”Vastikkeeton tuki totuttaa tukiriippuvuuteen – maahanmuuttajat pitäisi saada työmarkkinoille” – Asmo Maanselkä vaatii

13.1.2020 klo 18:56 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä ajaa sosiaaliturvauudistusta. – Maahanmuuttajat pitää saada työmarkkinoille. Tutkimuksenkin mukaan vastikkeettoman tuen vastaanottamisen vaarana on totuttaa maahanmuuttaja pitkäaikaiseen tukiriippuvuuteen, Maanselkä toteaa.

Asmo Maanselkä on paljon tutkinut suomalaista sosiaaliturvaa. Muutama vuosi sitten hän loi Kristillisdemokraateille Kannustava perusturva -mallin, jossa tuet yhdistettäisiin ja tukiviidakko virtaviivaistettaisiin.

Maanselkä ajaa sosiaaliturvauudistusta. Hän luettelee, mitä sosiaaliturvaa Suomeen tullut maahanmuuttaja saa.

– Kansalaisuus ei ratkaise sosiaaliturvaa, vaan sen parissa ovat kaikki Suomessa vakituisesti asuvat. Jos on päässyt Suomeen töihin, pitää ansaita noin 700 euroa kuukaudessa päästäkseen sosiaaliturvan piiriin. Jos on tullut turvapaikanhakijana, oleskelulupa riittää sosiaaliturvaan.

Turvapaikanhakija on usein työtön, joten hän saa työmarkkinatukea ja asumistukea, ja jos on yksinhuoltaja, saa elatustukea.

– Näiden päälle Kelan nettipalvelusta voi hakea toimeentulotukea, ja kunnalta saa ehkäisevää sekä täydentävää toimeentulotukea. Näiden kaikkien tukien yhteissumma voi nousta monilapsisessa maahanmuuttajaperheessä varsin suureksi, sillä jokaisesta lapsesta saa jokaiseen tukeen vielä erikseen korotusta.

Maanselkä muistuttaa KD-Kompassi -ohjelman haastattelussa, että 2018 Suomen työttömyysturvasta 21 prosenttia meni ulkomaiden kansalaisille, vaikka heidän osuutensa väestöstä on vain viitisen prosenttia.

2018 Suomen työttömyysturvasta 21 prosenttia meni ulkomaiden kansalaisille, vaikka heidän osuutensa väestöstä on vain viitisen prosenttia.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä pohtii KD-Kompassissa myös sitä, mitä haittaa on vastikkeettoman sosiaaliturvan saamisesta. Voit kuunnella koko haastattelun täältä

– Tutkimuksen mukaan järjestelmässämme on vaara, että se totuttaa eli opettaa maahanmuuttajan pitkäaikaiseen tukiriippuvuuteen.

– Pitäisi olla niin päin, että maahanmuuttajat saataisiin mahdollisimman tehokkaasti työmarkkinoille, Maanselkä toteaa.

Miten sosiaalitukea ja sosiaaliturvajärjestelmää pitäisi muuttaa?

– Suomessa on viisi perustukimuotoa, eli ansiosidonnainen työttömyysturva, työmarkkinatuki, peruspäiväraha, asumistuki ja toimeentulotuki sekä näiden liitännäisetuudet. Nämä perusetuudet  pitäisi yhdistää ja ne pitäisi saada samalta luukulta.

– Meillä on onneton palvelujärjestelmä, ja usein puuttuu henkilökohtainen tuki, Maanselkä kritisoi.

– Suomessa kaikki ruljanssi tehdään netin kautta, ja olennaisten liitteiden on oltava olemassa. Palveluohjaajien verkoston pitäisi olla palvelemassa – tällöin myös maahanmuuttajien tarpeet tulisivat paremmin huomioiduiksi, Maanselkä jatkaa.

Olisiko mahdollista kohtuullistaa maahanmuuttajien saamia tukia?

– Perustuslakivaliokunta on muutamassa ennakkopäätöksessään tehnyt toimeentulotuesta perustuslain suojaaman etuuden – siihen on käytännössä aika mahdoton koskea.

Perustoimeentulotuet valuvat suurelta osin (42% Helsingissä) muille kuin suomen- tai ruotsinkielisille. Maanselkä ajaa puheenjohtaja Sari Essayah’n kanssa eräänlaista ”kielimallia”.

– Työmarkkinatukea muuttaisin niin, että tekisin sinne kielilisän. Työmarkkinatukea laskettaisiin, mutta maahanmuuttaja, joka aktiivisesti opiskelee suomen tai ruotsin kieltä, ja sen oppii, voisi saada normaalin työmarkkinatuen tason, Maanselkä sanoo.

– Meillä on paljon maahanmuuttajia, joilla on heikko kielitaito. Tarvitaan kannustinta ja keppiä, jotta  maahanmuuttajat saadaan työmarkkinoille.

 

Asmo Maanselkä KD-Kompassissa Radio Deillä

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä Radio Dein KD-Kompassi -haastattelussa ma 13. tammikuuta klo 22.40. Ohjelman voi kuunnella kokonaisuudessaan myös täältä

Ylös