”En katso syyllistyneeni rikokseen enkä kadu lausuntojani” – Päivi Räsänen kertoo poliisikuulustelusta Pasilassa

25.8.2020 klo 15:54 Politiikka Samuli Rissanen

– Seison täysin Raamatun opetuksiin perustuvien lausuntojeni takana, poliisin kuulusteltavana tänään ollut kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen sanoo.

Räsänen on ollut tänään Pasilan pääpoliisiasemalla kuultavana rikoksesta epäiltynä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, josta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Kyseessä oli Räsäsen kolmas poliisikuulusteluni samalla rikosnimikkeellä. Neljännen esitutkinta on vielä kesken.

Asia koski valtakunnansyyttäjän määräämää esitutkintaa 20.12.2019 lähetettyä Yle puheen Ruben Stiller jaksoa ”Mitä Jeesus ajattelisi homoista”.

– Tulen hyvillä mielin kuulustelusta, sain tilaisuuden perusteellisesti selvittää poliisille kristillisestä uskonvakaumuksesta nousevia näkemyksiäni, joista keskusteltiin tutkinnan kohteena olevassa radio-ohjelmassa. En katso syyllistyneeni rikokseen enkä kadu lausuntojani.

– Ihmettelen yhä syvemmin, että istuin jälleen kuulustelussa, tällä kertaa tämän ohjelman vuoksi.

Räsänen kertoo kuunnelleensa useaan kertaan Ruben Stillerin keskusteluohjelman.

– Ihmettelen yhä syvemmin, että istuin jälleen kuulustelussa, tällä kertaa tämän ohjelman vuoksi.

Räsänen muistuttaa, että hänen esittämänsä lausunnot nousevat kristinuskon klassisista perustulkinnoista koskien ihmisen olemusta, suhdetta Jumalaan ja avioliittoa.

– Seison täysin kaiken sen takana, mitä ohjelmassa sanoin. Suosittelen jokaista itse kuuntelemaan ohjelman ja päättelemään, millaisia sanan- ja uskonnonvapauden rajoittamispyrkimyksiä tällä hetkellä on vireillä.

Ohjelma on kuunneltavissa tässä.

– En voi itse ymmärtää muuta syytä kuin sen, että uskonnollinen lukutaito ja Raamatun tuntemus on heikentynyt, niin, että syytteiden esittäjät eivät ymmärrä kristillisen uskon käsitteitä ihmisen luomisesta, synnistä ja pelastuksesta, Räsänen arvioi.

Hän kertoo kantavansa huolta siitä, että jo esitutkinta saa aikaan pelkoa sanan- ja uskonnonvapauden rajoittamisesta.

– Mieleeni nousee kysymys, onko näillä tutkinnoilla jopa tarkoitus ruokkia kansalaisten keskuudessa itsesensuuria ja arkuutta ilmaista näkemyksiä, jotka nousevat kristillisestä vakaumuksesta.

– Entisenä poliisiministerinä mielestäni on myös aiheellista pohtia, ovatko toistuvat poliisikuulustelut ja aikaa vievät selvitykset poliisin tiukkojen resurssien asianmukaista kohdentamista.

Poliisin ja valtakunnansyyttäjä Toiviaisen näkemykset Räsäsen lausuntojen lainmukaisuudesta ovat olleet vastakkaiset. Poliisin mielestä rikosta ei ollut tapahtunut eikä esitutkinnan käynnistämiseen ollut aihetta, mutta valtakunnansyyttäjän mielestä oli.

– Kansalaisen oikeusturvan kannalta on hämmentävää, että korkeasti oppineet viranomaiset ovat näin eri linjoilla laintulkinnassaan. Jos huolellisen selvityksen tehnyt poliisi tai minä, joka olen yli 25 vuotta säätänyt lakeja emme tunnista mahdollista rikosta, miten tavallinen kansalainen voisi tunnistaa, Räsänen pohtii.

Hän pitää mahdollisena, että tutkinnasta on tulossa raskas, vuosia kestävä oikeusprosessi.

– Olen valmis puolustamaan oikeutta ilmaista Raamattuun perustuvaa uskoa tarvittaessa myös oikeudessa, mutta samalla toivon, että valtakunnansyyttäjä päätyisi harkinnassaan siihen, että syytteitä ei nosteta.

Ylös