– Valtakunnansyyttäjä ei ole toiminut yhdenvertaisesti, arvostelee Antero Laukkanen

30.6.2020 klo 21:38 Politiikka KD Lehti

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen haastattelut ja kommentit viime viikon syytesuojaäänestyksestä eivät kansanedustaja Antero Laukkasen mielessä herätä luottamusta, päinvastoin.

– Ylen haastattelussa Toiviainen leimasi osan kansanedustajista rasistisen puheen kannattajiksi, kun he eivät äänestäneet hänen käsityksensä mukaisesti, kansanedustaja Antero Laukkanen totesi Lohjan seudun KD:n kesäkahveilla sunnuntaina Pusulassa.

– Lisäksi hän ei puhunut oikein väittäessään, että perustuslakivaliokunnalle asiasta lausuneet asiantuntijat olivat hänen kanssaan samaa mieltä. Useat asiantuntijat sanoivat, etteivät ole puolesta eivätkä vastaan.

– Niin kauan kuin Toiviainen ei kiinnitä mitään huomiota siihen, miten tässä maassa jatkuvasti solvataan kristittyjä avoimesti ja esimerkiksi Raamattu heitetään Ylen TV-lähetyksessä lattialle, hän ei toimi yhdenvertaisesti eri ryhmien kohdalla, eikä siksi ansaitse luottamustani, Laukkanen totesi.

Laukkanen selvitti paitsi kiitosta myös paljon kritiikkiä saanutta KD:n kansanedustajien äänestyspäätöstä, kun eduskunta viime perjantaina äänesti perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään syytesuoja-asiasta. KD:n edustajat äänestivät kansanedustajan syytesuojan säilyttämisen puolesta.

Me emme olleet yhden surkean puheen vuoksi valmiit laskemaan kaikkien kansanedustajien täysistuntopuheiden syytesuojaa.

– Mäenpään onneton puhe oli ehdottomasti sopimaton, emmekä sitä ole missään puolustaneet. Mutta tässä äänestyksessä ei eduskunnalla ollut valtaa päättää, oliko puhe rasistinen, vaan kyse oli siitä, ollaanko valmiit heikentämään sananvapautta täysistuntopuheiden osalta.

– Me emme olleet yhden surkean puheen vuoksi valmiit laskemaan kaikkien kansanedustajien täysistuntopuheiden syytesuojaa, Laukkanen selvitti.

Perustuslaki turvaa kansanedustajalle laajan puheoikeuden. Kansanedustajalla on eduskunnassa oikeus vapaasti puhua kaikista keskusteltavana olevista asioista ja niiden käsittelystä.

Yli 100 vuoden aikana eduskunta ei ole vielä kertaakaan sallinut syytteen nostamista kansanedustajan täysistuntopuheesta, eikä KD:ssa katsottu poikkeuksellisen kovien kriteereiden toteutuneen tälläkään kertaa.

Huomionarvoista oli myös se, että puhe oli uuden kansanedustajan spontaani keskustelupuheenvuoro. Siinä hän hallitusohjelmaan liittyen kertoi ensin huolensa turvapaikanhakijoiden aiheuttamista ongelmista ja sitten totesi, että hallitusohjelman kohta vieraslajien torjunnasta oli tekstissä väärässä paikassa. Mäenpää jätti kuulijoille tulkinnan siitä, mitä hän täsmällisesti tarkoitti.

– Vaikka puheenvuoro ei ole mitenkään puolusteltavissa katsoimme, että oli ensisijaisesti kyse eduskunnan sisäisestä asiasta ja siksi myös asian selvittämisen piti tapahtua eduskunnan omien normaalien kurinpitomenettelyjen kautta. Tässä tapauksessa Mäenpää joutui puhemiehen puhutteluun, Laukkanen kertoi.

Tilaisuutta emännöinyt Lohjan seudun KD:n puheenjohtaja Merja Eräpolku totesi olevansa KD:n kansanedustajien tavoin huolissaan suomalaisen keskustelukulttuurin surkeasta tasosta sekä vihapuhekeskustelun kaksinaismoralismista ja kaksoisstandardeista.

Esimerkkinä hän kertoi syytesuojaäänestyksen jälkeisen somekeskustelun, jossa Sdp:n entinen kärkipoliitikko ja Ylen ex-toimitusjohtaja Mikael Jungner kommentoi KD:n äänestyskäyttäytymistä twiitissään siten, että se hänestä kuulostaa ”enemmän satanistien kuin kristittyjen touhulta”. Pian tuo twiitti oli kerännyt yli 2000 tykkäystä.

Myöhemmin Jungner vielä lisäsi kierroksia ja pahoitteli satanisteiksi ilmoittautuneille kommentoijille sitä, että loukkasi näitä mukavia ihmisiä rinnastamalla heidät kristillisdemokraatteihin.

Jos haluaa vastustaa rasismia ja vihapuhetta, olisi loogista itse pidättäytyä sellaisesta.

Eräpolku kertoo kiittäneensä Jungneria ”mainiosta esimerkistä kaksoisstandardeista ja kaksinaismoralismista”.

Merja Eräpolku kotipihallaan Kallioniemessä. Kuva: Olli Pakalén

– Itse sain tämän twitter-keskustelun aikana erikoisia toivotuksia: vihreä espoolaisvaltuutettu toivotti ”Luciferin siunausta” ja toinen suvaitsevaisuutta edistävän ja vihapuhetta vastustavan Silakkaliikkeen edustaja toivotti ”onnea valitsemallanne tiellä persujen perseennuolijoina”.

– Jos haluaa vastustaa rasismia ja vihapuhetta, olisi loogista itse pidättäytyä sellaisesta, Eräpolku arvioi.

Helteisen kesäpäivän kahveilla puhuttiin myös EU:sta ja velkaantumisesta, koronaepidemiasta ja Suomen toimista sen torjumiseksi, köyhyydestä ja ruokajaosta, valtioneuvoston sateenkaariverkostosta sekä ensi keväänä pidettävistä kuntavaaleista.

– Vetoan teihin jokaiseen, lähtekää KD:n ehdokkaiksi. Sillä ei ole väliä, kuinka monta ääntä saa, tärkeintä on olla mukana yhteisissä talkoissa. Minäkin lähdin mukaan eduskuntavaalitalkoisiin ja nyt olen kansanedustaja, Laukkanen rohkaisi tilaisuuden päätteeksi.

– Nyt kun kansanedustaja on teitä jokaista henkilökohtaisesti pyytänyt ehdokkaaksi, niin lupaattehan vakavasti harkita ja jo huomenna täyttää netissä sähköisen ehdokashakemuksen, rohkaisi tusinaa mukanaolijaa Lohjan ainoa kd-valtuutettu Merja Eräpolku ja lupasi Laukkaselle hyvät tarjoilut seuraavastakin ”erinomaisesta puheesta”.

 

Ylös