”Yksinäisyyttä voi helpottaa monilla tavoin” – Sari Tanus kannustaa suomalaisia yhä tsemppaamaan, kunnes korona on nujerrettu

9.1.2021 klo 08:32 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja erikoislääkäri Sari Tanus peräänkuuluttaa KD-Kompassi-ohjelmassa jokaiselta tiukkaa koronavastuuta. – Pidetään huoli, ettemme tartu emmekä tartuta hän sanoo. Eikä unohdeta yksinäisiä, vaikka ei voidakaan tavata, hän sanoo.

– Nyt jos koskaan, jokaisella kansalaisella on erittäin suuri henkilökohtainen vastuu siitä, miten tämä koronavuosi etenee, Tanus sanoo.

Korona-aika on monille psyykkisesti raskasta ja koettelee niitäkin, jotka eivät aikaisemmin ole kokeneet itseään yksinäisiksi.

Vaikka rokotteet pikkuhiljaa tulevat, kuluu vielä aikaa, ennenkuin epidemia on nujerrettu.

– Pitää jaksaa vielä tsempata ja taistella sekä pitää etäisyyttä, Tanus muistuttaa.

Tilanne on ollut varsin hankala etenkin niille, jotka elävät aivan yksin. Tanuksen mukaan korona-aika on monille psyykkisesti raskasta ja koettelee niitäkin, jotka eivät aikaisemmin ole kokeneet itseään yksinäisiksi.

Yksinäisyyttä voi kuitenkin yrittää torpata useilla tavoilla. Tanus rohkaisee pitämään yhteyttä niin puhelimitse kuin somen välitykselläkin.

– Ulkona, riittävien etäisyyksien turvin on myös hyvä tavata, hän sanoo.

Korona-aikana värittää myös kuntavaalikevättä; kansalaistapaamiset ja kohtaamiset kampanjoinnin merkeissä eivät nyt ole entiseen tapaan toteutumassa.

Tanus palaa haastattelussa myös kuluneeseen syysistuntokauteen. Kun loppuvuosi lähestyi eduskunnassa, keskustelussa oli Tanuksen lakialoite eturauhassyöpäseulontojen aloittamiseksi.

– Kun ajattelen miesten ja koko Suomen yleisintä syöpää, jota kuitenkaan ei seulota, niin tämä epäkohta pitää korjata, hän sanoo.

Eturauhassyövänkin suhteen tärkeintä on riittävän varhainen diagnosointi ja oikea-aikainen hoito. Tanus kehottaa miehiä tarkkailemaan terveyttään, vaikka seulontoja ei vielä olekaan tiedossa.

– Jos oireita tulee, niin on lähdettävä liikkeelle lääkärin arvioitavaksi. PSA-verikoe on helposti otettavissa; sen arvo nousee noin 80 prosentissa syöpätapauksista, Tanus muistuttaa.

Vuoden alussa Tanuksella on lyhyt liikuntaohje kaikille suomalaisille: Ylös, ulos, hyvällä hapella.

– Enemmän pitäisi hyödyntää mahtavaa luontoa ja liikkumista. Terveyshyötyjä tulee jo pienelläkin liikunnalla.

Kuuntele koko Tanuksen haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä 9.1. 2021 klo 12.50.

Ylös