”Psykoterapiakoulutusta ei voi korvata pikamenetelmillä” – Sari Essayah’n mielestä laaja ja vaativa koulutus pitäisi olla maksutonta

22.9.2020 klo 10:56 Politiikka Samuli Rissanen

– Miten hallitus aikoo turvata riittävän psykoterapeuttien määrän tulevaisuudessa ja aikooko hallitus muuttaa psykoterapeuttien koulutuksen maksuttomaksi, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kysyy hallitukselle suuntaamassa kirjallisessa kysymyksessään.

Hallitus aikoo tulevaisuudessa korvata psykoterapiaa kevyemmillä palveluilla ja on ottamassa psykososiaalisia menetelmiä käyttöön perusterveydenhuollossa lisäkouluttamalla työntekijöitä julkisella sektorilla näiden menetelmien käyttöön.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa hallitusta siitä, että lisäys on tarpeen, mutta se ei korvaa psykoterapiakoulutusta ja psykoterapian tarvetta.

– Psykoterapiakoulutus on yliopistojen järjestämä laaja ja vaativa täydennyskoulutus, jota ei voi korvata pikamenetelmillä

– Psykoterapiakoulutus on yliopistojen järjestämä laaja ja vaativa täydennyskoulutus, jota ei voi korvata pikamenetelmillä tinkimättä palvelun laadusta merkittävästi. Yhteiskunta kustantaa suurimman osan psykoterapioista, koska se on näyttöön perustuvaa tehokasta hoitoa, Essayah muistuttaa.

– Psykoterapia on keskeinen osa terveydenhuollon ja kuntoutuksen järjestelmää, jota tulevaisuudessakin tarvitaan kevyempien hoitomuotojen rinnalle. Tästä syystä psykoterapian saatavuudesta on huolehdittava ja koulutuksen houkuttelevuutta lisättävä sen maksuttomuudella, hän lisää.

Hallitukselle suuntaamassaan kirjallisessa kysymyksessä Essayah huomauttaa, että psykoterapeutiksi kouluttautuminen maksaa kymmeniä tuhansia euroja, vaikka psykoterapeuttien palveluista on pulaa. Psykoterapeuttikoulutus on ainoita terveysalan koulutuksia, joiden kustannuksia valtio ei tue.

– Kustannuksista vastaa joko opiskelija itse tai työnantaja tai molemmat yhdessä. Psykoterapian saatavuus on heikkoa monilla paikkakunnilla ja tulevaisuudessa sen saatavuus näyttää vain heikkenevän, sillä noin neljännes nykyisistä psykoterapeuteista on eläkeiässä.

– Aikooko hallitus muuttaa psykoterapeuttien koulutuksen maksuttomaksi, Essayah kysyy.

Ylös