Kurzin johtama ÖVP voitti jälleen Itävallassa – Maanselkä kehuu puolueen strategiaa oikeistopopulisteja vastaan

29.9.2019 klo 20:37 Ulkomaat Merja Eräpolku

Ovensuukyselyiden mukaan Itävallan entisen liittokansleri Sebastian Kurzin vetämä kristillisdemokraattinen kansanpuolue ÖVP saavuttaa jopa 37 prosentin äänisaaliin maan ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Kurzin puolueen kannatus on noussut, vaikka hallitus kaatui Ibiza skandaalin vuoksi. KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä pitää puolueen strategiaa hyvänä.

Hallituskumppani, oikeistopopulistinen vapauspuolue FPÖ on sen sijaan menettämässä merkittävän osan kannatuksestaan. FPÖ paljastui varsin korruptoituneeksi. Puolueen puheenjohtajan Heinz-Christian Strachen epäillään lupailleen julkisia hankintoja vaalitukea vastaan vuoden 2017 parlamenttivaaleissa.

Iso kysymys on, minkä puolueen kanssa Kurz lähtee neuvottelemaan hallituskoalitiosta. Hallituksen muodostamisen on arvioitu olevan edelliskertaa vaikeampaa. Ennusteen mukaan vihreä puolue olisi lisäämässä roimasti kannatustaan.

ÖVP voitti jälleen maahanmuuttokriittisillä teemoilla, vaikka Itävallan mediassa hallitsi huoli ilmastonmuutoksesta.

– Olen vakuuttunut heidän tavastaan ottaa oikeistopopulistisilta puolueilta heidän teemansa muuttumatta varsinaisesti oikeistopopulistiseksi puolueeksi. – Asmo Maanselkä

KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä on tutustunut Itävallan kansanpuolueen ÖVP:n tapaan tehdä politiikkaa. Hän on tavannut EPP:n kampanjasuunnittelijoiden tilaisuuksissa ÖVP:n taustavaikuttajia.

– Olen vakuuttunut heidän tavastaan ottaa oikeistopopulistisilta puolueilta heidän teemansa muuttumatta varsinaisesti oikeistopopulistiseksi puolueeksi. Kurz on muun muassa vaatinut maahanmuuttajilta Saksan osaamista sosiaalitukia vastaan.

– Maahanmuuttajat on paremmin integroitava yhteiskuntaan. Juuri Kurzin tapaista politiikkaa, jossa integroitumisesta palkitaan, esitettiin KD:n elokuun puoluekokousaloitteissa, Maanselkä muistuttaa.

Itävallan katolilaiset ovat olleet Sebastian Kurzin takana. Vuonna 2016 Kurz osallistui “Jeesus-marssille”, vaikka Pride-paraati oli samaan aikaan pääkaupunki Wienissä. Hän ei salaa omaa uskoaan.

– Usko on minulle tärkeää. Valitettavasti työni vuoksi pääsen harvoin osallistumaan messuun. Lomilla osallistun usein perheeni kanssa. Kristilliset arvot ovat olleet tärkeitä myös vanhempieni kotona, Kurz kertoi kristilliselle The Trumpet -lehdelle.

Ylös