Peter Östman tyrmistyi käytöksestä Israelin vastaisessa mielenosoituksessa: ”Hyväksyvätkö hallituspuolueet nuorisojärjestöjensä räikeät Israel-vastaiset iskulauseet?”

2.7.2020 klo 16:24 Politiikka Kristiina Kunnas

Israelin vastaisessa mielenosoituksessa Helsingissä tiistaina 30. kesäkuuta kuultiin toistuvasti iskulause Palestiina vapaaksi joesta mereen saakka. Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman tyrmistyi siitä, että hallituspuolueiden nuorisojärjestöt olivat järjestämässä mielenosoitusta, jossa huudettiin näin. – Seisovatko hallituspuolueet näiden räikeiden huutojen takana?

Mielenosoituksessa huudettiin toistuvasti iskulausetta Palestine will be free, from the river to the sea eli Palestiina vapaaksi (Jordan)joesta mereen saakka. Israelin valtio sijaitsee nimenomaan Jordan-joen ja Välimeren välissä.

– Iskulause muistuttaa läheisesti Israelin vihollismaiden ja etenkin ääri-islamistien pitkäaikaista uhkausta siitä, että juutalaiset on ajettava Välimereen pois koko Palestiinan alueelta, toteaa eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman.

Hallituspuolueiden nuorisojärjestöt sekä Israelin vastaiseen boikottiliikkeeseen kuuluva ICHAD Finland järjestivät tiistaina 30. kesäkuuta Helsingissä Israelin-vastaisen mielenosoituksen. Samanaikaisesti pidettiin vastamielenilmauksena nopeasti järjestetty Israelia tukeva mielenosoitus. Näistä uutisoi  Israelissa ilmestyvä Jerusalem Post. (Voit lukea uutisen täältä)

Mielenosoituksen iskulauseet viestivät lähes yksiselitteisesti siitä, etteivät Sdp:n, Keskustan, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja Rkp:n nuorisojärjestöt hyväksy Israelin valtion olemassaoloa.

– Seisovatko hallituspuolueet näiden Israelin-vastaisessa mielenosoituksessa kuultujen räikeiden huutojen takana? Peter Östman kysyy.

– Mielenosoituksen iskulauseet viestivät lähes yksiselitteisesti siitä, etteivät Sdp:n, Keskustan, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja Rkp:n nuorisojärjestöt hyväksy Israelin valtion olemassaoloa, Östman muistuttaa.

Palestiinalaisjohtoinen kansainvälinen BDS-boikottiliike syyttää Israelia vakavista ihmisoikeusrikkomuksista ja vertaa siirtokuntarakentamista sotarikokseen.

Östman kuitenkin muistuttaa Israelin olevan todellisuudessa ainoa Lähi-idän maa, jossa ihmisoikeudet on turvattu kaikille siellä asuville erilaisille ihmisryhmille. Tätä kuvaa esimerkiksi se, että maan suurinta kaupunkia Tel Avivia on yleisesti pidetty yhtenä homoseksuaalimyönteisimpänä kaupunkina maailmassa.

Huomaako kukaan ihmetellä, miksi Israelin juutalaiset eivät voi mennä Palestiinalaishallinnon alueelle?

– Huomaako kukaan ihmetellä, miksi Israelin juutalaiset eivät voi mennä Palestiinalaishallinnon alueelle? Kuitenkin Israelin kansalaisina on 1,7 miljoonaa äänioikeutettua arabia, joista valtaosa on uskonnoltaan muslimeja. Arabeja on peräti joka viides Israelin valtion kansalaisista. Vaikka arabipuolueita ei ole ollut maan hallituksessa, on yksittäisiä arabeja toiminut Israelin hallituksen ministereinä, korkeimmassa oikeudessa ja diplomaatteina.

Oslon rauhansopimuksessa sovittiin 1993, että Israel luovuttaa maata ja PLO lupaa rauhan. Israel vetäytyi lupauksensa mukaan Gazan alueelta. Tällä hetkellä Länsirantaa hallinnoi Fatah ja Gazaa 2006 vaaleissa valtaan noussut terroristinen Hamas. Lisäksi alueella kytee muiden terroristijärjestöjen pesäkkeitä.

Muun muassa Euroopan parlamentti on päätöslauselmassaan tuominnut jyrkästi Hamasin taktiikan käyttää palestiinalaisia siviilejä ihmiskilpinä.

– Kaikesta tästä huolimatta Israelin hallitukset ovat vuosien saatossa pyrkineet jatkamaan neuvotteluja palestiinalaisjohdon kanssa toivoen, että palestiinalaiset luopuvat väkivallasta.

– Iso ongelma ovat olleet palestiinalaisryhmien sisäinen eripuraisuus, riidat ja yhteisen linjan puuttuminen Hamasin ja Fatahin välillä. Ääri-islamistinen Hamas ei ole valmis lainkaan tunnustamaan Israelin valtiota. Libanonin puolella Israelia uhkaa Iranin tukema ääri-islamistinen Hizbollah, Östman muistuttaa.

Katso video mielenilmauksista 30. kesäkuuta 2020 / mainitut huudot 4:35 kohdalla

Ylös