”Erikoista kuulla tällaista lääkärin suusta”-Sari Essayah ja Exitus-järjestön Juha Hänninen ottivat yhteen eutanasiasta

18.10.2019 klo 21:12 Politiikka Samuli Rissanen

Eutanasiaan vastustavien kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja kuolinapua lailliseksi ajavan Exitus-järjestön  Juha Hänninen ottivat yhteen Sannikka&Ukkola-ohjelmassa Yle TV1:ssä.

Eduskunta hylkäsi viime vuonna eutansian laillistamista koskevan kansalaisaloitteen, mutta eutanasiaa kannattava Exitus-järjestö on julkaissut luonnoksen kuolinapu-tahdosta.

Kuolinaputahtoa ajava lääkäri, Exituksen hallituksen jäsen ja lääketieteellinen asiantuntija Juha Hänninen kertoo Ylen Sannikka&Ukkola-ohjelmassa, että kyse on lääkäriavusteisesta kuolemisesta.

– Meillä on olemassa ihmisiä, jotka kärsivät suunnattomasti ennen kuolemaansa ja joita ei voida auttaa niillä keinoilla, joita lääkäreillä ja saattohoidossa on, hän perustelee.

Hänninen on johtanut saattohoitoon erikoistunutta Terho-kotia, ja vastusti aiemmin eutanasiaa, mutta on kääntynyt kannattamaan sitä.

– Ihminen kasvaa ja oppii. Olen nähnyt paljon kärsimystä ja kuullut ihmisten toiveita ja seurannut mitä kansainvälisesti tapahtuu.

Kaikissa niissä kolmessa maassa, jossa eutanasia on sallittu eli Hollannissa, Belgiassa ja Luxemburgissa tilanne on johtanut kaltevalle pinnalle

Kristillisdemokraattien Sari Essayah puolestaan vastustaa eutanasiaa. Hän muistuttaa, että kaikissa niissä kolmessa maassa, jossa eutanasia on sallittu eli Hollannissa, Belgiassa ja Luxemburgissa tilanne on johtanut kaltevalle pinnalle.

– Eutanasiaa ei enää käytetä vain parantumattomasti sairaisiin vaan se on laajentunut muistisairaisiin, mielenterveyspotilaisiin ja niihin, jotka ovat itse kokeneet oman tilanteensa ja kärsimyksensä suureksi, Essayah sanoo.

Essayah huomauttaa, että näissä maissa myös saattohoidon taso on laskenut.

– Kolmas tärkeä asia on se, että eutanasia tekee lääkäristä potilaansa surmaajan. Eutanasia tarkoittaa potilaan aktiivista surmaamista, se on Suomessa kielletty, Essayah muistutti.

Hänninen vastasi, että Hollannissa eutanasia ei koskaan ole rajattu pelkästään parantumattomasti sairaisiin.

– Kaikissa näissä maissa on tietyt kriteerit ja proseduurit, minkä mukaan edetään, hän sanoo.

Essayah muistuttaa, että Belgiassa eutanasia on laillista jopa alaikäiselle.

Suomessa avustettua itsemurhaa ei ole krimininalisoitu, mutta Essayah pitää kummallisena ajatuksena, että lääkäri surmaisi hoidettavansa.

– Kuolinaputahto on harhaanjohtava. Suomessa lainsäädäntö ei sitä salli. On erikoista, että tällaista halutaan lähteä ihmisten keskuuteen levittämään, hän kritisoi.

Hännisen mukaan kuolinaputahto on tarkoitettu keskustelun avaukseksi siitä, että ihmisillä olisi oikeus toivoa kärsiessään kuolemaansa ja saada kuolla.

Hänninen on itse kirjoittanut kuolinaputahdon.

– En näe ristiriitaa lääkärin etiikan ja kuolemassa avustamisen välillä. Sen sijaan näen ristiriidan siinä, että jos ihminen toivoo saavansa kuolla eikä näe muuta ratkaisua, niin lääkäri kieltäytyy siitä, Hänninen sanoo.

Essayah’n mukaan tällaista on erikoista kuulla lääkärin suusta, sillä sekä Suomen lääkäriliitto että maailman lääkäriliitto vastustavat eutanasiaa.

Essayah arvioi, että eduskunnan käänsi eutanasiaa vastustavalle kannalle se, että ymmärrettiin sen edellyttävän rikoslain muuttamista, surman ja tapon käsitteiden venyttämistä.

– Monella oli sitä ennen ollut käsitys, että eutanasiassa on kyse vain turhien hoitotoimenpiteiden lopettamisesta, mutta sehän kuuluu normaaliin hyvään saattohoitoon.

– Monien silmät avautuivat, kun tajusivat, että lääkäri aktiivisesti myrkyllä surmaa potilaansa, Essayah kertasi.

Hän uskoo, että sama harhakäsitys on yhä monilla suomalaisilla.

– Saattohoitoa pitää kehittää, tarvitaan parempaa kivunlievitystä. Kukaan ei saa jäädä yksin eikä avuttomaksi.

Hänninen puolestaa uskoo, että eutanasia tai kuolinapu tulee ennen pitkää lailliseksi Suomessa.

– Kysymys on vain, että milloin.

Oikaisu juttuun 19.10. klo 10.34: Juha Hänninen on Exitus ry:n hallituksen jäsen ja lääketieteellinen asiantuntija, ei puheenjohtaja. Exitus ry:n puheenjohtaja on Kari Viholainen.

Ylös