– Olisiko Suomen jossain vaiheessa ryhdyttävä ajamaan myös oman maan ja omien kansalaisten etua, Sari Tanus sivalsi hallitusta välikysymysdebatissa

30.9.2020 klo 17:10 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus muistuttaa hallitusta, että koronakriisin aikana lähes kaikki yhteiset erilaisiin tukiin liittyvät pelisäännöt on heitetty EU:ssa romukoppaan.

– Nyt kilpaillaan sillä, mikä maa tukee omia yrityksiään eniten. Sitä taustaa vasten on valitettavaa, että suomalaisten rahat valuvat elvytyspaketin myötä Viron, Italian ja Espanjan yritysten tukemiseen. Varsinkin kun suomalaisen yrityksen pahin kilpakumppani on usein nimenomaan virolainen yritys.

Missä viipyvät hallituksen panostukset kotimaisten yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi ja suomalaisten ostovoiman lisäämiseksi?

Suomen osuus EU:n elvytyspaketista tulee olemaan noin kolme miljardia, kun väkiluvultaan neljä kertaa pienempi Viro saa kokonaisuudessaan yli kahdeksan miljardia.

– Olisiko Suomen jossain vaiheessa ruvettava ajamaan myös oman maan ja omien kansalaisten etua. Missä viipyvät hallituksen panostukset kotimaisten yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi ja suomalaisten ostovoiman lisäämiseksi, Tanus kysyy.

Tanuksen mukaan ei voi olla järkevää, että laivamme rakennetaan Kiinassa, torimme päällystetään kiinalaisilla kivillä ja samanaikaisesti, kun annamme kehitysrahaa pirkanmaalaisen sähköbussin kehittämiseen, tilaamme kuitenkin satoja busseja Kiinasta.

– Olisiko aika ottaa käyttöön vanha slogan ”Suosi suomalaista”? Vai saako sitäkään enää sanoa, Tanus huomauttaa.

Ylös