– Lähde puolustamaan kristillisille arvoille rakentuvaa Suomea, jossa pidetään kaikki mukana, KD:n Sari Essayah kehottaa

30.1.2021 klo 08:57 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit avasi kuluneella viikolla kuntavaalikampanjansa teemalla ”Koko maa mukana”. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo KD-Kompassi-ohjelmassa, mitä kaikkea teema pitää sisällään.

– Suomella ei ole missään nimessä varaa eriarvoistua vaan on todella tärkeää, että jokainen suomalainen pysyy mukana, Essayah sanoo.

Myös kuntien taloustilanne on vaikea, siitäkin huolimatta valtion koronatukipaketit auttavat pahimman yli.

Samalla valtio kuitenkin lisää velvotteita kunnille: Esimerkiksi sinällään tarpeellisen hoitajamitoituksen nosto ja ideologinen oppivelvollisuuden laajentaminen ovat uudistuksia, joiden täytäntöönpanon ongelmat kaatuvat kuntien kontolle.

– Nyt tarvitaan päättäjiä, jotka kykenevät tekemään taloudellisesti vastuullisia päätöksiä peruspalvelut edellä, Essayah sanoo.

– Lapsiperheillä pitää tulevaisuudessakin olla oikeus valita juuri omaan tilanteeseen sopiva hoitomuoto lapsilleen

KD haluaa pitää huolta lapsiperheiden valinnanvapaudesta ja vanhusten hyvästä hoidosta.

Kuitenkin esimerkiksi Helsingissä ollaan leikkaamassa kotihoidontuen kuntalisästä.

– Lapsiperheillä pitää tulevaisuudessakin olla oikeus valita juuri omaan tilanteeseen sopiva hoitomuoto lapsilleen, siksi tarvitsemme kotihoidon tukea ja puolustamme sen kuntalisiä jatkossakin joka puolella Suomea, Essayah kertoo.

Hän puhuu myös koulutuksen ryhtiliikkeestä. Suomalaislastenkin PISA-tulokset ovat heikentyneet. Ryhmäkoot on Essayah’n mukaan pidettävä riittävän pieninä.

– Aikuisen aika tuo laatua varhaiskasvatukseen, hoivaan kuin perus- ja toiselle asteellekin.

Myös toimivan lähikouluverkon säilyttäminen on kristillisdemokraateille tärkeä asia.

– Kiusaamiseen pitää pystyä puuttumaan ja koulun ja kodin kasvatuskumppanuus on saatava sujuvaksi.

– Kaikki tämä lähtee arvoista: Maamme kristillistä kulttuuriperintöä ei pidä missään nimessä piilottaa. Suvivirsi soikoon jatkossakin, Essayah sanoo.

Vanhustenhoitoon KD on ajanut neljän takuun mallia: Jokaisella vanhuksella on oltava ulkoilu-, ruokailu-, hygienia- ja yhteisötakuu.

Kunnissa päätetään myös liikunta- ja kulttuuripalveluista.

– Liikuntapaikoista on pidettävä hyvää huolta ja kuntalaisten harrastuksia tuetaan kansalaisopistojen, taidelaitosten ja museoitten kautta. Puolustamme myös laadukkaita kirjastopalveluita, Essayah sanoo.

Ajakohtaisena kipupisteenä kristillisdemokraattien puheenjohtaja pitää syrjäytymiskehitystä, johon pitäisikni hänen mielestään päättäväisesti puuttua.

– Nuorisotyöhön ja maahanmuuttajien kototuttamiseen on kiinnitettävä huomiota. Sillä tavalla ennaltaehkäistään rikollisuutta, huumeongelmia ja häiriökäyttäytymistä.

– Korona on opettanut, että jokaisessa kunnassa on oltava varautumissuunnitelma ja viranomaisten yhteistyön oltava joustavaa.

Kristillisdemokraatit haluaa varmistaa kunnan taloudellisen kantokyvyn, taata hyvät ja toimivat palvelut ja varmistaa lapsiperheiden valinnanvapaus, tarjota hyvää hoivaa ja lisätä turvallisuutta.

– Nämä ovat vaalit, jossa jokaisen kannattaa olla mukana. Lähde puolustamaan kristillisille arvoille rakentuvaa Suomea, Essayah sanoo.

Kuuntele koko Essayah’n haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 30.1. klo 12.50.

Ylös