Törnävän koulun pihaan asennettiin ensimmäinen kiusaamista ehkäisevä InnoTrafikin turvatolppa – ”Näin madallamme kynnystä puuttua kiusaamistilanteisiin”

3.12.2020 klo 13:49 Kotimaa Kristiina Kunnas

Rehtori Kimmo Rantanen on mielissään siitä, että Törnävän koululle asennettiin Suomen ensimmäinen kiusaamista ehkäisevä turvatolppa.

Törnävän koululle Seinäjoelle asennettiin InnoTrafikin turvatolppa. Se on laatuaan Suomen ensimmäinen.

– Saimme kokeiluun tällaisen turvatolpan, rehtori ja Kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu Kimmo Rantanen kertoo tyytyväisenä.

Rantanen sai marraskuussa turvallisuuspalkinnon. Hän on myös liikenneturvallisuustyöryhmän puheenjohtaja.

Turvatolppa käyttää samaa InnoTrafikin teknologiaa kuin yhtiön aiemmin kehittämissä suojateiden huomiovalokapselissa Välkyssä ja teollisuuden törmäysvaroitinjärjestelmässä Cyclopessa.

Törnävän koululla pidettiin turvatolpasta lehdistötilaisuus tänään torstaina 3. joulukuuta.

– InnoTrafik haluaa tolpallaan madaltaa koululaisten kynnystä puuttua kiusaamistilanteisiin. Turvatolpan avulla oppilaat voivat hälyttää, estää ja saada apua koulussa tapahtuvaan kiusaamiseen tai väkivaltaan välittömästi.

– Oppilaat voivat myös esimerkiksi painaa turvanappia, jos huomaavat ulkopuolisia koulun pihalla. Napin painallus välittyy heti ulkovalvojan vastaanottimeen. Paina nappia ja pidä kaverista huolta, tiivistää InnoTrafikin Jouni Hänninen Välkky-turvatolpan toimintaa.

– Näin välituntivalvoja hälytetään paikalle, jatkaa rehtori Kimmo Rantanen.

Turvatolpan avulla oppilaat voivat hälyttää, estää ja saada apua koulussa tapahtuvaan kiusaamiseen tai väkivaltaan välittömästi.

Turvatolppa on ollut Törnävän koulun pihalla viikon.

– Se lienee hyvä asia, ettei mitään ole tapahtunut. Muutaman kerran sitä on kokeiltu, Rantanen naurahtaa.

– Joku toimittaja minulta kysyikin, rangaistaanko heitä, jotka turhaan painavat välkkyä.

Rantanen kertoo, että varsin pienetkin lapset ymmärtävät, että työrauha pitää olla koulussa kaikilla, myös välituntivalvojilla.

– Opettajat ovat saaneet kirjallisen ohjeen siitä, miten siitä saadaan paras hyöty irti.

– Meillä kiusaamiseen puututaan niin voimakkaasti, ettei meillä ole paljon sitä, Rantanen sanoo.

Kun paikalla on kiusaamistilanteiden selvittämisessä monta aikuista, tulee asiaan sen vaatima painoarvo.

– Silloin siitä tulee toimintakulttuuri, että se jo ennaltaehkäisee kiusaamista. On vakava paikka olla monen aikuisen kanssa asiaa selvittämässä, vaikka se tehdäänkin positiivisessa hengessä, Rantanen toteaa.

InnoTrafik toimitti turvatolppajärjestelmän sekä henkilötunnistimet koulun ulkovalvojille.

– Toimintamalli kasvattaa ja nostaa lasten ja nuorten kynnystä olla itse syyllistymästä kiusaamiseen. Malli myös rohkaisee puuttumaan ja estämään muita kiusaamasta, Jouni Hänninen muistuttaa.

– Kukaan ei synny kiusaajaksi, eikä kiusatuksi, hän jatkaa.

Törnävän koulun pilottihankkeen aikana testataan laitteiston toimivuutta ja vaikuttavuutta. Pilotin kesto on kolme kuukautta. Innotrafik toimittaa ja rakentaa järjestelmän veloituksetta.

Kokeilussa koulun pihalle valotolppaan sijoitetaan Välkky-huomiovalokapselisarja sekä niiden yläpuolelle infotaulu. Alimmainen kapseli toimii hätäpainikkeena, joka käynnistää yläosassa olevan huomiokapseleiden led-valojen vilkutuksen. Aktiivitilassa huomiokapseli lähettää välittömästi ulkovalvojan henkilötunnistimeen hälytyksen, jolloin apu saadaan heti paikalle.

– Matalan kynnyksen puuttumisen ja kolmitoimisen turva-alueen huomiovalotolppajärjestelmällä oppilaat voivat heti hälyttää, estää ja saada apua koulussa tapahtuvaan kiusaamiseen, väkivaltaan tai muuhun uhkaavaan tilanteeseen. Välkky-turvatolppa on väsymätön välituntivalvoja joka säästää resursseja.

– Tolppa rohkaisee oppilaita pitämään toisistansa huolta, Jouni Hänninen uskoo.

Tutustu lisää!

Lue lisää sivuilta www.painanappia.fi

 

Ylös