–  Järkyttävä todiste siitä, mihin salaliittoteoriat ja vihan lietsonta lopulta johtavat, Sari Essayah arvioi Yhdysvaltain tapahtumia

7.1.2021 klo 12:24 Politiikka Samuli Rissanen

– Olemme suhtautuneet vakavasti disinformaation, salaliittojen ja valeuutisten levittämiseen omilla viestintäkanavillamme ja halunneet omalta osaltamme laittaa niille stopin, kristillisdemokraattien puheenjohtajien Sari Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah seurasi viime yönä monen muun tavoin järkyttyneenä yhdysvaltalaisen uutismedian CNN:n lähetystä Washingtonista.

Presidentti Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat loppiaisena kongressitaloon Washingtonissa, joka aiheutti täydellisen kaaoksen. Selkkauksessa kuoli neljä ja paikalta on purettu kaksi pommia ja autolastillinen polttopulloja.

Yhdysvaltain presidentinvaaleista näkyvästi käynnissä ollut sitkeä antikampanja perättöminen vaalivilppisyytöksineen kulminoitui eilen.

Essayah arvioi, että Yhdysvaltain presidentinvaaleista näkyvästi käynnissä ollut sitkeä antikampanja perättömine vaalivilppisyytöksineen kulminoitui eilen.

–  Järkyttävä todiste siitä, mihin salaliittoteoriat ja vihan lietsonta lopulta johtavat, Essayah sanoo KD-Lehdelle.

Trumpin ja hänen kampanjatiiminsä kehittämät ja ylläpitämät väitteet näyttävät kuitenkin kääntyvän nyt itseään vastaan. Moni republikaanikin on tullut siihen tulokseen, että liian pitkälle mentiin. Tämä näkyi jo mellakan alla pidetyssä Georgian osavaltion uusintavaalissa, jossa demokraatit nappasivat molemmat tarjolla olleista senaattoripaikoista.

Tilanne johtaa poliittisestikin mielenkiintoiseen tasapeliin senaatissa, jossa kummallakin puolueella on nyt 50 jäsentä. Lainsäädäntöpuolella se helpottaa demokraattien työtä, jossa varapresidentti Kamala Harrisin ääni ratkaisee poislukien suurimmat lainsäädäntöhankkeet, jotka vaativat 60 senaattorin äänet taakseen.

Kongressirakennukseen tunkeutuminen näyttää olleen viimeinen pisara myös varapresidentti Mike Pencen lasissa ja moni republikaaniedustaja päätyi tunnustamaan vaalien tuloksen.

Tänään hyökkäyksen kohteeksi joutunut kongressi onkin vahvistanut Joe Bidenin vaalivoiton.

Essayah muistuttaa, että presidenttinä Bidenillä on kova, liki mahdottomalta tuntuva työ, kyetä yhdistämään kansakunta, joka on jakautuneempi kuin kenties koskaan aiemmin.

Trumpin osalta viimeisin manööveri söi Essayah’n mukaan hänen mahdollisuuksiaan jatkossa.

– Hänellähän on ollut tähtäimessä olla mukana vielä 2024 presidentinvaaleissa. Republikaaneille tilanne aiheuttaa nyt aikalailla itsetutkistelua ja he joutuvat irtisanoutumaan Trumpista. Maltillisten republikaanien mielestä Trump ei voi enää olla puolueen tuleva presidenttiehdokas, Essayah sanoo.

Hänen mukaansa Trumpin toiminta syksyn aikana myös söi hänen presidenttikautensa perinnön, johon kuuluu kuitenkin merkittäviä saavutuksiakin. Essayah varoitti jo syksyllä, että mikäli Trump ei kykene rauhanomaisesti luopumaan vallasta, hän tärvelee oman perintönsä.

– Kaikessa hämmentävää on turvatoimien täydellinen pettäminen kongressitalossa. Olen itsekin näissä rakennuksissa vieraillut ja tuntui epätodelliselta seurata, miten helposti se vallattiin, Essayah kertoo.

Tapahtumien kulku tutkitaan vielä perin pohjin.

Vaalituloksen kieltäminen ja valheellisesta narratiivista kiinnipitäminen ovat presidentin kampanjalle vakavia rikkeitä. Essayah kuitenkin muistuttaa, että Suomessakin joukko ihmisiä on pitkin syksyä jakanut ja lähettänyt vastaavaa disinformaatiota sisältäviä viestejä.

Hän kertoo, että suomalaisille kansanedustajillekin on tullut viestejä, joissa julistetaan, että kohta totuus paljastuu.

– Hämmentävää on se, että näitä viestejä on tullut koulutetuilta ihmisiltä. Ne ovat kuitenkin sisältäneet täyttä soopaa ja kritiikitöntä hömppää.

Essayah kuvaa absurdeilta tuntuvia asioita, joihin väki on mennyt mukaan alkaen Yhdysvaltain vaaleihin liittyvistä kuvioista ja koronarokotuksiin linkittyviin salaliittoteorioihin päättyen.

– Näillä on tietysti helppo tehdä hybridivaikuttamista ja saada jotkut ihmiset epäilemään omia virkamiehiään ja instituutioita, jopa rokotteita.

Essayah korostaa, että on erityisesti päättäjien vastuulla, miten he suhtautuvat tällaisiin viesteihin ja milaista viestä he lähettävät eteenpäin.

Kristillisdemokraatit on halunnut päättäväisesti irtisanoutua valeuutisista, salaliittoteorioista ja disinformaation levittämisestä.

– Meillä on ollut hyvä viestintälinja siinä, miten on suhtauduttu Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, koronaan ja rokotekysymyksiin, hän sanoo.

Essayah pitää hyvänä, että puolueessa on sitouduttu käyttämään luotettavia lähteitä eikä ole oltu mukana välittämässä hömppää poliittisten pikavoittojen toivossa.

– Olemme omilta viestintäkanaviltamme myös halunneet ehkäistä valheellisen informaation levittämisen ja olemme jakaneet vain sellaisten viestintäkanavien julkaisuja, jotka sitoutuvat journalistisiin ohjeisiin.

Hänen mukaansa kristillisdemokratian ytimessä on, että kaiken pitää olla läpinäkyvää ja totuudenmukaista. Yhdysvaltain presidentinvaalien satona nähtävää viholliskuvien ja vihan lietsonnan ilmapiiriä hän ei toivo Suomeen.

Toisaalta kristillisdemokraatit ovat esittäneet tosiasioista kumpuavaa, argumentteihin perustuvaa kriittisyyttä: Kaikki ei ole mennyt koronan hoidossakaan putkeen eikä rokotusvauhtikaan ole sitä, mitä pitäisi.

– Hallituksen suuntaan luomme painetta faktapohjalta, mutta emme ruoki valheita.

– Tärkeää on ottaa ihmisten huolet tosissaan. Tiedämme, että esimerkiksi rokotteisiin liittyy myös sivuvaikutuksia, Essayah poimii esimerkiksi.

Ylös