eduskuntavaalien tulokseen. Kristillisdemokraatit säilytti viisi kansanedustajaa, mutta odotettuja lisäpaikkoja ei tullut.

– Se oli siinä mielessä pettymys, että meillä oli potentiaalia paljon parempaan vaalitulokseen, hän sanoo KD-Kompassi -haastatteluohjelmassa Radio Deissä. (Kuuntele koko ohjelma täältä)

– Oma ajatukseni on, ettemme päässeet ihan ulosmittaamaan sitä kannatusta, joka meille olisi ollut mahdollinen. Varsinkin kun ottaa huomioon puheenjohtaja Sari Essayah’n valtavan kansansuosion, hänethän kerta toisensa jälkeen valitaan luotettavimmaksi tai yhdeksi luotettavimmista suomalaispoliitikoista. Hänen henkilökohtainen suosionsa on suuri. Myös politiikan sisältömme ovat jo pitkään kelvannut laajasti – kuten kannustava perusturva tai satsauksemme lapsiperheiden arkeen.

– Mutta silti emme saaneet riittävää suosiota vaaleissa. Peräti kolmessa vaalipiirissä jäätiin hyvin lähelle kansanedustajan paikkaa, vaikka äänimäärä lisääntyi ja kannatuskin.

Emme päässeet ihan ulosmittaamaan sitä kannatusta, joka meille olisi ollut mahdollinen. – Sonja Falk

Falk tietää, että vaalien tulos innostaa ja kannustaa politiikkaan.

– Vaaleissa tietty into tulee siitä, että tulee jotain muutosta. Toivoisi aina, että politiikassa olisi dynamiikkaa.

Mitä Sonja Falk tavoittelee puolueen tuoreena varapuheenjohtajana – vaalivoittoako kuntavaaliessa 2021?

– Puoluekokouksessa oli riemukas tunnelma, vaikka keväällä moni oli kulkenut aika syvissä vesissä. Muutos oli hauska nähdä.

– Kristillisdemokraattien on nyt todella käytettävä aikaa siihen, mikä puolue haluaa olla. Meidän on mietittävä, miten saavutamme uudet, nuoret sukupolvet.

Falk muistuttaa, että nykyajassa ääripäät korostuvat, ja haetaan vastakkainasettelua.

– Kriisinpaikka minulle on, että politiikkaa tehtäisiin vihan, pelkojen tai uhkien kautta. Haluaisin etsiä ratkaisuja, miten ihmisten elämää voisi parantaa. Kristillinena arvopohja on vahvana omassa politiikassani.

Äitiyttä ei arvosteta yhteiskunnallisena tehtävänä, vaikka se ehdottomasti on sitä. – Sonja Falk, KD:n 3. varapuheenjohtaja

– Haluan luotettavaa, juurevaa, arvopohjaista politiikkaa, joka ei tuuliviirinä heilu, ja jossa ihmisarvo on korkealla.

– Työtä on tehtävä, että saamme viestimme kuuluville.

Miksi suomalainen ei uskalla hankkia perhettä, Sonja Falk?

– Monelle perheen ja parisuhteen perustaminen voi jäädä aika myöhäiseksi. Äitiyttä ei arvosteta yhteiskunnallisena tehtävänä, vaikka se ehdottomasti on sitä. Myös isyys pitää nähdä sellaisena.

Väestö muuttaa muutamaan kasvukeskukseen.

– Asuminen on kallista ja ahdasta näissä – eivätkä lapset mahdu siihen elämään helposti. Tätä pitäisi miettiä, kun puhutaan lapsiperheköyhyydestä.

– Yhteiskunnan pitäisi toivottaa kaikki syntyvät lapset lämpimästi tervetulleeksi monin eri tavoin, kolmen lapsen äiti Sonja Falk vaatii.

Kuuntele Sonja Falkin haastattelu KD-Kompassissa

Sonja Falk KD-Kompassi -haastatteluohjelmassa la 7.9. klo 12.50, uusinta ma 9.9. klo 22.40
Ohjelma kuunneltavissa myös kotisivuilla kd.fi tai täältä

 

 

 

 

Ylös