– Poikien ympärileikkausten kriminalisointi olisi valtava loukkaus suomalaista juutalaisyhteisöä kohtaan, Antero Laukkanen sanoo

10.10.2020 klo 09:16 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja, lakivaliokunnan jäsen Antero Laukkanen iloitsee, että lakivaliokunta otti yksimielisen kannan tyttöjen sukuelinten silpomisen kriminalisointiin, mutta kummastelee perussuomalaisten halua kriminalisoida myös poikien ympärileikkaukset.

Laukkanen kertoo KD-Kompassi-ohjelmassa eduskunnan lakivaliokunnan yksimielisestä mietinnöstä koskien tyttöjen sukuelinten silpomista.

Lakivaliokunta työsti aihetti vuoden 2019 syksystä lähtien.

Laukkasen mukaan tuloksena on erittäin hyvä mietintö. Siinä esitetään, että tyttöjen sukuelinten silpomista koskevaa rangaistussääntelyä on selkiytettävä niin, että on selkeästi ymmärrettävissä, että se on rikos Suomen lainsäädännössä.

Tyttöjen silpomista esiintyy esimerkiksi islamilaisissa kulttuureissa erityisesti Afrikassa. Laukkasen mukaan myös Suomesta on joiden tietojen mukaan lähetetty tyttöjä uskonnollisista syistä kotimaihinsa sukuelinten silpomista varten.

Ei voi olla juutalaisen seurakunnan jäsen tai juutalainen, jos poikaa ei ympärileikata.

Samassa yhteydessä lakivaliokunta käsitteli myös poikien ympärileikkausta. Lakivaliokunta ajatteli, että ne liittyisivät toisiinsa, mutta Laukkanen ilmoitti heti alustavassa keskustelussa, että tyttöjen sukuelinten silpominen ja poikien ei-lääketieteellisellä perustella tehtävä ympärileikkaus ovat toimenpiteiltään ja perusteiltaan täysin toisistaan poikkeavia.

– Nämä ovat kaksi niin erilaista asiaa, ettei niitä tulisi missään nimessä rinnastaa toisiinsa, Laukkanen perustelee.

Mikäli Suomi kriminalisoisi poikien ympärileikkauksen, olisimme ainoa maa, joka niin tekee.

– Se olisi myös valtava loukkaus suomalaista juutalaisyhteisöä kohtaan. Eikä voi olla juutalaisen seurakunnan jäsen tai juutalainen, jos poikaa ei ympärileikata.

Valtaosa poikien ympärileikkauksista ei edes tapahdu uskonnollisista vaan terveydellisistä syistä. Maailmassa on lähes miljardi ympärileikattua ihmistä; Laukkanen onkin varma, että mikäli poikien ympärileikkauksista olisi terveysuhkaa, se olisi jo länsimaissa kielletty.

Laukkaselle oli yllätys, että Suomessa on yksi puolue, perussuomalaiset, joka haluaa poikien ympärileikkauksen kriminalisoitavaksi.

Viime viikolla perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen jätti aiheesta lakialoitteen.

Laukkanen ei näe mitään tarvetta muuttaa käytänteitä tai selkiyttää asian juridista tilaa.

– Suomessa on toimivat ja hyvät käytännöt, hän summaa.

Kuuntele Antero Laukkasen koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina klo 12.50.

Ylös