Italiassa jouduttiin valikoimaan tehohoidettavat koronapotilaat – Riittävätkö tehohoitopaikat ja henkilökunta Suomessa, Päivi Räsänen kysyy

12.3.2020 klo 16:46 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kysyi hallitukselta sairaanhoidon kapasiteetista, joka saattaa koronaviruksen leviämisen vuoksi olla koetteilla, kuten Italiassa on käynyt.

Räsänen muistutti eduskunnan kyselytunnilla, että koronaviruksen vakavimmat muodot, kuten hengitysvaikeudet ja keuhkokuume saattavat vaatia tehohoitoa.

Italiassa tilanne johti valikointitilanteeseen, kun kaikille tarvitseville ei ole tehohoitopaikkoja riittänyt.

Onko valmius rekrytoida eläkkeellä olevia tai antaa lisäkoulutusta hoitajille tai lääkäreille, että he uskaltavat tarttua tehtävään, jos tiukka paikka tulee

Räsänen muistutti, että Suomessa on reilut 200 tehohoitopaikkaa, ja merkittävä pullonkaula on koulutuksen saaneiden henkilöiden määrä.

– Onko hallitus varautunut siihen, että jos tehohoitoa tarvitaan enemmän, niin onko valmius rekrytoida eläkkeellä olevia tai antaa lisäkoulutusta hoitajille tai lääkäreille, että he uskaltavat tarttua tehtävään, jos tiukka paikka tulee, Räsänen kysyi.

Sosiaali-ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen vastasi, että tällä hetkellä keskitytään rajoittamiseen, jotta pystytään turvaamaan työssäolevan hoitohenkilökunnan toiminta.

Pekonen kertoo, että on arvioitu, että mahdollisen epidemian ensimmäisen aallon aikana noin 35 prosenttia suomalaisista saattaisi sairastua.

– Se ei tarkoita, että kaikki 35 proisenttia sairastuivat samaan aikaan samassa paikassa, joten uskoisin, että tehohoidon kapasiteetti riittää.

– Temme kaikkemme, jotta saamme osaavaa hoitohenkilökuntaa, jos käyn niin, että henkilökunta sairastuu hoitopaikoissa. Paitsi eläkkeellä olevista hoitajista, me olemme myös valmiina kouluttamaan näihin tehtäviin, Pekonen sanoo.

Ylös