”Löydämme uudet teknologiat” – entinen koijärviläinen ja nykyinen Espoon KD-ehdokas Jukka Uosukainen on toiveikas ilmaston suhteen

16.4.2021 klo 16:04 Politiikka Samuli Rissanen

Espoolainen diplomi-insinööri Jukka Uosukainen on kansainvälisen kestävän kehityksen, ympäristöasioiden ja ilmastonmuutoksen vastaisen työn asiantuntija, jolla on laajaa kokemusta niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

Uosukainen kertoo viikon KD-kompassi-haastattelussa, miten kestävän kehityksen tavoitteita tulisi edistää kuntapäättäjänä.

Uosukainen on tehnyt pitkän ja kansainvälisen uran kestävän kehityksen parissa. Hän on muun muassa työskennellyt Afrikassa kehitysyhteistyön parissa ja johtanut YK:n ilmastoteknologian keskusta.

– Vaikka maapallon rajat ovat tulossa vastaan, olen toiveikas että löydämme uudet ilmastoteknologiat

Uosukainen myöntää itsekin olleensa nuorena koijärviläisenä ahdistunut maapallon ja ympäristön tulevaisuudesta, mutta vanhemmiten siihen on tullut hieman realismia ja myöskin positiiviisuutta.

– Vaikka maapallon rajat ovat tulossa vastaan, olen toiveikas että löydämme uudet ilmastoteknologiat kuten tuuli-ja ja aurinkovoiman voimakas esiinmarssi osoittaa. Jo nyt uudet hiilivapaat energiamuodot ovat kustannustehokkaita ja leviävät valtavaa vauhtia maailmalla, hän muistuttaa.

– Kristittynä olen levollinen siitä, että ihmiskunnan lopullinen kohtalo ei kuitenkaan ole meidän omissa käsissä, Uosukainen lisää.

Hän luottaa, että Suomella on parhaat edellytykset kestävän kehityksen toteuttamiseen. Huolimatta siitä, että Suomi pieni maa, sen on tehtävä osuutensa ja toimittava esimerkkinä.

– Olen huomannut että yllättävän moni kehittyvä maa katsoo Eurooppaan ja Suomeen kestävän kehityksen politiikan teossa. He yrittävät suunnata samoihin päämääriin.

Ilmastopolitikan mahdolliset menetykset voidaan Uosukaisen mukaan kompensoida kouluttamalla uusiin toimialoihin ja töihin.

– Ketään ei saa jättää jälkeen, oli sitten kyse turveyrittäjästä tai öljylämmitteisen maaseudun mökin asukkaasta; heidän huolensa on otettava huomioon.

Espoo on ollut Uosukaisen kotikaupunki jo yli 60 vuotta ja myös miehen ensimmäinen työnantaja 1980-luvulla. Kuntavaaleissa Uosukaisen yksi vaalitavoitteista on se, että Espoon on oltava suunnannäyttäjä hiilineutraalin kunnan saavuttamisessa.

Uosukainen muistuttaa, että Espoon väestö kasvaa vielä kymmenillä tuhansilla uusilla asukkailla tällä vuosikymmenellä ja heille on varattava koteja ja palveluita.

– Toisaalta Espoo on Suomessa parhaita teknolgian ja innovaatioiden kotikunta, jossa on teknillinen yliopisto.

– Rakennuskanta tiivistyy ja uusiutuu voimakkaasti ja meille on tulossa tehokas joukkoliikenne, jotka mahdollistavat ilmastorakenteellisia muutoksia.

Henkilöautoliikenne Espoossa sähköistyy voimakkaasti. Monilla taloyhtiöillä on varoja ja mahdollisuuksia uusien uusiutuvien energiamuotojen käyttöön maalämmön ja aurinkovoiman lisäämisessä.

– Viimeistään nyt pitäisi varustautua autojen latauspaikkojen varmistamiseen sähköautoja varten, Uosukainen sanoo.

Tavallisen suomalaisen asukkaan osalta Uosukainen tarkastelisi kodin sähkön ja lämmön hankkimista ja liikkumista. Niissä pitää pyrkiä vähähiilisiin ratkaisuihin. Puhdasta sähköä saa kotiinsa pienellä kustannuserolla fossiilisiin nähden.

Ja sitten autoiluun, joka on välttämätöntä isossa osassa Suomea.

– Sähkökäyttöisen ja hybridiauton hintaero verrattuna normaaliin polttomoottoriautoon on jo hyvin monilla malleilla varsin kohtuullinen, Uosukainen muistuttaa.

Ja kun ottaa huomioon koko auton elinkaaren ja polttoainekustannukset, sähköauton hankinta alkaa olla taloudellisesti järkevä.

Kunta voi Uosukaisen mukaan alueellaan edistää ympäristön kannalta järkeviä ratkaisuja esimerkisi julkisten hankintojen kautta. Nämä ovat avainasemassa ja esimerkkejä kuntalaisille.

– Kiertotalous tuo potentiaalia hiilijalanjäljen pienentämiseen, Uosukainen sanoo.

Kuuntele koko Uosukaisen haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 17.4. klo 12.50.

Ylös