”Hallituksen johtamat rokotustoimet ovat edenneet liian hitaasti” – Päivi Räsäsen mielestä rokotteita olisi pitänyt hankkia myös suoraan kuten Saksa teki

12.1.2021 klo 13:01 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen arvioi, että hallituksen rokotetoimien hitaus vaarantaa kansalaisten terveyden.

Hallituksen johtamat rokotustoimet ovat Räsäsen mukaan edenneet liian hitaasti sekä rokotteiden hankinnan että niiden jakelun osalta. Tämä vaarantaa monen suomalaisen terveyden ja jopa hengen sekä pitkittää talouden toipumista.

– Ei riitä, että pääministeri esittää toivomuksia komissiolle tilannepäivityksistä vaan hallituksen tulee ryhtyä konkreettisiin toimiin, joilla rokotehankinnat ja rokotejakelu saadaan nopeutettua, Räsänen sanoo.

– Muutamat EU-maat ovat pyytäneet Israelilta neuvoja rokotuksiin sekä ylijääviä rokotteita. Suomi ei ole tässäkään ollut tiettävästi aktiivinen, Räsänen kertoo.

Suomessa on tähän mennessä annettu vasta noin 14 000 rokoteannosta, mikä tarkoittaa 0,25 prosenttia väestöstä. Toisaalta esimerkiksi Israelissa on rokotettu jo lähes kaksi miljoonaa ihmistä ja siellä rokotteita on hankittu niin paljon, että mahdollisesti maaliskuussa kaikki halukkaat on rokotettu ja rokotteita jää jopa yli myytäväksi.

– Muutamat EU-maat ovat pyytäneet Israelilta neuvoja rokotuksiin sekä ylijääviä rokotteita. Suomi ei ole tässäkään ollut tiettävästi aktiivinen, Räsänen kertoo.

Hänen mielestään rokotehankintoja olisi tullut hyvissä ajoin hankkia myös suoraan, kuten muun muassa Saksa teki. Myös kotimaista rokotetutkimusta, -kehittelyä ja -tuotantoa pitäisi edistää. Näin voitaisiin parantaa rokotteiden saatavuutta tulevaisuudessa.

Räsänen teki aiheesta jo toukokuussa kirjallisen kysymyksen. Hänen mukaansa olisi myös toivottavaa, että Suomeen saataisiin varattua lisää Pfizerin ja Modernan rokotteita, sillä Oxford/AstraZenecan rokotteeseen verrattuna niiden tehokkuudesta ja valmistustavan eettisyydestä on esitetty vakuuttavampaa näyttöä.

– Kansalaisten huoliin rokotteiden turvallisuudesta ja eettisyydestä on vastattava avoimella keskustelulla ja rehellisillä vastauksilla, jotta luottamus rokotetoimintaan säilyisi korkealla tasolla ja riittävä rokotekattavuus voitaisiin turvata, Räsänen muistuttaa.

Ylös