Kristillisdemokraatit vauhdittaisivat taloutta 900 miljoonan veroelvytyksellä – Ryhmä julkaisi ensimmäisenä oppositiopuolueena oman budjettivaihtoehtonsa

25.11.2020 klo 11:25 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit julkisti ensimmäisenä oppositioryhmänä oman vaihtoehtobudjettinsa ja sen osana työllisyyspakettinsa. Ryhmä esittää vaihtoehtobudjetissaan liki 900 miljoona euron veronkevennyksiä.

KD:n budjettivaihtoehdon esittelivät tällä kertaa Teams-verkkoinfon välityksellä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen ja puolueen puheenjohtaja Sari Essayah.

Kristillisdemokraatit esittävät vaihtoehtobudjetissaan liki 900 miljoona euron veronkevennyksiä, joista määrärahallisesti suurin on polttoaineveron kiristyksen peruminen, reilut 250 miljoonaa euroa. Kristillisdemokraatit peruisivat niin ikään energiaveron kiristykset ja alentaisivat tuloverotusta 144 miljoonalla.

Tarvitsemme veronkiristysten sijaan veroelvytystä

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen arvioi, että hallituksen olisi pitänyt perua sellaiset hallitusohjelman mukaiset uudistukset, jotka lisäävät pitkällä aikavälillä kuntien, yritysten ja suomalaisten veronmaksajien taakkaa.

– Kymmenien miljardien velanotosta huolimatta, hallitus on ryhtynyt merkittäviin veronkiristyksiin. Tässä tilanteessa tarvitsemme veronkiristysten sijaan veroelvytystä, pitääksemme talouden pyörät pyörimässä, hän sanoo.

Perhepuolueena tunnetut kristillisdemokraatit tukisivat verotuksella erityisesti lapsiperheitä, jotka saisivat huojennuksen verotuksen lapsivähennyksen muodossa. Sen kustannus on 140 miljoonaa euroa. Myös omaishoidon tuesta tulisi KD:n vaihtoehdossa verovapaata.

Terveellistä ruokavaliota tuettaisiin siirtämällä hedelmät ja vihannekset alempaan 10 prosentin arvonlisäverokantaan.

KD palauttaisi kotitalousvähennyksen enimmäismäärän 2400 euroon ja vähennyksen osuuden ennalleen.

Yrittäjyyttä ryhmä tukisi nostamalla arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa 20 000 euroon.

Määrärahalisäyksiä kristillisdemokraattien budjettivaihtoehdossa on 322 miljoonan verran. Yhtenä merkittävänä kohteena on vanhustenhoidon ja saattohoidon tason parantaminen 50 miljoonalla eurolla.

Tulopuolella suurin potti, 400 miljoonan euron säästö, koostuu asumistukijärjestelmäan remontista.

Valtion taloutta vahvistettaisiin lisäksi muun muassa terveysperusteisella verolla. Uusi vero koskisi elintarvikkeisiin lisättyä sokeria ja se tuottaisi noin 250 miljoonan euron lisätulon valtiolle, minkä KD käyttäisi kokonaisuudessa erilaisiin terveyttä ja hyvinvointia edistäviin toimiin.

KD eduskuntaryhmä esittää niin ikään työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovapauden puolittamista ja Sitran pääoman vähentämistä 100 miljoonalla eurolla.

KD eduskuntaryhmä lakkauttaisi perusteilla olevan Ilmastorahasto Oy:n, palauttaisi omistukset valtion taseeseen ja peruisi sen pääomittamisen.  Kaikkiaan menovähennyksiä ja lisätuloja kristillisdemokraatit keräisivät noin 1,68 miljardia. KD:n vaihtoehtoudjetti olisi siten 467 miljoonaa euroa ylijäämäinen hallituksen budjettiin verrattuna.

Voi tutustua Kristillisdemokraatttien vaihtoehtobudjettiin tästä.

Ylös