”Vaatimattomiksi jäivät EU-puheenjohtajuuskauden tulokset” – Essayah kritisoi

1.3.2020 klo 15:02 Politiikka Kristiina Kunnas

– Suomen puheenjohtajuuskausi oli toki haastavassa vaiheessa muun muassa Brexitin vuoksi, mutta kyllä kausi jäi tuloksiltaan vähäisiksi, entinen meppi, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi. Essayah ja Östman vastustavat kiivaasti nettomaksun korotusta ja maataloustukien leikkaamista.

– Vaatimattomaksi jäivät tulokset EU-puheenjohtajakaudella. Suomi yritti monivuotisessa rahoituskehyksessä hakea kompromisseja, muttei niissäkään onnistunut, Sari Essayah arvostelee.

Kristillisdemokraattien Essayah sekä Peter Östman työskentelevät Suuressa valiokunnassa.

– Tilanne on rahoituskehyksen suhteen lukossa. Lähes kaikki nettomaksajat – ikävä kyllä Suomi ei ole mukana tuossa joukossa – vaativat, ettei budjetin kokonaistaso nousisi tuosta noin prosentista. Suomi on jo hakenut kompromissia, mikä mielestäni on virheellinen neuvottelutaktiikka meille.

– Koska meillä on tuo äärimmäisen tärkeä maataloustukikysymys, jossa meillä ei ole varaa antaa hiukkaakaan periksi, Essayah muistuttaa.

Peter Östman työskentelee myös maa- ja metsätalousvaliokunnassa.

– Suomella ei ole varaa hyväksyä maatalouden tukien vähentämistä lainkaan.

Suomella ei ole varaa hyväksyä maatalouden tukien vähentämistä lainkaan. – Peter Östman

– Kansallisen ruokaturvan vuoksi  ja hyvän ravitsemuksen takaamiseksi meidän on oltava todella tiukkoja. Ei ole varaa leikkauksiin. Maatalouden kannattavuus on ollut katastrofaalisen heikolla tasolla. Velkaantumisasten suhteessa liikevaihtoon on jopa 90 prosenttia.

Essayah pitää euromaiden yhteistä budjettilinjaa ainoastaan haitallisena Suomelle.

– Se vain maksaisi meille lisää. Isot rakenteelliset uudistukset kuuluvat jäsenvaltioille itselleen ja harjoitettava vastuullista talouspolitiikkaa.

– Hallinnosta ja byrokratiasta voisi EU-tasolla säästää, Östman muistuttaa.

Östman on pohtinut sitä, että jos ruuantuotanto siirtyisi meiltä pois, se menisi todennäköisesti maihin, jotka eivät ole esimerksi ilmastopolitiikassa niin vastuullisia kuin Suomi.

 

Essayah ja Östman KD-Kompassissa

Sari Essayah ja Peter Östman KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deissä, ma 2. maaliskuuta klo 22.35. Voit kuunnella haastattelun kokonaisuudessaan myös täältä. Merja Eräpolku haastattelee.

Ylös