Lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus vaatii hoitajille koronalisää

27.4.2020 klo 18:12 Politiikka Samuli Rissanen

Minne unohtuivat sairaanhoitajat nyt, kun valtio jakaa miljarditukia, Sari Tanus kysyy.

Tanus vaatii, että Suomessakin hoitohenkilökunnalle olisi maksettava koronalisää, vaarallisen työn lisää. Se olisi yhteiskunnalta myös käytännön osoitus hoitotyön arvostuksesta.

Monissa maissa sairaanhoitajille maksetaan koronapandemian aikana korotettua palkkaa. Korotukset voivat olla hyvinkin merkittäviä.

Kristillisdemokraattien lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus huomauttaa, että lääkärit ja hoitajat kohtaavat työssään päivittäin koronaan sairastuneita tai tartunnalle altistuneita potilaita.

– Terveydenhoidon ammattilaiset saattavat itsensä vaaraan joka ikinen työpäivä. Monissa maissa lääkäreitä ja hoitajia on menehtynyt koronavirukseen saatuaan tartunnan työpaikallaan. Tämän tosiasian jokainen suomalainenkin lääkäri ja hoitaja tiedostaa mennessään tekemään omaa työtään.

Useissa maissa ihmiset kokoontuvat päivittäin parvekkeille antamaan aplodit hoitohenkilökunnalla.

– Se on vaikuttavaa ja aivan varmasti lääkärit ja hoitavat ansaitsevat kaikki nämä suosionosoitukset.

Tanus huomauttaa, että Finlandiatalon valaiseminen tai aplodit eivät kuitenkaan riitä. Hoitajat ansaitsevat enemmän. Työn vaativuuteen ja nyt myös vaarallisuuteen nähden hoitajien palkka on erittäin pieni.

– Koronapandemia on viimeistään osoittanut kaikille, kuinka arvokasta työtä sairaanhoitajat ja muu hoitohenkilökuntaa tekee suomalaisen yhteiskunnan hyväksi.

Korotuksia palkkoihin on vaadittu, mutta vastaus on aina ollut sama: Nyt ei ole mahdollisuuksia, nyt ei ole oikea aika.

– Mutta koska sitten on, Tanus ihmettelee.

– Jos koronakriisin keskellä rahaa voidaan jakaa yökerhojen toimintaan ja yritysten nettisivujen kehittämiseen, tulee rahaa löytyä myös hoitajien palkkoihin, hän sanoo.

Sairaanhoitajaliitto julkaisi hiljattain palkkavertailun islantilaisten, norjalaisten, ruotsalaisten, tanskalaisten ja suomalaisten sairaanhoitajien välillä. Suomalaiset sairaanhoitajat saavat vertailussa kaikkein pienintä palkkaa. Peruspalkka ilman lisiä on keskimäärin 2 445 euroa kuukaudessa. Elinkustannukset huomioituna palkkataso on kaikista Pohjoismaista alhaisin.

Tanus vaatii, että sairaanhoitajien palkkataso pitää jatkossa nostaa vastaamaan työn vaativuutta ja koulutustasoa. Kyse on hänen mukaansa arvovalinnoista. Sairaanhoitajien työhön kuuluu päivittäin vastuu ihmishengistä.

– Koronapandemia on viimeistään osoittanut kaikille, kuinka arvokasta työtä sairaanhoitajat ja muu hoitohenkilökuntaa tekee suomalaisen yhteiskunnan hyväksi.

Jo ennen koronapandemiaa terveydenhuoltoa on uhannut pula ammattitaitoisista osaajista. Sairaanhoitajaliiton mukaan yli kolmannes sairaanhoitajista on harkinnut alanvaihtoa ja arviolta puolet nykyisistä sairaanhoitajista eläköityy vuoteen 2030 mennessä.

– Tulevaisuudessa terveydenhuollon kriisi tulee sairaanhoitajapulan myötä entisestään syvenemään. Hoitajien palkkaukseen on saatava merkittävä korotus, muutoin alan houkuttelevuuden ja hoitohenkilökunnan riittävyyden kannalta tilanne tulee olemaan erittäin vaikea, Tanus toteaa.

Ylös