Viikon KD-valtuutettu David Pettersson, Pedersöre: ”Maalla asuvilla ei ole tasa-arvoisia elinolosuhteita”

21.8.2020 klo 15:08 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas

David Pettersson on autonkuljettajana ja luomuviljelijänä toimiva teologian maisteri, viisilapsisen perheen isä ja kunnanvaltuutettu. 38-vuotiaalla Petterssonilla on meneillään jo kolmas kausi Pedersören valtuustossa. – Politiikassa vaanii vaaroja, mutta meidät on kutsuttu olemaan valona ja suolana, Pettersson muistuttaa.

Koronakriisi merkitsi viisilapsisen perheen kunnanvaltuutettu-isälle erilaisia aikoja.

– Työni maitoauton kuljettajana ei muuttunut, mutta elämänrytmi meni ihan uusiksi. Ei tarvinnut kuskata lapsia harrastuksiin iltaisin. Myös politiikka meni tauolle, mikä oli aika kummallista.

David Pettersson pohtii, että sosiaalinen eristäytyminen oli kevään aikana kaikkein ikävin asia.

– Ymmärrän tietyllä tavalla hallituksen päätöksen taustalla olevan ajatuksen, kun se on avannut yhteiskuntaamme näin paljon. Mutta se tuntuu myös siltä, kuin meidän kaikkien keväinen panostus olisi ollut hukkaan heitettyä.

Petterssonin tie kuljetusalalle meni yliopiston kautta. Hän pääsi 18-vuotiaana Turkuun opiskelemaan teologiaa. Opiskelijana hän myös löysi tulevan vaimonsa Karinin. Teologian opiskelut sujuivat vauhdilla ja jo 23-vuotiaana hän sai teologian maisterin paperinsa.

– Nuorena ja konservatiivina en nähnyt itselleni tulevaisuutta Evankelisluterilaisessa kirkossa.

– Eri syistä johtuen olen työskennellyt kuljettajana valtaosan elämästäni.

Pettersson kuljettaa maitotilojen tuotantoa pitkin länsirannikkoa Uudenkaarlepyyn, Pietarsaaren, Pedersören ja Luodon alueella. 2019 Karin Petterssonin vanhempien viljelystilalla tehtiin sukupolvenvaihdos. Nyt David sekä Karin ovat viljelijöitä.

– Panostamme luomuviljan tuotantoon. Aikaa omaan tilaan menee paljon. Unelmamme on se, että jonain päivänä saamme elantomme viljelijöinä.

David on itsekin kotoisin maalta. Hän kertoo lapsuutensa isossa perheessä olleen turvallinen, onnellinen – ja täynnä kukkia, tomaatteja ja kurkkuja.

Lapsuus isossa perheessä oli turvallinen, onnellinen – ja täynnä kukkia, tomaatteja ja kurkkuja.

– Vanhemmillani on kauppapuutarha Essen eli Ähtävän kylässä Pedersöressä. Siellä opin työskentelemään jo lapsena.

Davidin omassa lapsuuskodissa oli kuusi lasta, joskin yksi Davidin pikkusiskoista menehtyi syöpään viime vuoden syksyllä. Davidilla ja Karinilla on kolme poikaa ja kaksi tyttöä.

– Olen ollut aina kiinnostunut yhteiskunnasta, mutta politiikkaan lähdin silloisen työnantajani Björn Sundqvistin houkuttelemana. Sille tielle olen jäänyt.

Pettersson tuli valituksi kunnanvaltuustoon 2008. Pedersören kunnanvaltuuston lisäksi hänellä on edusjanpaikka Vaasan sairaanhoitopiirin hallituksessa.

Juopa maaseudun ja kaupunkien välillä ei saisi kasvaa suuremmaksi. Pettersson pohtii sitä, että Suomi seuraa maailmanlaajuisia trendejä.

– Kaupungistuminen on siitä hyvä esimerkki. Mutta meidän ei pitäisi kuitenkaan suurentaa juopaa vaan pyrkiä rakentamaan yhteyttä maaseudun ja kasvukeskusten välillä.

– Hallitus toki on epäonnistunut siinä, että Suomessa olisi maalla asuville tasa-arvoiset elinolosuhteet, palvelut ja kustannustaso. Ei se kuitenkaan ole vain hallituksen vika, vaan kaikkineen yhä vain nopeammin kasvava suuntaus, jota on vaikea pysäyttää.

Kuljetusalalla toimivana Pettersson ei malta olla puhumatta polttoaineiden hinnoista.

– Niiden korkeat hinnat ja verotus ovat ongelma meille, joilla on pitkät etäisyydet ja lisäksi tarve arjen sujumisen vuoksi hankkia toinenkin auto parheeseen. Polttoaineverojen sekä autoverojen pitäisi olla maalla asuville matalampia jotta taloudellisia epäoikeudenmukaisuuksia tasattaisiin.

Polttoaineverojen sekä autoverojen pitäisi olla maalla asuville matalampia jotta taloudellisia epäoikeudenmukaisuuksia tasattaisiin.

Pettersson teki syksyllä 2019 valtuustoaloitteen Helsingin kuntapäättäjien kutsumisesta vierailulle Pedersöreen. Hän tyrmistyi Helsingin kaupunginvaltuuston aloitteesta, joka tavoitteli liha- ja  ja maitotuotteiden kuluttamisen puolittamisesta vuoteen 2025 mennessä.

– Kutsuin aloitteessani Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenet vierailulle Pedersören kuntaan, jotta nämä voisivat tutustua maaseutuun ja varsinkin suomalaisen maatalouden toimintaan. Vierailulla olisimme halunneet näyttää Helsingin päättäjille millaista työtä maaseudulla tehdään ympäristön, puhtaiden elintarvikkeiden ja eläinten hyvinvoinnin puolesta.

Tulevaan kuntavaalirutistuksessa Pettersson kannustaa rohkeuteen.

– Uskalletaan pitää mielipiteemme ja uskalletaan seisoa niiden takana. Suomalaiset ovat paljon konservatiivisempia kuin media.

– Vaikka nyt joudumme taistelemaan vastatuulessa, uskon perinteisten arvojen lopulta tulevan esiin. Arvoliberaalit ovat pumpanneet vapauden ja suvaitsevaisuuden kuplan, mutta se puhkeaa kyllä. Vapaus ilman vahvaa sisäistä eettistä kompassia ei vain yksinkertaisesti toimi. Kyselepä vaikka alkoholistilta, tunteeko hän itsensä vapaaksi, Pettersson pohtii.

Hänen mielestään politiikassa on kaksi suurta ja varottavaa vaaraa: vallanhimo ja loanheitto.

– Niihin on houkutus joutua itsekin mukaan. Mutta meidät on kutsuttu olemaan valona ja suolana, joten sen pitää näkyä politiikanteossamme. Ainakin minä taistelen näiden asioiden kanssa jatkuvasti.

 

Viikon KD-valtuutettu David Pettersson, Pedersöre

• autonkuljettaja, teologian maisteri
• syntynyt 1981
• avioliitossa Karinin kanssa, kolme poikaa ja kaksi tytärtä, 1–14 -vuotiaat
• asuu perheineen Ähtävän kylässä
• Pedersören kunnanvaltuutettu vuodesta 2008, hallituksen jäsen Vaasan sairaanhoitopiirissä
• soittaa ”kotitarpeiksi” pianoa, trumpettia ja kitaraa, viihtyy metsässä ja tykkää polttopuiden tekemisestä

 

 

Ylös