Kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta autetaan lapsia ja naisia parhaiten, uskoo entinen sisäministeri Päivi Räsänen

22.2.2020 klo 13:52 Politiikka Merja Eräpolku

– Haavoittuvassa asemassa olevat lapset ja yksinhuoltajaäidit on turvapaikanhakijoiden keskuudesta oikea kohderyhmä, mutta apu olisi tehokkaampaa ja turvallisempaa kanavoida kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta, arvioi Päivi Räsänen hallituksen päätöstä tuoda Suomeen pakolaisia Välimeren alueen leireiltä.

Entinen sisäministeri, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) uskoo, että kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta autettaisiin lapsia ja naisia parhaiten. Suomen hallitus aikoo ottaa sisäisinä siirtoina enintään 175 ihmistä Kreikasta, Kyprokselta, Maltalta ja Italiasta.

Räsänen muistuttaa, että maailman pakolaisleireillä on kymmeniä miljoonia ihmisiä, suurin osa heistä naisia ja lapsia. Juuri heidän joukostaan valitaan kiintiöpakolaiset.

Sisäiset siirrot muihin EU-maihin uhkaavat ruokkia rikollista salakuljetustoimintaa ja entisestään ihmisuhrien määrää Välimerellä.

– Turvapaikanhakijat ovat saapuneet Euroopan alueelle vaarallisten reittien kautta, ihmissalakuljettajien hyväksikäyttäminä. Sisäiset siirrot muihin EU-maihin uhkaavat ruokkia rikollista salakuljetustoimintaa ja entisestään ihmisuhrien määrää Välimerellä.

– Välimeren maat tarvitsevat tukea voidakseen selviytyä turvapaikanhakijoiden suuresta määrästä, mutta apu tulisi antaa EU:n rahastojen ja virastojen asiantuntija-avun kautta, Räsänen korostaa.

KD:n mielestä EU:n alueella ja Suomessa tulee kehittää ja kasvattaa edelleen kiintiöpakolaisjärjestelmää, joka kohdistuu kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin pakolaisiin, joilla ei ole varaa eikä mahdollisuuksia kalliisiin salakuljetusmatkoihin.

– Siinä pakolaiset valitaan suoraan pakolaisleireiltä, samalla selvittäen mahdolliset turvallisuusriskit ja sijoitetaan kuntiin, jolloin ei synny laittomien maahanmuuttovirtojen imua, Räsänen sanoo.

Ylös