– Suomi äänesti jälleen oudossa seurassa YK:ssa, kun Israel tuomittiin ainoana maana naisten oikeuksien rikkomisesta, eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman kritisoi

21.9.2020 klo 15:03 Politiikka Samuli Rissanen

YK:n talous- ja sosiaalineuvosto on hyväksynyt päätöksen, jossa Israel tuomittiin ainoana maana naisten oikeuksien polkemisesta.

– Israelin yksipuolinen tuomitseminen syö koko YK:n arvovaltaa, kristillisdemokraattien kansanedustaja ja eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman arvioi.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman ihmettelee Suomen toimintaa YK:n talous- ja sosiaalineuvostossa (ECOSOC). Neuvosto hyväksyi viime viikon kokouksessaan päätöksen, jossa Israel tuomittiin naisten oikeuksien rikkomisesta ainoana maailman maana.

Suomi oli Östmanin mukaan jälleen kerran oudossa seurassa äänestäessään muun muassa Iranin, Valko-Venäjän ja Saudi-Arabian seurassa Israelia vastaan.

– Tässä tilanteessa edes pidättäytyminen äänestämästä olisi ollut suoraselkäistä

Östman hämmästelee, että YK:n talous- ja sosiaalineuvostossa ei ilmeisesti nähdä vaikkapa Iranin tai Saudi-Arabian valtioiden suhtautumisessa naisia kohtaan ongelmaa, vaikka jo huivin käyttämättä jättämisestä voi saada pitkän vankeusrangaistuksen ja naisasia-aktivisteja viruu vankiloissa näissä maissa.

– Tässä tilanteessa edes pidättäytyminen äänestämästä olisi ollut suoraselkäistä, Östman muistuttaa.

Kehitys YK:ssa on hänen mukaansa ollut jo pitkään huolestuttava.

– Autoritäärisesti johdetut valtiot ja teokratiat tekevät yhteistyötä ja ajavat YK:n elimissä vuodesta toiseen läpi yksipuolisia päätöksiä. Tilanne heikentää koko YK:n arvovaltaa, Östman arvioi.

Voit lukea lisätietoja aiheesta UN Watch -järjestön sivuilla.

Edit 23.9.2020 klo 12.20: Artikkelia on muokattu lisäämällä siihen linkki UN Watch-järjestön aihetta koskevaan uutiseen.

Ylös