Sari Essayah IL:n huhujutusta, jossa KD liittyisi Timo Soinin tulevaan puolueeseen: ”Lauri Nurmi täytti uutistyhjiötä”

1.7.2020 klo 19:41 Politiikka Kristiina Kunnas

– Oliko tämä huhuun perustuva artikkeli Lauri Nurmen Ruokolahden leijona, Sari Essayah kommentoi Iltalehden juttua.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja kansanedustaja Antero Laukkanen kommentoivat Lauri Nurmen kirjoitusta, jonka Iltalehti julkaisi tiistaina 30. kesäkuuta.

Essayah ja Laukkanen osallistuivat Ajatushautomo Kompassin järjestämään webinaariin keskiviikkoiltana 1. heinäkuuta. Essayah esiintyi ja oli vastaamassa kysymyksiin, Laukkanen oli yksi webinaarin osallistujista.

Webinaarissa keskusteltiin ajankohtaisista EU-asioista, kuten liittovaltiokehityksestä, elpymisrahastosta ja EMU:n tulevaisuudesta. Toiminnanjohtaja Tapio Luoma-aho johti puhetta, ja luennoimassa oli Essayah’n lisäksi Esa Erävalo, joka työskenteli Essayah’n toimistossa tämän toimiessa europarlamentaarikkona 2009–2014. Pitkäaikainen KD-Lehden päätoimittaja Erävalo on EU-asiantuntija ja Ajatushautomo Kompassin perustajajäsen.

Nurmi perusti Näkökulma-juttunsa (voit lukea sen kokonaisuudessaan täällä) huhupuheeseen, jonka mukaan Timo Soini olisi perustamassa uutta SMP:tä. Nurmen artikkelissa todetaan, että Kristillisdemokraatit sopisi mukaan puolueeseen.

Oliko Nurmen artikkeli ja Soinin ulostulo jonkinlainen heitto vai poliittista peliä?

– Oliko tämä Lauri Nurmen Ruokolahden leijona? Mielestäni se oli uutistyhjiön täyttämistä, Essayah vastasi.

– Valitettavasti se maitolaitureiden ja tanssilavojen Suomi on nostalgiaa. Vanhalla SMP:llä ei siihen elämään vastausta, joka maaseudulla nykyään on.

Hallituksen käyttämä valta ei Essayah’n mielestä vastaa suomalaisten suuren enemmistön ajatuksia. Tämä aiheuttaa toivottomuutta.

– Ei ole mitään muuta vaihtoehtoa, kuin protestina mennä äänestämään perussuomalaisia -vaikka ei jakaisi puolueen arvomaailmaa.

– Vaikuttaa siltä, että Keskustan kenttäväestä aika moni on mennyt katsomoon, eikä enää tiedä, mikä on poliittinen koti.

– Kristillisdemokratialla aatteena on paljon enemmän kantopohjaa kuin se tulee puolueen kannatuksena esille. Miten saamme aatteen kantopohjan näkymään vaaleissa puolueen kannatuksena? Se on meidän kysymyksemme ja peiliin katsomisen paikka, Essayah totesi.

Essayah’n korvaan tarttui sekä Iltalehden jutun SMP-nostalgia ja kuopatun puolueen uusi tuleminen kuin myös Soinin aiempi ulostulo, jossa tämä harkitsi voivansa lähteä esimerkiksi presidentinvaaleihin.

– Kokenut sotaratsu näyttää olevan valmiina uuteen kamppailuun. Vain puolue puuttuu! Essayah pohti.

Kokenut sotaratsu näyttää olevan valmiina uuteen kamppailuun. Vain puolue puuttuu! – Sari Essayah huhusta, jonka mukaan Timo Soini olisi perustamassa uutta puoluetta

KD:n puheenjohtaja muistutti, että tarvitaan myös politiikan taustatyö. Kuntapolitiikkaa tehdään arjen vuoksi, ja se on puurtamista, jaksamista ja äärimmäisen kovaa työtä.

– Siinä vasta on tekemistä, Essayah huomautti.

Hänen mukaansa Nurmen artikkeli kertoi jotain positiivista: se paljasti, että Suomessa on paljon konservatiivisia arvoja kannattavia, eli sellaisia, jotka haluavat olla kristillisdemokraattisia arvoja levittämässä.

– Kristillisdemokratiassa toteutuvat niin yksilönvastuu kuin heikoimmista huolehtiminen, perhearvojen kunnioittaminen ja sosiaalisen markkinatalouden kannattaminen.

Espoolaiskansanedustaja Antero Laukkanen on pitkään istunut samassa kaupunginvaltuustossa

– Olemme Timon kanssa lähes naapureita, mutta ensi kertaa kuulin tästä asiasta vasta Nurmen artikkelissa. Näkyy hänellä olevan kaukokaipuuta takaisin politiikkaan, Laukkanen tyytyi kommentoimaan.

Ruokolahden leijona

Itäsuomalaisessa Ruokolahden kunnassa tehtiin kesällä 1992 lukuisia havaintoja alueella liikkuvasta leijonasta, tapaus sai valtavasti julkisuutta mutta kukaan ei varmuudella tiedä, oliko paikkakunnalla liikkunut eläin suurine jälkineen todella leijona vaiko ei.

 

 

Ylös