Päivi Räsäselle syyte: ”Päätös on järkyttävä, mutta olen valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta niin pitkälle kuin on tarve”

29.4.2021 klo 14:12 Politiikka Kristiina Kunnas

Valtakunnansyyttäjä on nostanut syytteen kansanedustaja Päivi Räsästä vastaan kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Räsänen pitää päätöstä yllättävänä, jopa järkyttävänä. Hän on valmis taisteluun sanan- ja uskonnonvapauden puolesta. – Kristilliseen uskoon perustuva vakaumus on enemmän kuin mielipide. Varhaiset kristityt pysyivät vakaumuksessaan leijonien luolassa, miksi en siis minä käräjäsalissa, Räsänen toteaa.

Päivi Räsänen sai puhelinsoiton tänä aamuna.

– Sain tiedon, että valtakunnansyyttäjä on päättänyt nostaa syytteen minua vastaan kolmesta eri teosta. Haastehakemus näistä on toimitettu Helsingin käräjäoikeuteen. (Syyttäjälaitoksen tiedote löytyy jutun alta kokonaisuudessaan.)

Räsästä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vuonna 2004 julkaistusta, hänen kirjoittamastaan pamfletista ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen.” Tästä syytetään myös kirjan julkaisseen Luther-säätiön asiamiestä Juhana Pohjolaa. Toiseksi Räsästä syytetään hänen 17. kesäkuuta 2019 julkaisemastaan Twitter-, Instagram- ja Facebook- päivityksestä, jossa hän kyseenalaisti kirkon osallistumisen Pride-tapahtumaan ja liitti siihen kuvan Raamatun tekstistä, Roomalaiskirjeestä 1:24-27. Kolmanneksi Räsästä syytetään hänen lausunnoistaan Ylellä Ruben Stillerin 19. joulukuuta 2019 keskusteluohjelmasta  ”Mitä Jeesus ajatteli homoista?”

– Päätös oli yllättävä, jopa järkyttävä. En katso syyllistyneeni minkään ihmisryhmän uhkaamiseen, panetteluun tai solvaamiseen, Räsänen toteaa medialle lähettämässään tiedotteessa.

– Näissä kaikissa on kysymys Raamatun opetuksista avioliitosta ja sukupuolisuudesta.

Räsänen pohtii sitä, voiko Suomessa enää ilmaista kristillistä vakaumusta.

– Lausunnoistani seuranneissa syytteissä on pohjimmiltaan kysymys siitä, saako Suomessa pitää esillä ja ilmaista vakaumusta, joka pohjautuu Raamatun ja kristillisten kirkkojen perinteisiin opetuksiin.

En katso millään tavoin halventaneeni homoseksuaaleja, joiden ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia olen toistuvasti kertonut kunnioittavani ja puolustavani.

– En katso millään tavoin halventaneeni homoseksuaaleja, joiden ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia olen toistuvasti kertonut kunnioittavani ja puolustavani. Raamatun opetus on kuitenkin siinä selkeä, että avioliitto on miehen ja naisen välinen ja että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on Jumalan tahdon vastaista, Räsänen toteaa.

Hän muistuttaa, ettei apostoli Paavalin opetuksissa ole kysymys pelkästään avioliiton puolustamisesta miehen ja naisen välisenä vaan siitä, miten ihminen pelastuu iankaikkiseen elämään.

– Jos Jumalan sanan opetukset synnistä torjutaan, samalla tehdään tyhjäksi kristillisen uskon ydin: Jeesuksen ristinuhri kaikkien syntien sovitukseksi ja tieksi iankaikkiseen elämään, Räsänen huomauttaa.

Hän tietää, että mahdollinen tuomio kiihottamisrikoksesta olisi siis jopa kaksi vuotta vankeutta tai sakkorangaistus.

– Mutta vielä suuremmaksi ongelmaksi tuomiota nousisi vaatimus sensuurista: käsky poistaa sosiaalisen median päivitykset tai julkaisukielto kirjoitukselle.

– Mikäli tätä oikeuden päätöstä ei noudattaisi, se johtaisi kovenevaan uhkasakkokierteeseen. Samalla tällainen tuomio avaisi pään vastaavien julkaisujen kiellolle ja uhkan modernista kirjaroviosta, Räsänen ennustaa.

Hän muistuttaa siitä, että poliisin mukaan esitutkintaa ei olisi edes tarvinnut käynnistää eikä epäillä rikosta.

– Niin pamfletin kuin Stiller-ohjelman kohdalla poliisi totesi tässä päätöksessään: ’Mikäli esimerkiksi joidenkin Raamatussa esitettyjen näkemysten katsottaisiin sellaisenaan täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, olisi myös Raamatun levittäminen tai saatavilla pitäminen lähtökohtaisesti kiihottamisrikoksena rangaistava.’

– On siis kysymys hyvin syvästi uskonnon- ja sananvapaudesta, Räsänen sanoo.

Hän toteaa lähtevänsä  oikeuteen rauhallisin ja rohkein mielin.

– Luotan siihen, että Suomi on oikeusvaltio, jossa kunnioitetaan perustuslakiin ja kansainvälisiin sopimuksiin perustuvia ihmisoikeuksia, sanan- ja uskonnonvapautta.

– Kristilliseen uskoon perustuva vakaumus on enemmän kuin mielipide. Varhaiset kristityt pysyivät vakaumuksessaan leijonien luolassa, miksi en siis minä käräjäsalissa, Räsänen toteaa.

– En peräänny siitä, mitä kirjoitin enkä pyydä anteeksi apostoli Paavalin opetuksia. Olen valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta niin pitkälle kuin on tarve.

En peräänny siitä, mitä kirjoitin enkä pyydä anteeksi apostoli Paavalin opetuksia. Olen valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta niin pitkälle kuin on tarve.

– Samalla rohkaisen muitakin käyttämään sanan- ja uskonnonvapauttaan. Tämä päätös osoittaa, että nyt on aika puolustaa näitä vapauksia.

Räsänen toivoo, että valtakunnansyyttäjään ei kohdistettaisi epäasiallista viestintää.

– Valtakunnansyyttäjä on aiemmin kertonut joutuneensa tämän tapauksen johdosta epäasiallisten viestien kohteeksi. Toivon, että mitään henkilöön menevää, loukkaavaa viestintää ei häneen kohdistettaisi, Räsänen sanoo.

 

Syyttäjälaitoksen tiedote 29.4. kokonaisuudessaan:

Päivi Räsäselle ja Luther-säätiön Juhana Pohjolalle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Valtakunnansyyttäjä on nostanut syytteen kansanedustaja Päivi Räsästä vastaan kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa vastaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Yhden rikosepäilyn osalta valtakunnansyyttäjä on lopettanut esitutkinnan. Päätös koskee Räsäsen lausumia MTV:n julkaisemassa Maria Veitolan Yökylässä-ohjelmassa. Siinä Räsänen oli väittänyt, että homoseksuaalisuus on seksuaalinen vinoutuma. Valtakunnansyyttäjän mukaan lausuma halventaa homoseksuaaleja, mutta vaikka esitutkinta suoritettaisiin loppuun, teko olisi kuitenkin kokonaisuutena arvioiden vähäinen. Tällöin valtakunnansyyttäjä jättäisi syytteen nostamatta. Tämän vuoksi esitutkinnan jatkaminen on tarpeetonta.

Syytteissä on kyse kolmesta eri asiakokonaisuudesta.

Räsänen on laatinut kirjoituksen ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen.” Räsänen on esittänyt kirjoituksessaan homoseksuaaleja halventavia mielipiteitä ja tietoja.  Räsänen on muun ohella väittänyt, että homoseksuaalisuus on tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö. Pohjola on julkaissut kirjoituksen Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internet-sivustolla.

Lisäksi Räsänen on julkaissut Twitter- ja Instagram-tilillään sekä Facebook-sivullaan homoseksuaaleja halventavan mielipiteen, jonka mukaan homoseksuaalisuus on häpeä ja synti.

Räsänen on edelleen Yle Puhe -radiokanavan ohjelmassa, sen jaksossa ”Mitä Jeesus ajatteli homoista?” esittänyt homoseksuaaleja halventavia lausumia. Siinä Räsänen on sanonut, että jos homoseksuaalisuus on geneettistä, se on silloin geneettinen rappeuma ja sairautta aiheuttava geeniperimä. Räsäsen näkemyksen mukaan homoseksuaalit eivät myöskään ole Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit.

Syytteen mukaan Räsäsen syytekohdissa tarkemmin yksilöidyt lausumat ovat homoseksuaaleja halventavia ja syrjiviä. Lausumat loukkaavat homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa, joten ne ylittävät sanan- ja uskonnanvapauden rajat.

Valtakunnansyyttäjä katsoo, että Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan.

Haastehakemus on toimitettu Helsingin käräjäoikeuteen (käräjäoikeuden asianumero R 21/3567 ja syyttäjän asianumero R 19/16305).

Haastehakemus ja esitutkintamateriaali tulevat julkisiksi, kun asia on ollut esillä käräjäoikeuden suullisessa käsittelyssä, ellei käräjäoikeus toisin määrää. Aikataulua voi myöhemmin tiedustella Helsingin käräjäoikeudesta. Käsittelypäivää ei ole vielä päätetty.

Ylös