”Ei unohdeta uskonnon- ja sananvapauden puolustamista”

5.2.2020 klo 16:42 Eduskunta Samuli Rissanen

Presidentti Sauli Niinistön rohkea kannaotto rasismiin ja antisemitismiin sai kristillisdemokraattien lääkäri-kansanedustajilta Päivi Räsäseltä ja Sari Tanukselta kiitosta. Samalla he toivoivat myös uskonnon- ja sananvapauden puolustamista sekä esimerkiksi ennätysalhaiseen syntyvyyteen puuttumista.

Kristillisdemokraattien lääkäri-kansanedustajat Päivi Räsänen ja Sari Tanus pitivät presidentti Sauli Niinistön tämänkertaista puhetta valtiopäivien avajaisissa varsin ajankohtaisena.

Niinistö oli valikoinut teemaksi antisemitismin ja rasismin, jotka nostavat ilmiöinä jälleen päätään Euroopassa, ja myös Suomessa. Räsänen ja Tanus jakoivat Niinistön huolen ja pitivät presidentin varoituksia osuvina.

– Pitäisi myös tehdä selkeä ero näiden perusoikeuksien ja sen välillä, mitä on kiihottaminen kansanryhmään vastaan.

Samalla presidentiltä olisi toivottu kannanottoa myös perusoikeuksista, kuten sanan- ja uskonnonvapaudesta.

– Tällä hetkellä myös näiden perusoikeuksien toteutuminen uhkaa murentaa demokratiaa, Tanus muistuttaa.

Hän pitää hämmästyttävänä, että Suomessa valtakunnansyyttäjä on nimenomaisesti ottanut tikun nokkaan sanan-ja uskonnonvapaudet, joiden rajoittaminen pitäisi olla monen lukon takana.

– Pitäisi myös tehdä selkeä ero näiden perusoikeuksien ja sen välillä, mitä on kiihottaminen kansanryhmään vastaan.

Puheessaan Niinistö nosti esiin neljä 2020-luvun uhkatekijää eli ydinaseet, terrorismin, ilmastonmuutoksen ja pandemiat.

Päivi Räsänen kantoi huolta lisäksi muun muassa ennätysalhaiseksi valahtaneesta syntyvyydestä, ja pohti josko presidentti olisi voinut aiheesta jotakin mainita.

Ylös