– On huolestuttavaa, että hallituksen on avattava varmuusvarastoja suojavarusteiden ehtymisen vuoksi jo tässä vaiheessa, lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen sanoo

23.3.2020 klo 17:16 Politiikka Samuli Rissanen

Hallituksen ryhdyttävä heti toimenpiteisiin suojavarusteiden riittävyyden turvaamiseksi, kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii.

Hän valmistautuu jättämään hallitukselle kirjallisen kysymyksen suojavarusteiden riittävyydestä, ellei niistä pian tehdä selkeää päätöstä.

– Hallituksen on viipymättä ryhdyttävä toimenpiteisiin, jotta suojavarusteet riittävät pahimpien epidemia-aikojen yli. On huolestuttavaa, että hallituksen on avattava varmuusvarastoja suojavarusteiden ehtymisen takia jo tässä vaiheessa, lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen sanoo.

Myös teho-hoidon henkilökunta on ilmaissut huolensa siitä, että riittävätkö suojavarusteet, kun tehohoitoa vaativien koronapotilaiden määrä kasvaa.

– Viruksen hoidossa tarvittavien suojavarusteiden vienti maasta on kiellettävä. On nopeasti käynnistettävä uutta kotimaista tuotantoa

Räsänen muistuttaa, että Suomi on vasta koronavirusepidemian kynnyksellä. Suurena huolena on tällä hetkellä suojavarusteiden riittävyys terveydenhuollossa.

– Hoitohenkilökunnan suojaaminen on tärkeää epidemian rajoittamisessa, koska he ovat tekemisissä tartunnan saaneiden kanssa. Suojavarusteita tarvitaan myös ikäihmisten kotihoitoon, Räsänen sanoo.

Terveydenhuollon tarvikkeita Suomeen tuovat yritykset eivät enää saa hankittua hoitohenkilökunnan suojavarusteita suunnitellusti, koska koronaviruksesta johtuvat maiden rajojen sulkemiset ja muut rajoitukset Euroopassa aiheuttavat viivästyksiä ja perumisia toimituksiin.

Pulaa on suojaustarvikkeista (hengityssuojaimet, suojalasit, visiirit) ja kertakäyttötarvikkeista. Kotimaiset suojavälineiden tuottajat tulisi nyt välittömästi valmiuslain turvin velvoittaa tuottamaan maskeja ja muita tarvikkeita vain kotimaan tarpeisiin suojatarvikkeiden viennin sijasta.

– Viruksen hoidossa tarvittavien suojavarusteiden vienti maasta on kiellettävä. On nopeasti käynnistettävä uutta kotimaista tuotantoa, Räsänen vaatii.

Ylös