– Terve arvokonservatiivinen keskusta-oikeistolaisuus ja lasten oikeudet olivat keskeiset asiat, kertoo espoolainen Marko Tolonen puoluevalinnastaan

20.2.2021 klo 11:15 Politiikka Merja Eräpolku

Espoolainen Marko Tolonen on kevään kuntavaaleissa Kristillisdemokraattien ehdokkaana. KD-Kompassi radio-ohjelmassa hän kertoo, miksi lähti mukaan puolueeseen ja ehdokkaaksi kuntavaaleihin ensimmäistä kertaa.

Vakuutusalalla korvausjohtajana työskentelevä Marko Tolonen tutustui huolella KD:n ohjelmiin ja toimintaan eduskunnassa. Hän rohkaisee siihen muitakin.

– Luulen että moni yllättyy, hän sanoo.

Tolonen liittyi reilu vuosi sitten Kristillisdemokraatteihin ja myös päätti lähteä ensimmäistä kertaa elämässään ehdokkaaksi poliittisiin vaaleihin.

– Olin seurannut paljon jo pidempää KD:n ja sen kansanedustajien toimintaa eduskunnassa. Sitten luin puolueen ohjelman, joka vastasi sataprosenttisesti omaa arvomaailmaani. Aiemmin läheisiksi kokemieni kahden ison porvaripuolueen arvomaailma oli lipunut vuosien saatossa toiseen suuntaan.

– Terve arvokonservatiivinen keskusta-oikeistolaisuus ja lasten oikeudet olivat keskeiset asiat päätöksessäni.

Tolonen muistuttaa, että kuntatalous on heikossa hapessa, tosin korona-avustusten kautta on valtio runsaalla velanotolla tukenut kuntia.

On uskallettava priorisoida rohkeasti.

– On vain uskallettava priorisoida rohkeasti. Paljon hyvää on jätettävä tekemättä, mutta on myös satsattava siihen, että mahdollisimman moni yritys löytäisi meidän kunnan alueelle. Yritysten sijoittumiseen vaikuttaa hyvin monet asiat kaavoituksesta kohtuuhintaiseen asumiseen.

– Palvelupuolella yksi iso haaste on se, miten voimme turvata peruskouluihin riittävät resurssit. Tämä tarkoittaa pieniä ryhmäkokoja ja todella merkittävää satsausta erityisopetukseen. Ja myös sisäilmaltaan puhtaita tiloja koululaisille ja koulun henkilökunnalle.

Tolonen arvioi, että päätös oppivelvollisuuden laajentamisesta kaventaa mahdollisuuksia perusopetuksen tason ylläpitoon ja kehittämiseen.

– Peruskoulu on kuitenkin Suomen tärkein koulu.

Suurpeheen isänä Tolonen uskoo, että käytännön elämän kautta hänelle on syntynyt kohtuullisen hyvä asiantuntemus siitä, mitä tarkoittaa hyvä peruskoulu.

– Olen työskennellyt riskienhallinnan ja sisäisen valvonnan tehtävissä puolet työurastani ja viime vuosina vaativissa johtoryhmätason tehtävissä. Uskoisin, että siitä kokemuksesta voisi olla hyötyä esimerkiksi kaupungin hankintastrategiaa mietittäessä tai vaikka tarkastuslautakunnan jäsenenä, hän pohtii kysymystä siitä, mihin erityisesti luottamushenkilönä haluaisi paneutua.

KD:n vaaliteemana kuntavaaleissa on ”Koko maa mukana”. Miten Suomessa turvataan taloudellisesti kestävä tulevaisuus?

– Politiikanteossa pitäisi erityisesti nyt olla pääfokus siinä, miten saamme talouskasvua aikaan, koska ilman sitä ei ole jaettavaa ja eihän sitä enää olekaan, vaan nyt otetaan lapsiltamme ja lastenlapsilta velaksi. Tilanne on menossa kovaa vauhtia siihen, että meiltä uhkaa loppua voimavarat siihen, että emme ehkä kykenekään samalla tavalla pitämään kaikkia mukana. Emme olekaan enää niin vahvoja, että voisimme pitää hyvää huolta niistä, jotka ovat avustamme riippuvaisia.

Tolonen sanoo, että tukemalla KD:tä kuntavaaleissa luodaan myös pohjaa tulevaan.

– Kun KD:n kannatus saadaan vahvemmaksi, saamme nykyistä useammista vaalipiireistä kansanedustajan. KD olisi paras puolue kokoamaan maltilliset keskusta-oikeistolaiset arvokonservatiivit samaan puolueen. Koko suomalainen järjestelmä perustuu kristillisjuutalaiseen kulttuuriperintöön, ja kyllä tämän perintömme vaalimisessa olisi leveämmillekin hartioille töitä.

– Sanoisin, että oli sinun sydän enemmän tai vähemmän oikealla, kannattaa lukea KD:n arvot ja poliittinen ohjelma. Olen varma, että aika moni yllättyy, kun niin tekee, Tolonen arvioi.

Koko haastattelu KD-Kompassissa Radio Deissä

Marko Tolonen on Merja Eräpolun haastattelussa Radio Deissä lauantaina 20.2. kello 12.50. Uusintana maanantaina kello 22.40. Voit kuunnella koko KD-Kompassi -haastattelun myös jälkikäteen Kristillisdemokraattien kotisivuilla kd.fi tai täältä.

 

Ylös