Kansanedustaja, erikoislääkäri ja kiekkoäiti Sari Tanus lähtee Tampereen pormestarikisaan

20.3.2021 klo 08:58 Politiikka Samuli Rissanen

Tampereen Kristillisdemokraatit ovat nimenneet kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Sari Tanuksen Tampereen Kristillisdemokraattien pormestariehdokkaaksi.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja Tampereen kaupunginvaltuutettu Sari Tanus, 57, lähtee mukaan kisaamaan Tampereen pormestarin paikasta Sdp.n Lauri Lylyn, Kokoomuksen Kalervo Kummolan ja Anna-Kaisa Ikosen sekä Vihreiden Jaakko Stenhällin, Keskustan Jouni Ovaskan  ja vasemmistoliiton Minna Minkkisen rinnalla.

Pormestarina Tanus lähtee tavoittelemaan Tamperetta, jossa kaikki pidetään mukana, niin nuoret kuin ikäihmisetkin: Kaupunki, jossa on hyvä kasvaa, käydä koulua, opiskella ja tehdä työtä sekä innostava kaupunki yrittää, innovoida tai tehdä tiedettä tai taidetta.

– Tampere on kaunis, moderni ja eteenpäin menevä kaupunki, jossa on paljon hyvää, mutta myös monia haasteita ratkaistavaksi, Tanus sanoo.

– Matalan kynnyksen nopea apu, terapiatakuu on saatava käytäntöön

Kaupungin kipupisteistä hän nostaa esiin monia kahlehtivan huumeidenkäytön. Myös mielenterveyspalvelujen saatavuudessa on ollut isoja haasteita jo ennen koronaa.

Nyt pandemian pitkittyessä on löydettävä keinot myös pandemian uuvuttamien ihmisten tukemiseen. Tämä haastaa Tanuksen mukaan järjestelmää.

– Matalan kynnyksen nopea apu, terapiatakuu on saatava käytäntöön ja jo ennen sitä ja siinä rinnalla lähimmäisten tukea tarvitaan kipeästi, hän sanoo.

Erityisenä huolenaiheena on ollut lasten ja nuorten pahoinvointi, joka vaatiii enemmän ja varhaisemmassa vaiheessa huomiota: Ennaltaehkäisevä ja hyvin varhaisen tuen työote pitäisi näkyä ja olla käytössä sosiaali-ja terveyspalvelujen lisäksi myös varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja harrastuspiireissä.

– Tämän toteuttamiseksi tarvitaan lisää resursseja, asia pitää priorisoida, Tanus sanoo.

Esimerkiksi lasten- ja nuorisopsykiatrien, psykologien, mielenterveyshoitajien lisätarve on merkittävä. Samoin päihdepalveluissa tarvitaan osaamista lapsi- ja nuorisoasiakkaita ajatellen.

– Lapset ja nuoret eivät voi odottaa kuukausitolkulla palveluihin pääsyä, vaan apua ja tukea on saatava nopeasti ja matalalla kynnyksellä, hän sanoo.

Pitkän linjan terveydenhuollon ammattilainen ja kiekkoäiti

Kristillisdemokraattien pormestariehdokas Sari Tanus on Tampereen yliopistosta valmistunut  naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, joka on toiminut sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa, niin julkisella, yksityisellä kuin kolmannellakin sektorilla.

Tanus on kristillisdemokraattien toisen kauden kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, myös kirkkovaltuutettu ja Keliakialiiton puheenjohtaja.

Kolmen, nyt jo aikuisen pojan äidin yhtenä ”ammattina” oli pitkään kuljettajana toimiminen, nimittäin jääkiekkoa pelaavien poikien  harrastuksiin kuskaaminen.

– Kyllä siinä tulivat tutuiksi nopeimmat reitit eri puolilla Tamperetta  ja Pirkanmaata sijaitseville jäähalleille. Tunnelia ehdittiin kaivata moneen kertaan, hän kertoo.

Jääkiekon seuraaminen on edelleen yksi henkireikä: Poikien pelejä tiiviisti seuratessa omat työasiat jäävät sivuun.

– Kotona on usein kaksi ruutua yhtä aikaa auki ja tiiviisti seurattavana, kun pojista Kristian pelaa Tapparassa ja Jonatan Pelicanseissa ja pelit ovat usein yhtä aikaa. Vanhin pojista, Jeris, tekee työuraa diplomi- insinöörinä Helsingissä, Tanus kertoo.

Ylös