Antero Laukkanen KD-Kompassissa: ”Yhteinen hätä voi myös yhdistää”

11.4.2020 klo 11:36 Kotimaa Kristiina Kunnas

– Avuntarve ruokajakelussa saattaa vielä entisestään lisääntyä lähikuukausina, arvelee kansanedustaja Antero Laukkanen.

Merja Eräpolku toteutti KD-Kompassi -haastattelun kansanedustaja Antero Laukkasen kanssa  yhteisellä ulkoiluretkellä, turvavälin päästä.

Sosiaalineuvos ja pastori-kansanedustaja Laukkanen pohtii sitä, onko kriisin aikainen kansallinen yhteen hiileen puhaltamisen tarve näkynyt valtiollisella tasolla.

– Olen ollut aivan yllättynyt siitä, että jopa eduskunnassa yhteinen hätä yhdistää. Taistelemme yhdessä yhteistä kohdetta vastaan, Laukkanen toteaa KD-Kompassi -haastattelussa. Koko haastattelun voi kuunnella täällä.

– Jopa politikointi on jätetty suurelta osin syrjään. Tästä olen ollut positiivisesti yllättynyt.

Onko Laukkasella annettavanaan neuvoja pääministeri Sanna Marinin johtamalle halitukselle?

– Neuvonantajien runsaus tuo viisauden, Laukkanen lainaa Raamattua.

– Nöyrä asenne, jossa avoimella mielellä kuunnellaan kaikkia asiantuntijoita, niitäkin, joita ei ensimmäiseksi ajattelisi. Näin löytyy paras mahdollinen lopputulos, Laukkanen uskoo.

– Ainakin omat hyvät ideani ovat aina porukassa parantuneet, hän muistuttaa.

Laukkanen on espoolaisen Hyvä arki -auttamisjärjestön puheenjohtaja. Yhdistys jakaa ruoka-apua sekä helpottaa pitkäaikaistyöttömien ja syrjäytymisvaarassa olevien tilannetta.

Ruuanjakelu jouduttiin keskeyttämään, sillä vapaaehtoiset työntekijät eivät enää uskaltaneet tarttumisvaaran vuoksi tulla jakoon. Nyt valmistamme kasseja muualle jaettavaksi.

– Ruuanjakelu jouduttiin keskeyttämään, sillä vapaaehtoiset työntekijät eivät enää uskaltaneet tarttumisvaaran vuoksi tulla jakoon. Nyt valmistamme kasseja muualle jaettavaksi, sekä toimitamme myös Espoon kaupungin ruokajakeluun hävikkiruokaa.

– Avuntarve saattaa lisääntyä runsaasti tulevina kuukausina.

Koronakriisi koettelee sairastuneita ja on säikäyttänyt koko maailman. Sanotaan, että kriisi on sekä uhka että mahdollisuus. Voisiko tästä koitua jotain hyvää?

– Hämmästyttävää on ollut ainakin se, että koronavirusepidemia on tuottamssa korona-digiloikan. Olemme siirtymässä aivan uudelle tasolle digitaalisten alustoiden käytössä sekä somen käytössä.

Muutama iäkäs henkilö oli ottanut Laukkaseen yhteyttä ja kertonut hankkineensa elämänsä ensimmäisen älypuhelimen.

– He olivat yllättyneet siitä, ettei sen käyttö ollutkaan niin vaikeaa kuin olivat luulleet. Olivat tyytyväisiä siitä, että saattoivat nyt olla kuvan kera yhteydessä lapsenlapsiinsa. Heidän arkensa oli parantunut.

Laukkanen mainitsee muutoksen myös isoissa yrityksissä.

– Eräänkin kansainvälisen yrityksen johtaja sanoi, ettei heillä aiota koskaan palata mannertenvälisten lentokokousten pitämiseen, vaan siirtyvät digitapaamisiin. Miksi lentää turhaan paikasta toiseen?

Päästöt ovat luonnollisesti nyt vähentyneet merkittävästi, kun liikkuminen ja matkustaminen ovat kiellettyjä tai hyvin rajoitettuja.

– Koronavirus pitää meille ilmastonmuutoksen torjumisesta oppituntia.

 

Pääsiäisrukous kansanedustaja Antero Laukkasen kanssa

Toimittaja Merja Eräpolku haastoi kansanedustaja ja sosiaalineuvos Antero Laukkasta rohkaisemaan KD-Kompassi -ohjelman kuulijoita koronakriisin ja pääsiäisen aikaan.

– Jumala on yhden rukouksen päässä, Laukkanen haluaa rohkaista ahdistusta ja pelkoa tuntevaa.

– Jumala on myös kaiken lohdutuksen Jumala. Voimme kokea, että elämämme on Jumalan käsissä. Me lähimmäiset voimme olla yhteydessä toisiimme.

Antero Laukkanen lukee ohjelmassa rohkaisuksi presidentti Kyösti Kallion rukouksen itsenäisyyspäivältä 1939, jolloin talvisotaa oli käyty reilun kuukauden ajan:

”Taivaallinen Isämme, katso armossasi kansamme puoleen. Sinä olet luonut sen ja rakastat sitä. Sinä näet, että se on mitä suurimmassa vaarassa. Siksi rukoilemme sinua, Herra, auta meitä hädässämme äläkä anna meidän hukkua.

Lahjoita kääntymys synnin ja laittomuuden teiltä, jotka johtavat kansamme tuhoon. Herra, armahda meitä.

Herra Jeesus Kristus, ilman sinua olemme voimattomia hävittäviä voimia vastaan, jotka tulvivat kansamme yli ja myrkyttävät sen. Siksi me kerskaamme Sinun voitostasi pahuuden henkivaltoja vastaan, joiden vaikutukset ovat joka päivä sanoin ja kuvin julkisuudessa nähtävissä.

Herra, Sinä olet Golgatan ristillä voittanut pimeyden vallat. Niiden täytyy väistyä myös tänään, koska ylistämme Sinun nimeäsi niiden ylitse. Tähän me uskomme, sillä Sinä voit myös meidän aikanamme varjella ihmiset saatanalliselta eksytykseltä. Herra, armahda meitä.

Auta meitä Pyhän Henkesi kautta ryhtymään omassa elämässämme taisteluun syntiä vastaan ja olemaan kestäviä loppuun asti. Tee meidät kansamme keskellä merkiksi Sinun vapauttavasta armostasi.

Täytä meidät niin Sinun rakkaudellasi, että tulemme kuuliaisiksi Sinun käskyillesi. Rakkautesi olkoon meissä se voima, joka voittaa pimeyden vallat kansassamme.

Herra Jeesus Kristus, kaiken voimme Sinun kauttasi. Siihen me uskomme. Armahda meitä. Amen.”

Kansanedustaja Antero Laukkanen presidentti Kyösti Kallion rintakuvan äärellä eduskunnan Valtiosalissa. KD-Kompassi -haastattelu tehtiin koronakriisin vuoksi etätyöpäivänä ulkoilulenkillä. (Kuva Samuli Rissanen)

Ylös