– Elpymisvälineen ratkaisut ovat perussopimuksen vastaisia, selitettiinpä niitä miten tahansa, Sari Tanus muistuttaa

16.2.2021 klo 18:00 Eduskunta Samuli Rissanen

– Elpymisvälineeseen saatiin ehdollistettua oikeusvaltioperiaate, mutta eivätkö oikeusvaltiossa kansalaiset voi luottaa siihen, että noudatetaan perussopimuksia, kansanedustaja Sari Tanus sanoo.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja perustuslakivaliokunnan KD-jäsen Sari Tanus muistuttaa, että elpymisvälineen ratkaisut ovat perussopimuksen vastaisia.

Tulkinta on aivan uudenlainen

– Kun perustuslakivaliokunnassa käsittelimme tätä asiaa, se oli asiantuntijoille aivan selkeää ja he toivat viestin, että neuvoston oikeuspalvelu on todennut, että tämäntyylistä tulkintaa ei ole koskaan aiemmin ollut käsillä eikä koskaan aiemmin tällä tavalla perussopimusten mukaisesti olisi voitu toimia. Tulkinta on aivan uudenlainen, Tanus kertoi aihetta koskevassa välikysymyskeskustelussa eduskunnassa.

Hän otti aiheeseen vertauskuvan liikenteestä: Jos autokaistalla kaasuttaa punaista vasten, voi selittää, että punainen näytti vihreältä, tai tulkita, että punainen näytti vihreältä, tai todella se jollekin saattoi näyttää vihreältä.

– Siinä voi aiheuttaa tuhoa paitsi itselle, monille muille, mutta siitä huolimatta joka tapauksessa, silloinkin kun siitä pääsee livahtamaan hyvin, se on laitonta. Nämä liikkeet, nämä elpymisvälineen ratkaisut ovat perussopimuksen vastaisia, selitettiinpä niitä miten tahansa, hän muistuttaa.

Ylös