Onko Päivi Räsäsellä edessään vielä kolmaskin kuulustelu? – Myös radio-ohjelma Ruben Stillerin kanssa on valtakunnansyyttäjän arvioitavana

4.3.2020 klo 14:36 Politiikka Samuli Rissanen

Päivi Räsäsen radiokeskustelu Ruben Stillerin ohjelman ”Mitä Jeesus ajattelisi homoista” -jaksossa on mennyt valtakunnansyyttäjän arvioitavaksi.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kertoo saaneensa poliisilta tiedon, että hänestä on jälleen tehtailtu uusi tutkintapyyntö, tällä kertaa radio-keskustelusta.

– Asialla on sama henkilö, joka teki aiemmin tutkintapyynnön vuonna 2004 kirjoittamastani pamfletista, Räsänen kertoo.

Tutkintapyyntö koskee YlePuhe-ohjelmasarjan Ruben Stiller -jaksoa ”Mitä Jeesus ajattelisi homoista”, joka lähetettiin 20.12.2019 klo 13.02. Ohjelma on yhä kuunneltavissa Yle Areenassa.

– En hyväksy minkään ihmisryhmän solvaamista enkä ole sellaiseen tässäkään syyllistynyt, Räsänen muistuttaa.

– Tutkintapyynnössä väitetään, että solvaisin homoseksuaaleja ja pitäisin heitä ’alempiarvoisina’, kun totean, että Jumala ei alun perin luonut ihmistä homoseksuaaliksi, Räsänen avaa uuden tutkintapyynnön sisältöä.

Tutkinnanjohtaja toteaa kahdeksansivuisessa päätöksessään, että radiokeskustelussa pohjustettiin runsaasti esiymmärrystä sellaisista asioista kuin luominen, luomisjärjestys, synti, Raamattu, syntiinlankeemus ja ihmisen suhde Jumalaan.

– Räsäsen mukaan kaikki ovat syntiä tehneet ja kaikki tarvitsevat pelastusta, niin homoseksuaalit kuin heteroseksuaalit; pääpiirteissään samoista syistä, sillä syntejä ei Räsäsen ajattelussa viimeisellä tuomiolla eritellä, tutkinnanjohtaja linjaa.

Poliisin päätöksen mukaan ohjelma sisälsi sallittua sanavapauden käyttöä eikä Räsästä, Yleisradiota tai Ruben Stilleriä ole syytä epäillä kiihottamisrikoksesta.

– En hyväksy minkään ihmisryhmän solvaamista enkä ole sellaiseen tässäkään syyllistynyt, Räsänen muistuttaa.

Päätös menee kuitenkin valtakunnansyyttäjän arvioitavaksi, joka niin harkittuaan voi tehdä määräyksen esitutkinnasta.

– Poliisi teki viime syyskuussa vastaavan päätöksen, vastaavista syytöksistä koskien pamflettiani ’Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi, Luthersäätiö 2004’, mutta valtakunnansyyttäjä siitä huolimattia määräsi esitutkinnan, minkä vuoksi olin viimeksi tällä viikolla poliisin kuultavana. Onko edessäni siis kolmas kuulustelu, Räsänen kysyy.

Ylös