Peter Östman hämmästelee: ”Miksi hallitus käy neuvotteluja vain Sputnikista, jota ei ole hyväksytty, vaikka Suomen olisi mahdollista saada rokotteita nopeasti ohi EU-hankintojen?”

16.4.2021 klo 12:53 Eduskunta Kristiina Kunnas

– Viime viikon aikana olen muistuttanut sekä ministeri Kiurua että ministeri Haavistoa, että Suomella olisi mahdollisuus tilata suurempi erä Pfizer-rokotetta jo huhtikuun aikana, kertoo Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman.

Kyselytunnilla torstaina 15. huhtikuuta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi Suomen aikovan lähestyä Venäjää Sputnik-rokotteen hankkimiseksi.

– Jo muutama viikko sitten kuulin huhuja siitä, että Suomi on aloittamassa neuvottelut venäläisen Sputnik-rokotteen hankinnasta, KD-kansanedustaja Östman kertoo.

– Keskustelin tuolloin asiasta ministeri Kiurun kanssa. Ensinnäkin on muistettava, ettei Euroopan lääkevirasto EMA ole vielä hyväksynyt kyseistä rokotetta, ja toiseksi, että menee pitkälle kesään ennen kuin kyseisen rokotteen toimitukset voisivat alkaa.

Viivyttely käy kalliiksi terveydelle ja taloudelle. – KD-kansanedustaja Peter Östman

– Viivyttely käy kalliiksi terveydelle ja taloudelle, Östman kritisoi.

Suomessa on arvosteltu myös sitä, että rokotuksia AstraZenecalla on jatkettu, vaikka moni muu Euroopan maa on keskeyttänyt rokotteen käytön kokonaan tai lopettanut. Näin on tehty esimerkiksi Irlannissa, Hollannissa, Tanskassa, Norjassa ja Islannissa.

– Kannustin ministeri Kiurua käyttämään paukut turvallisimpaan vaihtoehtoon. Pfizerin rokote on tähän mennessä osoittautunut parhaiten toimivaksi ilman merkittäviä komplikaatioita tai sivuvaikutuksia.

– Kuluvan viikon aikana olen muistuttanut sekä ministeri Kiurua että ministeri Haavistoa, että Suomella olisi mahdollisuus tilata suurempi erä Pfizer-rokotetta jo huhtikuun aikana, Östman kertoo.

– Ainakin Keskustan ministeriryhmässä on tiettävästi lämmetty ajatukselle.

Östman sanoo olevansa vakuuttunut, että tällä hetkellä suomalaiset mieluiten ottavat parhaiten testatun Pfizer-rokotteen.

– Jos Saksa ja muutkin EU-maat voivat neuvotella ja käydä kauppaa rokotteista omien suorien kanaviensa kautta, miksi Suomi ei voisi näin toimia? Östman hämmästelee.

Ylös