Päivi Räsänen arvioi, että välikysymys Al Holin leiriläisistä on hallitukselle vaikea paikka: ”Tämä selvästi aiheuttaa kiemurtelua”

11.12.2019 klo 13:34 Politiikka Samuli Rissanen

Päivi Räsänen arvioi KD-Lehdelle, että välikysymys Al Holin leiriläisistä on hallitukselle erittäin vaikea tilanne.

– Tämä on asia, joka selvästi aiheuttaa kiemurtelua, niin pääministeri Sanna Marinin kuin Katri Kulmuninkin kohdalla; he välttelevät asiaa, Räsänen sanoo.

Oppositiopuolueet ovat laittaneet pääministeri Sanna Marinin uunituoreen hallituksen jatkon vaakalaudalle, kun ne jättivät yhteisen välikysymyksen al-Holin leiriläisistä.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen sanoi, että vaikka Marinin hallitus on vasta nimitetty, se kantaa kuitenkin poliittisen vastuun Rinteen hallituksen ja ulkoministeri Pekka Haaviston päätöksenteosta.

Semminkin, kun Haaviston linjaukset näyttävät nauttivan myös uuden pääiminsterin luottamusta.

– Korostan, että Sanna Marin ei ole myöskään kyennyt vastaamaan kysymyksiin ulkoministerin toiminnasta ja ristiriitaisista lausunnoista, Räsänen sanoi.

Hän arvioi KD-Lehdelle, että välikysymys Al Holin leiriläisistä on hallitukselle erittäin vaikea tilanne.

– Tämä on asia, joka selvästi aiheuttaa kiemurtelua, niin pääministeri Sanna Marinin kuin Katri Kulmuninkin kohdalla; he välttelevät asiaa, Räsänen sanoo.

Ideaali tilanne olisi se, että saisimme Al Holin pikkulapset ja orvot Suomeen. Jos vain löytyy jokin keino auttaa heitä, se on tehtävä.

Hänen mukaansa asiassa ei voida piiloutua konsulilain tai virkamiesten toiminnan taakse. Myöskään edellisen hallituksen niskaan tilannetta ei voi sälyttää, koska edelleen sama ulkoministeri jatkaa tehtävässä ja nimenomaan hänen toimintaansa arvioidaan.

Räsänen painottaa, että tämän lisäksi hallituksen on välttämätöntä tehdä poliittinen päätös Al Holin leiriläisistä.

– Se ei ole helppo, mutta sellainen päätös pitää tehdä, Räsänen painotti.

Räsäsen mukaan päätöksestä tekee erittäin hankalan se, että Isis-naiset muodostavat Supon mukaan Suomelle turvallisuusuhkan.

Supon riskiarvio on Räsäsen mukaan ollut koko ajan selkeä ja kiistaton. Hän kertoo kantavansa huolta erityisesti Al Holin lapsista.

– He ovat isiensä ja äitiensä uhreja. Pelkästään kalifaattiin ja sota-alueelle vienti olisi suomalaisittain peruste huostaanotolle. Ideaali tilanne olisi se, että saisimme Al Holin pikkulapset ja orvot Suomeen. Jos vain löytyy jokin keino auttaa heitä, se on tehtävä.

–   Tästä on kuitenkin tehtävä selkeä poliittinen päätös, joka kestää päivänvalon ja jossa ei lymyillä virkamiesten selän takana, Räsänen lisää.

Ylös