”Maakunnissa on paljon pettymystä esimerkiksi Keskustaan, eikä Perussuomalaiset ole kaikkien vaihtoehto” – Essayah ja Kilpeläinen perustelevat yhteistyötä kuntavaaleissa

28.10.2020 klo 16:09 Politiikka Kristiina Kunnas

– Näin saamme enemmän valtuutettuja ja lautakuntapaikkoja, uskovat Kristillisdemokraattien ja Kansalaispuolueen puheenjohtajat Sari Essayah ja Sami Kilpeläinen. KD ja KP ilmoittivat lähtevänsä ensi kevään kuntavaaleihin yhteistyössä.

– Kansalaispuolueen taustasta tulevat henkilöt ovat tervetulleita hakeutumaan KD:n ehdokaslistoille. Ehdokasasettelusta päättävät Kristillisdemokraattien paikallisosastot ja kaikki ehdokkaat sitoutuvat valituksi tullessaan toimimaan samoin pelisäännöin yhdessä valtuustoryhmässä, kertoo KD:n puheenjohtaja Sari Essayah.

Kristillisdemokraatit ja Kansalaispuolue julkistivat keskiviikkona lähtevänsä kevään kuntavaaleihin yhteistyössä. KD:n puheenjohtaja Essayah ja Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen pitivät Teams-etäyhdeyssä medialle tiedotustilaisuuden keskiviikkona puoliltapäivin. Sitä isännöi Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

– Meille molemmille puolueille ovat tärkeitä sekä sosiaalinen että alueellinen tasa-arvo. Haluamme lähettää viestin maakuntakaupunkeihin ja haja-asutusalueille, että aluepolitiikka alkaa kunnista. Haluamme ääntämme kuuluviin, puheenjohtajat toteavat.

– Tämän yhteistyön kautta saamme enemmän valtuutettuja ja lautakuntapaikkoja, Essayah ja Kilpeläinen uskovat.

Molemmat näkevät mainiot edellytykset saavuttaa hyvä vaalitulos.

Media kysyy tiedotustilaisuudessa Essayah’lta mahdollista Soini-kuviota. Ovatko Kristillisdemokraatit menossa Sinisten kanssa vaaleihin esimerkiksi Espoossa, jossa Soini nyt toimii kaupunginvaltuutettuna?

– Sinisten ja KD Helsingin yhteinen valtuustoryhmä on Helsingin keskinäinen sopimus, Essayah muistuttaa.

– Hämmästyin, kun jossakin lehdessä Helsingin Kristillisdemokraattien ja Sinisten valtuustoryhmän yhdistyminen uutisoitiin Soinin kuvalla, Essayah jatkaa.

– Toki Timon viimekesäinen ulostulo sai miettimään yhteistyökuviota laajemminkin kuntavaaleihin. Erilaiset mahdolliset vaaliliitot ovat kuitenkin paikallistason kysymyksiä – kuten vaaliliittokuviot yleensäkin, Essayah huomauttaa.

Essayah kertoo, että Espoossa Kristillisdemokraatit on lähdössä kevään vaaleihin omalla listallaan.

– Siellähän viimeksi kolmas valtuustopaikka jäi vain muutaman äänen päähän. Nyt meillä on Mika Poutala Espoossa listoilla. Hän on korkean profiilin nuori ehdokas, ja saanut jo paljon huomiota, Essayah kertoo ex-pikaluistelijan lähtemisestä Kristillisdemokraattien kuntavaaliehdokkaaksi.

Sekä Essayah että Kilpeläinen kertovat kentällä kohtaamiensa ihmisten tyytymättömyydestä.

– Pohjanmaalla on huomattu, että RKP:n kuten Keskustankin äänestäjissä on tyytymättömyyttä. KD on vahva puolue Pohjanmaan pienissä kunnissa. Larsmossa ja Pedersöressä olemme erittäin vahvoja, ja kamppailemme muutamassa kunnassa jopa  suurimman puolueen asemasta, Essayah kertoo.

Moni on kokenut, ettei hallituksessa tehty politiikka vastaa niitä tuntoja, joita itsellä on.

– Moni on kokenut, ettei hallituksessa tehty politiikka vastaa niitä tuntoja, joita itsellä on, hän jatkaa.

Kilpeläinen vahvistaa Essayah’n viestin.

– Monet viljelijät ovat erittäin pettyneitä, ja kentällä on suurta pettymystä Keskustan politiikkaan. Kunnat ovat usein keskustavetoisia. Meilläkin on paljon keskustataustaisia ihmisiä. Haluamme tarjota vaihtoehdon, olla maltillinen vaihtoehto, Kilpeläinen toteaa.

Essayah muistuttaa, että Kristillisdemokraatit syntyi jo yli 60 vuotta sitten. Arvokonservatiivisuus on ollut puolueella paljon kauemmin esillä kuin vasta myöhemmin syntyneillä puolueilla.

– Olemme pitäneet kristillis-isänmaallista arvopohjaa esillä jo yli 60 vuotta, Essayah sanoo.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Tiedotustilaisuus pidettiin Teams-etäyhteydessä. Näyttökuva Kansalaispuolueen puheenjohtajasta Sami Kilpeläisestä.

Mediatilaisuudessa muistutetaan uudelleen Timo Soinin kesäisestä ulostulosta, jossa hän peräänkuulutti uutta puoluetta.

Tuleeko uusi puolue, jossa ovat Kristillisdemokraatit, Siniset ja Kansalaispuolue?

– Meillä on vahva tahto tehdä yhteistyössä ja olla kokoamassa samaan suuntaan menossa olevia toimijoita yhteen. Mutta emme ole puoluettamme lopettamassa, jos tämä oli kysymyksen ydin, Essayah vastaa.

Emme ole puoluettamme lopettamassa! – Sari Essayah

– Ensi jo ajattelin, että tämä kesän uutinen oli aivan Ruokolahden leijona, eli kesän uutistyhjiön täyttämistä.

– Mutta mistäpä sitä tietää, millaiset pohdinnat ovat käynnistyneet. On tämäkin yhteistyömme Kansalaispuolueen kanssa nyt ensiaskeleita suomalaisen jähmeän puoluekentän uudistamisessa, Essayah toteaa.

Kilpeläinen komppaa Essayah’aa.

– On tärkeää muistaa, että suomalainen puoluekenttä uudistuu erittäin hitaasti. Äänestyskäyttäytymisessä on huolestuttavaa se, että jopa yli 30 prosenttia jättää äänestämättä. Kuitenkin sekä kuntapolitiikalla että valtakunnan politiikalla on vaikutusta myös keskisuuriin ja pieniin kuntiin – ja vaikkapa Kajaanissa nippanappa puolet väestä äänestää, Kilpeläinen hämmästelee.

– Kun olemme löytäneet KD:n ja KP:n välillä yhteisen sävelen, voimme tehdä yhteistyötä niiden ihmisten kanssa, jotka ajavat samoja arvoja ja haluavat ottaa huomioon sekä heikommassa asemassa olevat ihmiset että heikommat alueet Suomessa, puheenjohtajat toteavat.

Kilpeläinen asettuu ehdolle Kainuun Sotkamossa ja Essayah Pohjois-Savon Lapinlahdella.

Mediatilaisuuden lopuksi Essayah mainitsee vielä asiasta, josta varsin vähän kerrotaan julkisuuteen. Hänen mielestään olisi hyvä jo ennen vaaleja kertoa mahdollisimman paljon äänestäjille, mikä on yhteistyökuvio.

– Kunnissa alkavat vaalien jälkeiset liittoutumiset ja koalitioiden kerääminen, jotta luottamuspaikkojen jakamisessa tulisi mahdollisimman hyvä tulos. Tämä on kuntademokratiassa ehkä vaiettu kohta, Essayah arvioi.

– Helsingissä on kerrottu suoraan, että Kristillisdemokraatit ja Siniset muodostavat yhdessä valtuustoryhmän, Essayah muistuttaa.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen mediatilaisuudessa 28. lokakuuta. – Lähdemme kuntavaalitaistoon sellaisten kanssa, joilla on aitoa yhteistyökykyä ja -halua rakentaa parempaa Suomea ja parempia kuntia, Essayah ja Kilpeläinen toteavat.

Kumpikin puheenjohtaja toteaa, että keskinäinen yhteistyö Kristillisdemokraattien ja Kansalaispuolueen välillä on saanut hyväksynnän omalta väeltä.

– Meidän puoluehallituksen strategiaseminaari antoi peukkua tälle asialle, ja tukee sitä. Muutenkin toivotaan yhteistyömahdollisuuksia, Essaya kertoo.

Kilpeläinen sanoo, että Kansalaispuolueessa yhteistyö otettiin erittäin hyvin vastaan.

– Tämä on luonteva tapa viedä eteenpäin omia tavoitteitamme, kuten hajautettua yhteiskuntaa. Yhdessä saamma enemmän hallitus- ja lautakuntapaikkoja, yhdessä tuomme järjen äänen, Kilpeläinen toteaa.

 

KD sai 4,1% äänistä ja 316 paikkaa kuntavaaleissa 2017

Kuntavaalit 2017 oli menestys Kristillisdemokraateille, sillä sen kannatus oli 4,1 % ja 10 000 ääntä enemmän kuin eduskuntavaaleissa 2015. Valtuutettuja tuli 316.  KD oli Vihreiden ja Vasemmistoliiton lisäksi ainoa puolue, joka kykeni kasvattamaan valtuutettujen lukumäärää. Valtuustokoot supistuivat useissa kunnissa, joten paikkoja oli jaossa edellisiä vaaleja vähemmän. Valtuustokauden aikana Kristillisdemokraattien ryhmiin on tullut siirtymisiä, joten valtuutettuja on nyt noin 320.

Lue lisää!

Kristillisdemokraatit ja Kansalaispuolue yhdessä kuntavaaleihin 2021. Lue uutinen täältä

Ylös