Viikon KD-valtuutettu Benita Finne, Pedersöre: ”Vahvistan vanhemmuutta ja puolustan maaseudun ja kaupunkien hyvää yhteistyötä”

7.4.2020 klo 11:00 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas

Benita Finne oli saanut jo aiemmin pyyntöjä lähteä mukaan kuntavaaleihin. – Muutama puolue kyseli minua, mutta lopulta lähdin Kristillisdemokraattien ehdokkaaksi. Arvot merkitsivät, Finne toteaa.

Benita Finne kuuluu siihen sukupolveen, jonka vanhemmat rakensivat Suomen sotien jälkeen.

– He myös kokivat itse sodan ajan: isäni sodassa ja äiti kotirintamalla, Finne kertoo.

Finne kasvoi maalla vanhempiensa ja kahden isoveljen kanssa. Vanhemmat tekivät raskasta työtä ja pitkää päivää. Isä oli kuorma-autonkuljettaja ja äiti työskenteli henkilökuntaruokalassa keittäjänä. Lisänä olivat tietenkin kotityöt.

– Äiti oli yli 30 vuoden ajan myös puheenjohtajana Bennäsin eli Pännäisten rukoushuoneyhdistyksessä ja vuosia lisäksi kylän kotiseutututkimusryhmän puheenjohtajana. Olen niin iloinen, että hän sai käyttää monipuolisesti lahjojaan, Finne sanoo kiitollisena.

Benita Finne on tehnyt pitkän uran luokanopettajana ja opinto-ohjaajana. Luonnosta, historiasta, ihmisistä sekä musiikista ja kuorolaulusta pitävä kuntapäättäjä on nyt jo eläkkeellä.

Koronakriisin vuoksi harrastukset ja monet aktiviteetit ovat luonnollisesti tänä keväänä pysähdyksissä. Matkat on peruttu ja suunnitelmat muutettu, eikä ystäviä tai sukulaisia pääse tapaamaan.

– Mutta tarve raamatunluvulle ja rukoukselle on puolestaan kasvanut, hän kertoo.

Pedersören kunnanvaltuutetuksi Benita Finne tuli vasta pyyntöjen ja harkinnan jälkeen.

– En lähtenyt toisen puolueen mukaan, vaan päädyin Kristillisdemokraattien ehdokkaaksi. Puolueen arvot vaikuttivat lopulliseen päätökseeni, hän kertoo.

Hänellä on muutama tärkeä tavoite ylitse muiden. Toinen on vanhemmuuden tukeminen ja toinen kristinuskon aseman puolustaminen ja säilyttäminen yhteiskunnassamme.

– Olen eri yhteyksissä pitänyt näitä esillä, Finne kertoo.

Hän muistuttaa, miten tärkeitä vanhemmat ovat lapsen hyvinvoinnille.

– Haluan kaikin tavoin vahvistaa vanhemmuutta ja saada kaikki vanhemmat ymmärtämään, että he ovat tärkeimmät ihmiset lastensa elämässä. Perhe huolehtii lapsen keskeisimpien perustarpeiden täyttämisestä, vasta sitten tulevat päiväkoti ja koulut, Finne huomauttaa.

– Jos perhe voi hyvin niin yhteiskunta voi hyvin.

Benita Finne on toiminut opettajana ruotsinkielisessä koulussa, ja ruotsinkielisellä Pohjanmaalla asuvana ei ole juuri koskaan tarvinnut suomen kieltä.

– En ole oppinut sujuvaa suomea, kun tämä alue on niin voimakkaasti ruotsinkielinen. Toivoisin, että Kristillisdemokraateilla kaksikielisenä puolueena olisi enemmän ruotsinkielistä materiaalia.

Maalla asuvana Finne nostaa esiin myös kaupunkien ja maaseudun välisen yhteistyön merkityksen.

Ilman maaseutua ja sen ruuantuotantoa eivät kaupungitkaan selviäisi.

– Ilman maaseutua ja sen ruuantuotantoa eivät kaupungitkaan selviäisi.

Finne näkee selvän yhteyden myös kristinuskon ja hyvinvoinnin välillä.

Finne lainaa Åbo Akademin professoria Carsten Anckaria, joka on sanonut, että on fakta, että maahan on vaikea saada toimivaa demokratiaa minkään muun uskonnon kuin kristinuskon myötä.

– Pidetään huoli, että kristillinen usko säilyy Suomessa. Jos haluamme menestyä demokratiana ja kasvattaa hyvinvointiamme, pitää meidän varjella kristinuskoa, Finne muistuttaa.

Viikon KD-valtuutettu Benita Finne, Pedersöre

• kunnanvaltuutettu ja kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtaja
• 62-vuotias luokanopettaja ja opinto-ohjaaja, eläkkeellä
• ruotsinkielinen
• asuu Pännäisissä (Bennäs)
• nauttii kohtaamisista ihmisten kanssa ja harrastaa – normaaleina aikoina – kuorolaulua kamarikuorossa, matkailua, historiaa sekä luontoa

– Kuvakin kertoo, että viihdyn luonnossa ja vietän siellä aikaa, Benita Finne naurahtaa.

Huom! Juttua täydennetty 8.4. klo 11.30

Haastattelu tehtiin ruotsin kielellä. Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla asuvana Benita Finne ei ole juurikaan puhunut suomea. Hän teki työuransa opettajana ruotsinkielisessä koulussa. Finne toivoo, että kaksikielisellä puolueella Kristillisdemokraateilla olisi nykyistä enemmän ruotsinkielistä materiaalia.

 

Ylös