– Suomen vastuut euroalueen kriisipaketissa ovat aivan eri luokassa kuin mitä annetaan ymmärtää, Sari Essayah sanoo

10.4.2020 klo 09:00 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahilla on eriävä näkemys Suomen vastuiden kokonaismäärästä euroalueen 500 miljardin euron kriisipaketissa.

Hänen mukaansa vastuut ovat selvästi suuremmat kuin annetaan ymmärtää.

Essayah ei allekirjoita valitovarainministeri Katri Kulmunin arvioita Suomen kokonaisvastuista.

Kulmunin arvion mukaan alustavasti Suomen vastuut liikkuvat työllisyysrahastossa 400 miljoonassa eurossa ja EIP:n osuudessa 300 miljoonassa eurossa.

– Miksi puhutaan työttömyysrahastossa 400 miljoonan euron vastuusta, kun se on yhteisvastuullista aina 100 miljardiin asti

– Miksi puhutaan työttömyysrahastossa 400 miljoonan euron vastuusta, kun se on yhteisvastuullista aina 100 miljardiin asti, Essayah kivahti Twitter-tilillään heti päätöksen tultua julki.

Euroalueen valtiovarainministerit sopivat koronaviruskriisin talousvaikutusten tasaamisesta 500 miljardin euron kriisipaketilla. Kriisipaketti on Kolmiosainen.

Essayah muistuttaa, että myös valtiovarainmisteriön oman arvion mukaan Suomen enimmäistakausvastuut voidaan arvioida olevan miljardiluokassa mainitun reilun 400 miljoonan vähimmäismäärän sijaan.

Essayah’n silmissä tilanne näyttäytyy tämänkaltaisena: Hallitus antoi 370 miljoonan euron korkeariskisen takauksen takuurahastoon ja vähintään 470 miljoonaa ja teoriassa jopa 100 miljardin takauksen työttömyysrahastoon.

– Kyllä tämä yhteiseltä velanhoidolta vaikuttaa. En tukenut näitä hallituksen linjauksia Suuressa valiokunnassa. Suomen omassakin velanotossa on tuleville vuosille hoitamista ilman että otetaan lisäriskejä muiden maiden veloista, hän sanoo.

Ylös