Viikon KD-valtuutettu Kimmo Jalonen, Paimio: ”Yksi ihminen voi vaikuttaa enemmän kuin luullaan”

28.9.2020 klo 10:11 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas

Pitkäaikainen Kristillisdemokraattien aktiivi ja Paimion kaupunginvaltuutettu sekä kaupunginhallituksen jäsen Kimmo Jalonen kannustaa lähtemään kuntavaikuttajaksi. – Siellä päätetään meidän omista asioistamme, Jalonen muistuttaa.

Paimion kaupunginvaltuutetun ja kaupunginhallituksen jäsenen Kimmo Jalosen elämään koronakriisi on vaikuttanut sekä perheessä, työssä että politiikassa.

–  Perheessä nuorin tyttäremme oli kevään etäopetuksessa. Siitä on annettava erittäin positiivista palautetta, sillä niin hienosti Paimiossa saatiin kevään koulutyö hoidettua.

Mutta kunnan työttömyysaste on jo noussut, ja kaupungin talous entisestään vaikeutuu ensi vuonna.

Koronan lisäksi epäoikeudenmukainen valtionosuusjärjestelmä aiheuttaa ongelmia kasvukeskusten vieressä sijaitsevaissa kunnissa.

– Se rankaisee asiansa hyvin hoitavia kuntia todella rankalla kädellä ja tekee kaupungin taloudenhoitamisesta lähes mahdotonta, Jalonen harmittelee.

Jalonen työskentelee hoitajana asumispalveluyksikössä, joka tarjoaa hoivaa ikäihmisille ympärivuorokautisesti. Korona vaikutti todella suuresti omaan työhön – ja ainakin asukkaiden elämään.

– Omaiset eivät päässet tapaamaan asukkaita yli kahteen kuukauteen. Onneksi nykyinen tekniikka mahdollistaa videopuhelut, mutta esimerkiksi dementikkoja se ei auttanut.

– Vieläkään ei ole normaaleja tapaamisia vaan ne toteutuvat turvavälein maskit päällä ja pleksi välissä.

– Välillä tulee mieleen se, että suojelemmeko liikaa asukkaita. Nämä ihmiset elävät kuitenkin viimeisiä päiviään. Heille soisi mahdollisuuden viettää sen osana perhekuntaansa, Jalonen sanoo.

– Toisaalta ymmärrän erittäin hyvin, ettei olla halukkaita ottamaan sitä riskiä, että korona tulisi hoitolaitokseen. Sen seuraukset olisivat monelle todella kohtalokkaat.

Jalosen mielestä etämahdollisuuksien lisääntyminen koronakriisin seurauksena on ollut tärkeä ja hyvä kehitys.

– Siinä mielessä kevät oli hieno, että tuli vietettyä kotona niin paljon aikaa. Kaikki toiminta oli joko lopetettu tai siirretty nettiin.

Jalonen huomasi, millaisessa hullunmyllyssä oli arkeaan viettänyt.

– Pysähtyminen oli positiivinen kokemus. Tästä innostuneena olen karsinut ja karsin jatkossakin asioita, joihin käytän aikaani.

Myös Asemaseurakunta, jossa Jalonen toimii vanhimmiston puheenjohtajana, pohti uusia toimintatapoja.

– Useat nuoret voivat tällä hetkellä todella huonosti ja tulevaisuuden näkymät ovat heikot. Olemme suuntaamassa seurakunnan toimintaa jatkossa enemmän nuoriin ja odotan innolla, mitä kaikkea siinä tapahtuu.

Kimmo Jalonen tuli aikanaan Kristillisdemokraattien politiikkaan varsin mielenkiintoista reittiä. Voisipa häntä jopa tituleerata Sari Essayah’n poliitikon uran kätilöksi.

Jalonen tutustui Sari Essayah’n ja tämän aviomiehen Roope Knappin kanssa heidän muuttaessaan Paimioon. Jalonen istui kerran iltateellä Essayah’n ja Knappin kodissa. Elettiin vuotta 2002 ja eduskuntavaalit olivat tulossa keväällä 2003.

Sanoin Sarille, että lähde sinä ehdokkaaksi, niin voin olla vaalipäällikkösi.

– Sanoin Sarille, että lähde sinä ehdokkaaksi, niin voin olla vaalipäällikkösi.

Jonkin ajan kuluttua tuli puhelu. Sari Essayah oli ehdokkaana, ja Jalosta odotti vaalipäällikön tehtävä. Eikä mennyt kuin muutama kuukausi, kun Jalonen oli valittu myös Varsinais-Suomen Kristillisdemokraattien piirin toiminnanjohtajaksi.

– Sain etuoikeuden toimia Sarin avustajana eduskunnassa ensimmäisen kauden, Jalonen sanoo kiitollisena.

Hän oli Varsinais-Suomen piirin toiminnassa 17 vuotta, niin hallituksessa kuin piirin puheenjohtajanakin.

– Useat vaalit vedin vaalipäällikkönä.

Mitä Jalosella olisi sanottavanaan vaikkapa uusille kuntavaaliehdokkaille tai yksin puurtaville päättäjille?

– Usein ollaan sitä mieltä, ettei yksi ihminen voi vaikuttaa mitään. Tavallaan se pitää paikkansa, mutta toisaalta olen yllättynyt siitä, miten paljon yksi ihminen voi vaikuttaa tuomalla hyviä ideoita ja ehdotuksia.

Olen yllättynyt siitä, miten paljon yksi ihminen voi vaikuttaa tuomalla hyviä ideoita ja ehdotuksia.

–  Kuntatasolla saadaan asioita muutettua, kun muut sitten ottavat näitä hyviä ehdotuksia omakseen. Siksi rohkaisen jokaista, joka haluaa parannuksia asioihin, lähtemään ehdokkaaksi.

– Minä käytän epävirallisia reittejä ja kontakteja asioiden eteenpäin viemiseksi ja selvittämiseksi, Jalonen vinkkaa.

Jalonen muistuttaa, että kuntapolitiikka on yhteisten asioiden hoitamista.

– Siellä käsitellään ihan tavallisia asioita, jotka jokainen pystyy omaksumaan. Sohvalla valittaminen tai kirjoittelu Facebookkiin ei vie asioita eteenpäin.

– Rohkaisen lähtemään ehdokkaaksi, jotta pääsee vaikuttamaan päätöksiin. Meillä Kristillisdemokraateilla on sellaiset arvot, joita kannattaa puolustaa ja viedä eteenpäin.

– Mitä hankalampia aikoja elämme, sitä enemmän meillä on annettavaa.

Kimmo Jaloselle myönnettiin viime itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2019 Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein.

Viikon KD-valtuutettu Kimmo Jalonen, Paimio:

• 51-vuotias kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen
• koulutus: lähihoitaja, toimii hoitajana
• naimisissa, neljä tytärtä, 25-vuotiaat kaksoset, 17-vuotias, 11-vuotias, 3-vuotias tyttärenpoika
• AsemaSeurakunnan vanhimmiston puheenjohtaja
• karavaanari; harrastaa asuntovaunumatkailua perheen kanssa

 

Ylös