Päivi Räsänen joutuu jälleen poliisikuulusteluun – tällä kertaa esiintymisestään Ruben Stillerin keskusteluohjelmassa

20.8.2020 klo 09:53 Politiikka Samuli Rissanen

Poliisi on kutsunut kansanedustaja Päivi Räsäsen jälleen poliisikuulusteluun. Tällä kertaa kyseessä on hänen esiintymisensä Ruben Stillerin keskusteluohjelmassa.

Räsäsestä on käynnissä kaikkiaan neljä rikostutkintaa. Poliisikuulustelu on puolestaan jo kolmas samalla rikosnimikkeellä.

Poliisi on kutsunut minut tiistaina 25.8. klo 10.00 alkaen Pasilan pääpoliisiasemalle kuultavaksi rikoksesta epäiltynä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, josta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi, kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kertoo.

– Tämä on jo kolmas poliisikuulusteluni samalla rikosnimikkeellä. Vaikka kuulustelut ja niihin liittyvät lausunnot vievät aikaa, en aio perääntyä näkemyksistäni, hän sanoo päättäväisesti.

Uskonnonvapaudessa on kysymys vakaumuksesta, syvemmästä ulottuvuudesta kuin pelkästä mielipiteestä

Poliisikuulustelun aiheena on tällä kertaa valtakunnansyyttäjän määräämää esitutkinta Räsäsen esiintymisestä 20.12.2019  Ruben Stillerin ohjelmassa ja tarkemmin jaksossa ”Mitä Jeesus ajattelisi homoista”.

Ohjelmassa keskusteltiin Räsäsen mukaan Raamatun opetuksista Jeesuksesta, ihmisen luomisesta, synnistä, viimeisestä tuomiosta ja ihmisen pelastumisesta.

– Toin siinä korostetusti esiin sen, että kaikki ihmiset seksuaalisesta suuntauksesta riippumatta ovat samalla viivalla Jumalan edessä, kaikki ovat arvokkaita, mutta myös syntisiä ja siksi tarvitsevat Jeesuksen sovitustyötä pelastuakseen iankaikkiseen elämään.

– Pidän käsittämättömänä epäilyä solvaamisesta missään kohden ohjelmaa.

Yksityisen kansalaisen alun perin tekemään tutkintapyyntöön poliisi teki laajasti perustellun päätöksen siitä, että esitutkintaa ei käynnistetä.

Valtakunnansyyttäjä määräsi kuitenkin tässäkin tapauksessa vastoin poliisin päätöstä esitutkinnan käynnistettäväksi.

– Ihmettelen, mikä on se esitutkintalain mukainen konkreettinen peruste, joka edellyttää tämän kohdalla esitutkinnan käynnistämistä poliisikuulusteluineen? Poliisi ei sellaista löytänyt, Räsänen sanoo.

Räsäsestä on käynnissä kaikkiaan neljä rikostutkintaa.

– Sain poliisilta nyt tiedon, että neljännen, Maria Veitolan ”Yökylässä”- ohjelmaa koskevan esitutkinnan pohdinta on kesken valtakunnansyyttäjällä.

Veitola-ohjelmaa koskevassa tutkintapyynnössä esitetään Räsäsen mukaan sitaatteja, joita hän ei ole edes sanonut ohjelmassa.

– Valtakunnansyyttäjä teki tutkintamääräyksen poliisille tarkastamatta ohjelmaa. Poliisi ei ollut aiemmin päätöksessään katsonut esitutkintaa tarpeelliseksi, minkä vuoksi mielestäni tässä tapauksessa valtakunnansyyttäjällä olisi ollut velvollisuus esittää näyttöä määräyksensä tueksi.

Esitutkintalain mukaan tutkintakynnyksen ylittyminen edellyttää konkreettista näyttöä rikoksesta. Pelkkä tutkintapyynnön tekijän subjektiivinen näkemys ei riitä siihen, että esitutkinta käynnistetään.

Pohjimmiltaan näissä tutkinnoissa on Räsäsen mukaan kysymys siitä, saako Raamattuun perustuvaa näkemystä ihmisen suhteesta Jumalaan julkisesti tunnustaa ja opettaa. Siten tutkinnoilla on sanan- ja uskonnonvapauden näkökulmasta ennakkotapauksen luonne.

– Siksi puolustan oikeuttani ilmaista uskoani, jotta muiltakaan ei riistettäisi uskonvapautta. Pidän kiinni siitä, että ilmaisuni ovat laillisia eikä niihin tule ulottaa sensurointia. Uskonnonvapaudessa on kysymys vakaumuksesta, syvemmästä ulottuvuudesta kuin pelkästä mielipiteestä, hän muistuttaa.

Ylös