”Hallituksen selkiytettävä linjaansa pakolaiskriisin hoidossa” – Kristillisdemokraatit harkitsevat välikysymykseen osallistumista

6.3.2020 klo 14:47 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien mielestä hallituksen sisäinen eripura ja etenkin sisäministeri Maria Ohisalon epäselvät kommentit ovat aiheuttaneet hämmennystä ja epäselvyyttä Suomen linjasta pakolaiskriisin hoidossa.

KD harkitsee osallistumista perussuomalaisten välikysymykseen asiassa.

Kristillisdemokraatit vaativat hallitusta selkiyttämään linjaansa. Ryhmän edustajien mielestä hallitus on esiintynyt epäselvästi ja eripuraisesti esitellessään Suomen linjaa pakolaiskriisin hoidossa.

– Ertyisesti sisäministeri Maria Ohisalon epäselvät kommentit ovat aiheuttaneet hämmennystä, kristillisdemokraatit sanovat.

Oppositio tenttasi hallitusta pitkään aiheesta eilisellä kyselytunnilla. Perussuomalaiset ilmoittivat aamupäivällä aikovansa jättää hallitukselle välikysymyksen Suomen linjasta siirtolaiskriisin ehkäisemiseksi.

Perussuomalaiset haluaa tietää, miten hallitus toimii kotimaassa ja EU:ssa. Linjauksia vaaditaan siihen, miten Suomi itse toimii rajoillaan ja turvapaikkapolitiikassaan, mikäli siirtolaiskriisi puhkeaa. Lisäksi halutaan tarkennusta siihen, miten Suomi tukee Kreikkaa.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on käynyt keskustelua perussuomalaisten ehdotuksesta.

– KD ryhmä on valmis keskustelemaan aiheesta muiden oppositioryhmien kanssa ja päättää kannastaan, kun välikysymyksen tekstiluonnos on valmis, ryhmän tiedotteessa sanotaan.

– KD on vuosia ja ainoana puolueena johdonmukaisesti vastustanut EU:n sisäisten siirtojen mekanismin käyttöä

Kreikan toimet rajojen sulkemisista ovat kristillisdemokraattien mielestä hyväksyttäviä, sillä maa on joutunut Turkin hybridivaikuttamisen kohteeksi.

– Turkki käyttää hyväkseen eri maista alueelleen tulleita ihmisiä, joiden tavoitteena on päästä Euroopan unionin alueella. Maahanmuuttopolitiikka ei saa olla sydämetöntä, muttei myöskään naiivia.

KD:n mielestä EU:n ulkorajojen valvontaa on vahvistettava ja pahimman paineen alla oleville EU-ulkorajavaltioille on annettava tarvittava apu ulkorajojensa valvomiseksi.

Kristillisdemokraatit pitävät tärkeänä, että maahanmuutto Suomeen ja EU:hun on hallittua ja inhimillistä. Painopistettä tulee siirtää hallitsemattoman maahantulon ja toimimattoman turvapaikanhakuprosessin sijaan kiintiöpakolaisjärjestelmän vahvistamiseen.

Näin voidaan auttaa kaikkein hädänalaisimpia ihmisiä suoraan YK:n ylläpitämiltä pakolaisleireiltä. Apua on pystyttävä suuntaamaan niille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

– KD on vuosia ja ainoana puolueena johdonmukaisesti vastustanut EU:n sisäisten siirtojen mekanismin käyttöä, edustajat muistuttavat.

Turkki on sen sijaan päättänyt tieten tahtoen rikkoa pakolaissopimusta, eikä sen toimintaa tule hyväksyä.

EU-maiden on kristillisdemokraattien mielestä vaadittava, että Turkki kunnioittaa yhdessä sovittua sopimusta. Alueelle pitää palauttaa järjestys välittömästi.

Ylös