”Hämmentävää, epätodellista”-Poliisikuulusteluun valmistautuva Päivi Räsänen vertaa tilannettaan Pohjois-Korean ja Neuvostoliiton oloihin

25.2.2020 klo 08:35 Politiikka Samuli Rissanen

– On hämmentävä, epätodellinen kokemus joutua poliisikuulusteluun Raamatun opetusten vuoksi maassa, jolla on pitkät juuret sanan- ja uskonnonvapaudessa, uuteen poliisikuulusteluun valmistautuva Päivi Räsänen sanoo.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kertoo, että poliisi on kutsunut hänet ensi maanantaina 2.3. Pasilan pääpoliisiasemalle kuultavaksi rikoksesta epäiltynä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, josta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi

Tällä hetkellä Räsäsestä on käynnissä kaksi erillistä poliisitutkintaa. Kumpikin niistä kytkeytyy sanan- ja uskonnonvapauteen.

– Jos lakia säätävä, 25 v eduskunnassa istunut kansanedustaja ei tunnista mahdollista rikosta, miten tavallinen kansalainen voisi tunnistaa

Tutkinnasta, johon Räsänen valmistautuu maanantaina vastaamaan, poliisi teki jo viime syyskuussa perusteellisen 11-sivuisen päätöksen. Sen mukaan pamfletista ei ole tarvetta tehdä rikostutkintaa, eikä ole syytä epäillä, että rikosta olisi tapahtunut.

Poliisi totesi päätöksessään: Mikäli esimerkiksi joidenkin Raamatussa esitettyjen näkemysten katsottaisiin sellaisenaan täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, olisi myös Raamatun levittäminen tai saatavilla pitäminen lähtökohtaisesti kiihottamisrikoksena rangaistava.

– Oli suuri yllätys, että valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen määräsi 31.10 esitutkinnan toimitettavaksi asiassa. Oikeusturvan kannalta on ongelmallista, että korkeasti oppineet viranomaiset ovat näin eri linjoilla laintulkinnassaan.

– Jos lakia säätävä, 25 v eduskunnassa istunut kansanedustaja ei tunnista mahdollista rikosta, miten tavallinen kansalainen voisi tunnistaa, Räsänen kysyy.

Hän muistuttaa, että sakkoa tai vankeusrangaistusta suuremmaksi ongelmaksi mahdollisesta tuomiosta nousisi vaatimus sensuurista: käsky poistaa sosiaalisen median päivitykset tai julkaisukielto kirjoitukselle. Samalla avattaisiin Räsäsen mukaan väylä, joka johtaisi julkaisukieltoihin ja moderneihin kirjarovioihin. Jo pelkkä poliisitutkinta vaarantaa sanan- ja uskonnonvapauden toimimalla pelotteena.

Räsänen itse ei aio perääntyä kirjoituksistaan.

– Rikostutkinnan lopputuloksesta riippumatta aion edelleen käyttää perustuslaissa ja ihmisoikeussopimuksissa turvattua uskonnonvapautta pitämällä esillä kristillisen uskon opetuksia ja rohkaisen myös muita niin tekemään.

Poliisitutkinnan kohteena on 15 vuotta vanha pamfletti

Valtakunnansyyttäjän määräämä esitutkinta koskee Räsäsen vuonna 2004 kirjoittamaa pamflettia ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”. Julkaisijana toimineen Luther-säätiön edustajaa, teologian tohtori Juhana Pohjolaa on kuultu asiasta jo aiemmin.

Räsänen olettaa, että vanhan kirjoituksen esiin nostaminen ja siitä rikosilmoituksen tekeminen elokuussa 2019 liittyy toiseen esitutkintaan hänen kesäkuussa 2019 julkaisemastaan twiitistä. Siinä Räsänen kysyi kirkon päätöksestä tukea Helsinki Pride- tapahtumaa ja jakoi kuvan aiheeseen liittyvistä Raamatun jakeista.

– Mieleeni ei edes noussut ajatus, että julkaisuni voisi olla lain vastainen.

Marraskuun alussa Räsänen oli ensimmäisessä, lähes neljä tuntia kestäneessä poliisikuulustelussa, missä keskityttiin kristillisen uskon käsitteisiin.

– On hämmentävä, epätodellinen kokemus joutua poliisikuulusteluun Raamatun opetusten vuoksi maassa, jolla on pitkät juuret sanan- ja uskonnonvapaudessa.

– Näitä uutisia olemme tottuneet näkemään aivan toisenlaisesta viiteryhmästä, esimerkiksi Pohjois-Koreasta tai entisen Neuvostoliiton oloista. Sanan- ja uskonnonvapaus ovat demokratian kulmakiviä, Räsänen toteaa.

Hän muistuttaa, että kristitylle Raamattu on Jumalan sanaa. Uskonnonvapautta loukataan Räsäsen mukaan syvästi, jos kiistetään oikeus olla samaa mieltä Raamatun opetusten kanssa. Eduskunta on yksimielisesti hyväksynyt kirkkolain, jonka mukaan kansankirkko tunnustaa Raamattuun perustuvaa kristillistä uskoa.

– Kiistän ehdottomasti, että kirjoitukseni olisi vihapuhetta tai vähemmistöjen solvaamista tai panettelua. Kristillinen ihmiskuva perustuu jokaisen ihmisyksilön synnynnäiseen ja yhdenvertaiseen arvoon.

– Raamatun avioliittoa ja seksuaalisuutta koskevat opetukset nousevat rakkaudesta, ei vihasta. Uskon ydinsanoma armosta ja sovituksesta pohjautuu kristilliseen ihmiskuvaan luomisesta ja toisaalta syntiinlankeemuksesta.

 

Ylös